Το νέο επιχειρηματικό πάρκο Χανίων (ΕΠΙΧΕΙΠΑ) αναμένεται να ανοίξει τις πύλες το 2018 στην περιοχή της Μαλάξας στα Κεραμειά. Η σύμβαση για την χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΤΑΑΚ με πόρους του «Jessica» και τη συγχρηματοδότηση της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής και της Τράπεζας Χανίων υπεγράφη το πρωί της Δευτέρας 9 Μαρτίου στα Χανιά παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργου Σταθάκη και του Ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ και προέδρου του επενδυτικού Συμβούλου «Jessica» Νίκου Μαντζούφα.
Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα καλυφθεί από το ΤΑΑΚ και το πρόγραμμα “Jessica” με 4.750.000 ευρώ, από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με 2,1 εκατ. ευρώ, από την Τράπεζα Χανίων με 2,1 εκατ. ευρώ και με περίπου 2 εκατ. ευρώ από την Επιχειρηματικό Πάρκο Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν κατά 40% η εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» (θυγατρική της Τράπεζας Χανίων), κατά 30% το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και κατά 30% ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου Κώστας Γερουλάκης. Για την επένδυση έχουν ήδη διατεθεί περίπου 2 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου, την έκδοση αδειών κ.λπ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρώτης φάσης της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 14 εκατ. ευρώ. Στο οικόπεδο που θα δημιουργηθεί μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 220 επιχειρήσεις.
Η λειτουργία του Πάρκου θα δημιουργήσει 147 θέσεις εργασίας, ενώ για τη δημιουργία του έργου (δόμηση και κατασκευή μονάδων, εγκαταστάσεων κ.λπ.) εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου θα εργαστούν περίπου 6.500 άτομα (χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που αφορούν τη στελέχωση των επιχειρήσεων.
Χαιρετισμός προέδρου ΕΒΕΧ
«Το ΕΠΙΧΕΙΠΑ ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την Επιχειρηματική Κοινότητα των Χανίων». Αναλυτικά είπε:
«Σήμερα υπογράφουμε την χρηματοδότηση ενός πολύ μεγάλου έργου για την επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων. Ένα έργο που η ιδέα του ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΒΕ και προχώρησε με επιτυχία στην δική μας θητεία. Συναντήσαμε πάρα πολλά προβλήματα τα οποία προήλθαν από το ισχυρό γραφειοκρατικό και αντιαναπτυξιακό δημόσιο κράτος. Χρειαστήκαμε πολύ υπομονή και πολλές ώρες συζητήσεων και εργασίας, για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα εμπόδια.
Όταν λοιπόν κ. Υπουργέ για να χωροθετηθεί και να υλοποιηθεί ένα μέσης όχλησης ΕΠΙΧΕΙΠΑ χρειάζονται 10 χρόνια, καταλαβαίνεται ότι η ανάπτυξη που όλοι ζητάμε σ’ αυτή την χώρα έρχεται με πολύ αργούς ρυθμούς, σε μια κρίσιμη περίοδο που όλοι πρέπει να τρέχουμε. Το σημαντικότερο εμπόδιο όλων είναι η πολυνομία, γι’ αυτό ξεκινήστε από εκεί.
Το έργο θα δώσει ανάπτυξη στον τόπο, θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση πόρων, προστασία του περιβάλλοντος και Οικονομία κλίμακος σε επιχειρήσεις που θα συνεργαστούν. Είναι ένα έργο το οποίο θα έχει όλες τις σύγχρονες υποδομές που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες.
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ είπε ο κ. Μαργαρώνης ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας και του Δήμου Χανίων είναι καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα για τα έργα κυκλοφοριακής σύνδεσης. Η εικόνα που έχουμε στο μητρώο του Επιμελητηρίου μας για τα τελευταία 5 χρόνια της κρίσης είναι απογοητευτικά αφού έχουν διαγραφεί 450 βιοτεχνίες.
Εάν πραγματικά θέλουμε αυτό να αλλάξει θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα.
• Νομοθεσία – θεσμικό πλαίσιο
• Φορολογικά και Εργασιακά κίνητρα
• Βοήθεια στα Επιμελητήρια για τις εξαγωγές
• Βοήθεια στις επιχειρήσεις για τυποποίηση και πιστοποίηση
• Έλεγχοι στην αγορά
• Fast track διαδικασία για δημιουργία – χωροθέτηση ΒΙΠΕ – ΒΙΟΠΑ
• Απλοποίηση διαδικασιών έναρξης βιοτεχνιών με κύριο φορέα αδειοδότησης τα Επιμελητήρια
• Ενίσχυση της κατεύθυνσης του επαγγελματικού προσανατολισμού σε βιοτεχνικά και άλλα συναφή ελεύθερα επαγγέλματα
• Συνεχή επιμόρφωση σε νέες τεχνολογίες και επιδότηση για την απόκτησή τους.
Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε βιοτεχνίες μέλη μας πριν από 6 μήνες στην ερώτηση «θα μεταφέρατε την επιχείρηση σας σε ένα νέο βιοτεχνικό πάρκο αν σας εξασφαλιζόταν μερική ή ολική χρηματοδότηση της μεταφοράς της» απάντησαν 40% ναι, 29 % όχι, 31% δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.
Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων είναι πολύ μεγάλο και αν υπάρξει μερική (50%) χρηματοδότηση ίσως και να μην μας φτάσει η πρώτη φάση υλοποίησης και να χρειαστεί επέκταση. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό για επενδύσεις σ’ ένα τέτοιο χώρο.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι, ανάφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, ο επιχειρηματικός κόσμος υποδέχεται με χαρά και ελπίδα την υπαγωγή του ΕΠΙΧΕΙΠΑ στο χρηματικό πρόγραμμα JESSICA και την έναρξη υλοποίησής του. »