ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«SMART ISLANDS» | “Εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα χρειάζονται οι νησιωτικές περιοχές”

Την διεκδίκηση εξειδικευμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών θέτουν ως βασικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα Ευρωπαϊκά νησιωτικά Επιμελητήρια δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Henri Malosse με την συμμετοχή του οποίου, έγιναν το πρωί της Παρασκευής 12 Δεκεμβρίου οι εργασίες του συνεδρίου «SMART ISLANDS» στα Χανιά. Ο κ. Malosse ανέφερε επίσης ότι η ΟΕΚΕ στην οποία προεδρεύει είναι η γνωμοδοτική επιτροπή στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις όποιες αποφάσεις και πολιτικές της.

Το συνέδριο με θέμα « “SMART ISLANDS” ένα μοντέλο για την μετάβαση των νησιών της Ευρώπης στην οικονομικήDSCF1804 ευημερία, την εργασία και την αειφόρο ανάπτυξη» συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το δίκτυο Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων (INSULEUR) και το Επιμελητήριο Χανίων ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάστηκαν σε δημόσια ακρόαση στη Κρήτη οι προτάσεις και οι θέσεις του INSULEUR και της ΕΟΚΕ για τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
DSCF1801Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της Συνόδου του INSULEUR, στις 6:00 το απόγευμα της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση στο ΚΑΜ με θέμα «Πολυτεχνείο Κρήτης: από την Έρευνα στην Πράξη». Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση-προβολή των αποτελεσμάτων-προϊόντων έρευνας από ερευνητικά προγράμματα ή διπλωματικές-μεταπτυχιακές εργασίες που παρουσιάζουν πρακτικό ενδιαφέρον για τον επιχειρηματικό κόσμο των Χανίων και της Κρήτης ευρύτερα.
Μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι:
• 3Dcrete -Μια καινοτόμος διαδικτυακή πλατφόρμα για την τρισδιάστατη διαδραστική παρουσίαση των Μνημείων της Κρήτης και την εξέλιξή τους στον χρόνο
• Σύστημα διαχείρισης ενέργειας μέσω web για την βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας σε νοσοκομείαDSCF1795
• Ξενοδοχεία μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης
• Διαγνωστικά Απεικονιστικά Συστήματα για την πρώιμη διάγνωση προ-καρκινικών αλλοιώσεων και τη μη-καταστρεπτική ανάλυση.
Τέλος στις 9 το πρωί του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ η 36η τακτική Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ). Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ομιλίες των Henri Malosse, και Προέδρων Ελληνικών Νησιωτικών Επιμελητηρίων.