ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη προέδρου ΕΒΕΧ στο site του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ερώτηση
K. πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης η κατάσταση της «αγοράς» είναι τραγική και οι επιχειρήσεις στους κλάδους βιοτεχνίας – κατασκευών και εμπορίου έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Ένα μεγάλο μερίδιο της πτώσης οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και στην αύξηση της ανεργίας. Για την μείωση της κατανάλωσης ευθύνεται η υπέρμετρη φορολογία, η αύξηση έμμεσων και άμεσων φόρων αλλά και η αστάθεια – αβεβαιότητα που υπάρχει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο στη χώρα μας.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού θα ισχύσουν για το τρέχον έτος ενώ ήδη, έχουν φανεί οι παρενέργειες τους από τις επενδύσεις, τη φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, τις διαγραφές μελών, την πτώση του τζίρου, την ανασφάλεια – αβεβαιότητα, την οικονομική και ψυχολογική πίεση επιχειρηματιών και την αυξημένη στάση πληρωμών.
Δυστυχώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Ερώτηση
Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοι σας θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά ;

Σε αυτές τις ακραίες συνθήκες οικονομικής κρίσης η κάθε επιχείρηση θα πρέπει άμεσα να αντιδράσει. Βέβαια, δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις και για αυτό δικαιολογημένα, ίσως να καθυστερήσαν να αντιδράσουν πολλές από αυτές. Το κυριότερο σημείο επιβίωσης είναι η προσαρμοστικότητα της επιχείρησης αλλά κυρίως του επιχειρηματία, η γρήγορη «ανάγνωση» των εξελίξεων σε διεθνή ή σε τοπική κλίμακα, η μείωση ελαστικών δαπανών και η γρήγορη είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.
Η προστασία της επιχείρησης από εξωγενείς παράγοντες για να μη γίνει «παράπλευρη απώλεια». Επανακαθορισμός στόχων, στρατηγικές, business plan, ρυθμίσεις υποχρεώσεων κ.α. Εάν έχουν συμβεί και η επιχείρηση δεν μπορεί να εμφανίσει κερδοφορία αλλά μόνο ζημιές οι οποίες δε μπορούν να καλυφθούν, τότε, χρειάζεται ο επιχειρηματίας γρήγορα και χωρίς συναισθηματισμούς να διακόπτει για να επανέλθει αργότερα με κάποια άλλη επιχειρηματική ιδέα. Επίσης κάθε επιχείρηση σε καιρούς ευρωστίας θα πρέπει να διατηρεί αποθεματικό για οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει. Βέβαια η εξαετής κρίση έχει «κάψει» κάθε αποθεματικό. Η συμβουλή είναι απλή. Πολύ δουλειά, υπομονή, προσοχή στις συναλλαγές και επιχειρηματικό σχέδιο.

Ερώτηση
Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;

Η ανεργία ως μέγεθος της Οικονομίας διαχωρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
• Πραγματική ανεργία – μαύρη εργασία
• Εποχιακή εργασία
• Ειδικής σχέσης, εργασία – συμβάσεις
• Περιστασιακή εργασία – διαφορετική ανά κατηγορία σπουδών
Εδώ και χρόνια ζητάμε επιδότηση εργασίας αφού και μετά από έρευνες στα πρώτα χρόνια της κρίσης, είδαμε ότι επιχειρήσεις έκλειναν «αύτανδρες» δηλαδή απολύοντας και το προσωπικό τους. Στη συνέχεια όσες παρέμειναν μείωσαν το προσωπικό τους λόγω πτώσης του τζίρου. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι καίριο ζήτημα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. Η στήριξη του βιοτεχνικού – βιομηχανικού κλάδου είναι κομβικής σημασίας διότι είναι τομείς έντασης εργασίας.
Η τυποποίηση αγροτικών κυρίως προϊόντων και η στήριξη των εξαγωγών, η αύξηση του τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα μπορούσαν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Η αλλαγή –κατόπιν μελέτης- της κατεύθυνσης της παιδείας και του προσανατολισμού των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα ήταν μια καλή αρχή στη προσαρμογή των νέων δεδομένων. Η στήριξη καινοτόμων ιδεών και η χρήση τεχνολογίας παντού. Η πάταξη της «μαύρης» εργασίας θα βοηθούσε στην ισονομία του υγιούς ανταγωνισμού, στα εργασιακά δικαιώματα και στην πραγματική καταγραφή ανεργίας – εργασίας.

Ερώτηση
Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών . Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση με κύριο όπλο το νομοθετικό της έργο μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Το μόνιμο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι η εμπλοκή του κράτους που δημιουργεί συνθήκες γραφειοκρατικές, αντιαναπτυξιακές και αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εάν σε όλο αυτό προσθέσουμε και τις πρακτικές των πολιτικών – βουλευτικών – υπουργικών και κομματικών παραγόντων, το μόνιμο γίνεται εκρηκτικό. Το κράτος οφείλει με το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων να είναι ο βασικός επενδυτής στη χώρα μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων. Ακολουθούν οι τράπεζες και όλοι εμείς οι φορείς, τα Επιμελητήρια όπου μέσω ΕΦΕΠΑΕ διαχειριζόμαστε προγράμματα ΕΣΠΑ και ΠΕΠ.
Εάν όμως θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές ξένους αλλά και Έλληνες ομογενείς θα πρέπει να μπουν σαφείς όροι υγιούς ανταγωνισμού, σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Να πάρουμε ως Επιμελητήριο την αδειοδότηση των βιοτεχνιών και των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος να ολοκληρωθούν τα χωροταξικά – χρήσης γης και να γίνουν με fast track διαδικασίες δημιουργίες ΒΙΠΕ ή ΒΙΟΠΑ. Να υπάρξει, ρευστότητα μέσω ΕΚΤ και Ταμείου επενδύσεων, γενναίες φοροελαφρύνσεις με σκληρούς όρους για την φοροδιαφυγή και πάνω από όλα να παταχθεί το παρεμπόριο και εν γένει η παραοικονομία η οποία κοστίζει αρκετά δις ευρώ στα έσοδα και στον υγιή ανταγωνισμό. Τα Επιμελητήρια και όλοι οι φορείς της αγοράς ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και μπορούμε σαν Περιφέρειες να προτείνουμε άμεσα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.