ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή φορέων στον Πρωθυπουργό για το Αεροδρόμιο Χανίων

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
 
– ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ & ΡΕΘΥΜΝΟΥ
– ΔΗΜΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ – Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
– ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 
– ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 
 
Χανιά, 16-9-2014
 
Προς
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Κον Αντώνη Σαμαρά
 
Κοινοποίηση 
 
– Υπουργό Οικονομικών 
κ.Γκίκα Χαρδούβελη
– Υπουργό Ανάπτυξης, 
Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,
Μεταφορών και Δικτύων 
κ. Νικόλαο Δένδια
– Υπουργό Τουρισμού
κ. Ολγα Κεφαλογιάννη
 
Θέμα : Επέκταση Τουριστικής Περιόδου–Ιδιωτικοποίηση Αεροδρομίου Χανίων
 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 10/09/2014 στα Χανιά εκφράστηκε η αγωνία μας και αποφασίστηκε η κοινή μας δράση και η κλιμάκωση των ενεργειών μας, προκειμένου να ματαιώσουμε την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου  Χανίων, την οποία κρίνουμε επιζήμια για την τοπική οικονομία και τα έσοδα του Ελληνικού Κράτους
 
Σας καλούμε να παρέμβετε  για να σταματήσει άμεσα η άστοχη και επιζήμια  διαδικασία εκποίησης του αεροδρομίου Χανίων,  ώστε να αποτραπεί η πολυετής παραχώρηση  έναντι χαμηλού τιμήματος  ενός σημαντικού κερδοφόρου περιουσιακού στοιχείου για το ελληνικό δημόσιο, προξενώντας ταυτόχρονα ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία και την κοινωνία της Δυτικής Κρήτης.  
 
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση στο ορθολογικό  αίτημά μας,  τότε θα αναγκαστούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους νόμιμους τρόπους για να εμποδίσουμε την σύναψη της πεντηκονταετούς διάρκειας  αποικιοκρατικής αυτής σύμβασης,  που θα  πλήξει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του τόπου μας. Στην εκτίμησή μας  αυτή  συνηγορεί και  η εμπειρία από τις αρνητικές  συνέπειες της  τιμολογιακής  πολιτικής που ακολουθήθηκε από τον  αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».
 
Ταυτόχρονα θεωρούμε απολύτως επιτακτική την κατάργηση των ήδη υφιστάμενων φόρων που βαρύνουν το Αεροδρόμιο Χανίων κατά τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα αναφερόμαστε στον Φόρο Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίου («Σπατόσημο») ο οποίος ζητάμε από 1/11 εώς και 31/3 να είναι μηδενικός και από 1/4 έως και  30/4 καθώς και από 1/10 έως και  30/10 να μειωθεί στο ήμισυ της σημερινής του τιμής. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει επιτέλους να εκπληρωθεί η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στόχο τον οποίο επιδιώκει το Υπουργείο Τουρισμού, ο οποίος είναι για πρώτη φορά ώριμος με ρεαλιστικούς όρους. Μέσα από αυτήν την κίνηση και τις άμεσες και έμμεσες ωφέλειες που αυτή θα προκαλέσει στην Τοπική Οικονομία,το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει εντέλει πολλαπλάσια ποσά από την τόνωση της πραγματικής Οικονομίας και θα μπορέσει έτσι να ενισχύσει απαραίτητες Υπηρεσίες που παρέχει σε κρίσιμους κοινωνικά τομείς την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα μας. 
 
Έχοντας την πεποίθηση ότι θα συμμεριστείτε την αγωνία μας,  θα εξετάσετε με ανοικτό πνεύμα τα αιτήματά μας  και ότι ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα που αφορά άμεσα το ήμισυ του νησιού μας θα τύχει της δέουσας προσοχής εκ μέρους σας.
 
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
 
ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
 
Αντιπεριφερειάρχης Χανίων
Απόστολος Βουλγαράκης
 
Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου
Μαρία Λιονή
 
Δήμαρχοι Ν. Χανίων
 
Δήμαρχος Χανίων
Αναστάσιος Βάμβουκας
 
Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης
 
Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου
Αντώνιος Περράκης
 
Δήμαρχος Κισσάμου
Θεόδωρος Σταθάκης
 
Δήμαρχος Πλατανιά
Ιωάννης Μαλανδράκης
 
Δήμαρχος Σφακίων
Παύλος Πολάκης
 
Δήμαρχος Γαύδου
Ευαγγελία Καλλίνικου
 
Δήμαρχοι Ν. Ρεθύμνου
 
Δήμαρχος Ρεθύμνου
Γεώργιος Μαρινάκης
 
Δήμαρχος Αμαρίου
Αδάμ Παραδεισανός
 
Δήμαρχος Μυλοποτάμου
Δημήτριος Κόκκινος
 
Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου
Ιωάννης Ταταράκης
 
Δήμαρχος Ανωγείων
Εμμανουήλ Καλλέργης
 
Επιμελητήριο Χανίων
Ιωάννης  Μαργαρώνης
 
Επιμελητήριο Ρεθύμνου
Γεώργιος Γιακουμάκης