ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημερωτική Επιστολή

“ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ”

Κύριοι,
Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, στα πλαίσια του Καν. 1144/2014 της Ε.Ε. για την ενημέρωση και προώθηση των γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Αγορά και στις Τρίτες Χώρες, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την διερεύνηση της δυνατότητας σύνταξης και υποβολής, προς χρηματοδότηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ενός Προγράμματος Ενημέρωσης & Προώθησης Χανιώτικων Γεωργικών Προϊόντων (Νωπών & Μεταποιημένων).

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Προώθησης Χανιώτικων Γεωργικών Προϊόντων αφορά κατ’αρχήν τα ακόλουθα κοινά τοπικά και υψηλής αξίας νωπά και μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα: α) οίνους-αποστάγματα ΠΟΠ – ΠΓΕ, β) γαλακτοκομικά προϊόντα, γ) ελαιόλαδο και ελιές, δ) εσπεριδοειδή στ) αρτοποιήματα, και μπορεί να περιλαμβάνει:
(α) ενέργειες δημοσίων σχέσεων, προώθησης και διαφήμισης, όσον αφορά την ποιότητα, την ασφάλεια των τροφίμων, τις ειδικές μεθόδους παραγωγής, τη θρεπτική αξία, την υγιεινή, την επισήμανση, την καλή διαβίωση των ζώων και το σεβασμό στο περιβάλλον,
(β) ενημερωτικές εκστρατείες, ιδίως, για τα κοινοτικά συστήματα που καλύπτουν τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και τη βιολογική παραγωγή,
(γ) μελέτες αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των ενεργειών ενημέρωσης και προώθησης.
(δ) συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εμποροπανηγύρεις και εκθέσεις εθνικής ή ευρωπαϊκής σημασίας, κυρίως, με τη δημιουργία εκθεσιακών περιπτέρων που σκοπό έχουν να αναδείξουν την εικόνα των κοινοτικών προϊόντων.
(ε) έρευνες νέων αγορών, αναγκαίες για τη διερεύνηση των εμπορικών διεξόδων,
(στ) εμπορικές αποστολές υψηλού επιπέδου.
Οι προτεινόμενες Τρίτες Χώρες στις οποίες θα μπορούσαν να προβληθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι: Κίνα, Ιαπωνία – Ν.Κορέα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 3ετής, και ο ανώτατος συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 3.000.000,00 ευρώ, Το Πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (80%), ενώ η ίδια συμμετοχή ανέρχεται στο 20%.
Με την προϋπόθεση της συμμετοχής τουλάχιστον 20 επιχειρήσεων, η ιδία συμμετοχή της κάθε επιχείρησης θα ανέλθει περίπου στα 30.000,00 για 3 έτη (10.000,00 ευρώ /ετησίως). Είναι προφανές, ότι όσο θα αυξάνει η συμμετοχή των επιχειρήσεων, το θα μειώνεται το ποσό της ιδίας συμμετοχής ανά επιχείρηση.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης του προτεινόμενου προγράμματος είναι 28/2/2016.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε έτσι το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, συνεργάζεται την εξειδικευμένη εταιρία Συμβούλων – Επιχειρήσεων EURICON Ε.Π.Ε., για την σύνταξη και διακίνηση του επισυναπτόμενου ερωτηματολογίου καταγραφής των εξαγωγικών δυνατοτήτων και ενδιαφερόντων των επιχειρήσεων– μελών μας που ανήκουν στους παραπάνω έξι (6) αγροδιατροφικούς κλάδους, όπως είναι η δικιά σας επιχείρηση, καθώς επίσης και της επισυναπτόμενης επιστολής εκδήλωσης του αρχικού σας ενδιαφέροντος για να συμμετάσχετε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Θα σας παρακαλούσαμε λοιπόν να συμπληρώσετε το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, καθώς επίσης και την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εφόσον επιθυμείτε να συμμετάσχετε, και να μας τα αποστείλετε στην ηλ. διεύθυνση epixeirin@chania-cci.gr ή epimel@chania-cci.gr μέχρι 16/10/2015, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να προετοιμάσουμε όσον το δυνατόν καλύτερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σας.
Είμαστε στην διάθεση σας για την παροχή οποιονδήποτε πρόσθετων διευκρινήσεων απαιτηθούν. Αρμόδιο πρόσωπο για την παροχή πρόσθετων πληροφοριών είναι η κ. Ματαλιωτάκη Κωνσταντίνα στο τηλ. 28210-52329 (εσωτ. 4) 10:00 – 13:00.

Με τιμή
Για το Βιομηχανικό & Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων

Ιωάννης Μαργαρώνης
Πρόεδρος