Συνάντηση εργασίας με κύριο θέμα συζήτησης την δυνατότητα σχεδίασης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προώθησης και προβολής των Χανιώτικων αγροτοδιατροφικών προϊόντων σε αγορές της Ευρώπης και των τρίτων χωρών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Χανίων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης, Χανιώτες εξαγωγείς και ο πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ Αριστοτέλης Καρβέλας.
Παράλληλα κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας καταγραφής του εξαγωγικού ενδιαφέροντος των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων των Χανίων και συζητήθηκαν οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες αλλά και οι απειλές των τοπικών προϊόντων.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν επίσης για την 3η Food Expo που θα γίνει τον Οκτώβριο στην Αθήνα, την γευσιγνωσία – οινογνωσία που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, για την συμμετοχή στο μόνιμο Εκθετήριο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Κίνας και για τις επιχειρηματικές αποστολές 2015-2016.
Αναλυτικά:
• Αποφασίστηκε στο προσεχές διάστημα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου να ενημερωθούν όλες οι εν δυνάμει επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ώστε να προχωρήσει το ΕΒΕΧ ή όχι στην εκπόνηση πρότασης με χρηματοδότηση 80%.
• Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος σε τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΠΧ. ΚΙΝΑ ΙΑΠΩΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΚΟΡΕΑ ΙΝΔΙΑ)
• Η οριστικοποίηση για τις χώρες ενδιαφέροντος θα γίνει με την συμπλήρωσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος
• Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας οδηγούν στην ανάγκη διερεύνησης και προσέλκυσης νέων αγορών ικανών να απορροφήσουν προϊόντα με τα χαρακτηριστικά των Κρητικών προϊόντων και ειδικότερα των Χανίων.
Αναφορικά με τις εξαγωγικές δυνατότητες, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές των τοπικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, αποφασίστηκε:
• Εμπλουτισμός του Profile των exporting companies στο διαδικτυακό χώρο του Επιμελητηρίου, δωρεάν φιλοξενία και προώθηση κάθε δράσης του εξαγωγικού τμήματος
• Να δημιουργηθεί portofolio των επιχειρήσεων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέσω του τμήματος εξαγωγών του Επιμελητηρίου συμβάλλοντας στην εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων εξωστρέφειας
• Σε κάθε δράση που θα διοργανώνεται η θα λαμβάνει μέρος το Επιμελητήριο Χανίων ως φορέας με το εκάστοτε κόστος συμμετοχής ανά επιχείρηση, θα προωθείται ο παραπάνω φάκελοςΗ υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου εφόσον είναι ταμιακά ενήμεροι και εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, με αντίστοιχο κόστος συμμετοχής που θα ορίζεται για κάθε δράση.
Στην 3η FOOD EXPO, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 19 – 21 Μαρτίου 2016 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα, το Επιμελητήριο θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο και θα επιδοτεί για κάθε επιχειρηματία το κόστος των 3τμ. Θα σταλεί φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως το τέλος Οκτωβρίου.
Για τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία – οινογνωσία που θα πραγματοποιηθεί, στις 5 Οκτωβρίου (απόγευμα) στην ΕΟΚΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, θα γίνει επικοινωνία προκειμένου να συγκεντρωθούν οι χορηγίες σε προϊόντα για την εκδήλωση με χρονικό ορίζοντα έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Για το 2015 αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι παρακάτω δράσεις:
• Κολονία Β2Β Οκτώβριος 2015
• ISAN TURAN συνεργασία και διοργάνωση Β2Β με Τουρκία στο ΚΑΜ έως το τέλος Οκτωβρίου
• Διερεύνηση συμμετοχής στο μόνιμο εκθετήριο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Κίνας
• Δημιουργία φακέλου Επιχειρηματικών ευκαιριών στα Χανιά
• Διερεύνηση συμμετοχής στην έκθεση βιολογικών αγροτικών προϊόντων στο Βερολίνο, 15-24 Ιανουαρίου 2016
Για τις δράσεις 2016 αποφασίστηκε:
• Συμμετοχή στην 3η FOOD EXPO, 19-21 Μαρτίου 2016 στο Metropolitan Expo στην Αθήνα.
• Δημιουργία μόνιμου περιπτέρου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Κίνας
• Διερεύνηση συμμετοχής στην έκθεση στο Μιλάνο
• Συμμετοχή στην έκθεση βιολογικών αγροτικών προϊόντων στο Βερολίνο 15-24 Ιανουαρίου 2016.