ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναντήσεις με Υπουργούς στην Αθήνα είχαν εκπρόσωποι των Νησιωτικών Επιμελητηρίων

Διαδοχικές επισκέψεις σε παραγωγικά Υπουργεία είχε προ ημερών πολυμελής αντιπροσωπεία από το ΔΣ του ΕΟΑΕΝ (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών) και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρώπης (Insuleur) με σκοπό να ενημερώσει, τις νέες πολιτικές ηγεσίες τους για τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου και για την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής ώστε να κρατηθεί ζωντανή η κοινωνικό-οικονομική δραστηριότητα στα νησιά.

Με την ιδιότητα του και ως μέλους του Δ.Σ. του ΕΟΑΕΝ και του οικονομικού επόπτη του Insuleur, στο κλιμάκιο που πραγματοποίησε τις επισκέψεις, συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης.
Μεταξύ άλλων, στους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θοδωρή Δρίτσα προτάθηκε:
• Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών να συγκλίνουν με τις υπηρεσίες των χερσαίων μεταφορών.
• Η Λειτουργία του «Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Ανάπτυξης» (ΕΣΝΑ)
• Η δημιουργία του «Ινστιτούτου Νησιωτικής Παρατηρητηρίου»
• Ο επανασχεδιασμός, από το μηδέν, του ακτοπλοϊκού χάρτη της χώρας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των συγκοινωνιακών αναγκών, τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων που διαθέτει το Κράτος για τις «άγονες γραμμές» και την δημιουργία δικτύου συνδυασμένων γραμμών (αεροπλάνα, υδροπλάνα)..
• Η εφαρμογή της μελέτης του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ), του ΕΒΕΠ και του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και η σύνδεση της ακτοπλοϊκής πολιτικής με την νησιωτική πολιτική
Οι κ.κ. Υπουργοί έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του ΕΟΑΕΝ, όπως καταγράφονται και στο υπόμνημα που τους επιδόθηκε και ζήτησαν στενότερη συνεργασία με σκοπό την περαιτέρω εξέταση των ζητημάτων που τέθηκαν.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Διευθυντή του Γραφείου της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, κ. Ν. Βαλαβάνη, Κωνσταντίνο Παπαδιγενόπουλο με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα φορολογικής πολιτικής για τις νησιωτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Τα μέλη της αντιπροσωπείας δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι στην προοπτική κατάργησης της εξαίρεσης σε ορισμένα αποκαλούμενα «πλούσια» νησιά και τόνισαν ότι αυτό θα αποτελέσει την κερκόπορτα για την πλήρη κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος. Αντίθετα, ζήτησαν την επέκταση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, επειδή όλα τα νησιά αντιμετωπίζουν κοινές ιδιαιτερότητες και προβλήματα.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ παρέδωσε στον κ. Παπαδιγενόπουλο αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων του ΕΟΑΕΝ, καθώς επίσης την μελέτη για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, σύμφωνα με την οποία τα πρόσθετα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν με την κατάργηση είναι μόλις 69 εκατομμύρια ευρώ. Συμφωνήθηκε να συνεχισθεί ο διάλογος που άρχισε και να υποβληθούν αναλυτικά υπομνήματα που αφορούν την φορολογική πολιτική .
Τέλος έγινε συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με την οποία μεταξύ άλλων συζήτησαν, θέματα ενίσχυσης και διαφοροποίησης της τουριστικής δραστηριότητας στα νησιά με την ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού.