ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιάννης Μαργαρώνης : «Πρότυπο ανάπτυξης η Κρήτη με την διαμόρφωση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου»

Σύσκεψη και Β2Β συναντήσεις στο ΕΒΕΧ με την Γερμανική αντιπροσωπεία του Καλβ

 

Γερμανική αντιπροσωπεία από την Περιφέρεια του Καλβ βρίσκεται από την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στα Χανιά στο πλαίσιο της ΕλληνοΓερμανικής συνέλευσης με σκοπό την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο Περιφερειών και την συζήτηση θεμάτων όπως τουρισμός, μεταφορές, εμπόριο και εκπαίδευση.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Χελμουτ Ρίγκερ – Περιφερειάρχης Καλβ, Νορμπερτ Βαιζερ – Γενικός Διευθυντής Καλβ, Ανδρέας Κνορλε – Διευθυντής Τομέα Διοίκησης Καλβ, Σοφία Σούμαν – Διεθνείς Σχέσεις, Σάντρα Σναιντερ – Διευθύντρια Marketing tourism – Αερολιμένα Στουτγάρδης, Λοτερ Μπιμπριχ – Εκπρόσωπος Εταιρείας Expa Frucht GmgH και Πηνελόπη Σακελλαρίου από την ΕλληνοΓερμανική συνεργασία.

«Τοπική οικονομία και ανάπτυξη» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι DSCF1563της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Χανίων με την συμμετοχή των μελών της Γερμανικής αντιπροσωπείας και των Απόστολου Βουλγαράκη – Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Λευτέρη Αμπαδιωτάκη – Αντιδημάρχου Χανίων, Μαρίας Κοκκινάκη – Δημοτικής Συμβούλου – υπεύθυνης τουρισμού του Δήμου Χανίων, Ιωάννη Στρογγυλού – Προέδρου ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Κρήτης, Παντελή Πετζετάκη – Προέδρου Οικονομικού Επιμελητηρίου, Τμήμα Δυτ. Κρήτης και άλλων τοπικών φορέων.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης αναφέρθηκε στο Τουριστικό προϊόν των Χανίων, στην ανάδειξη και την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στο Κρητικό διατροφικό πρότυπο και στον προσανατολισμό για την διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης για το νησί βασισμένο στην έρευνα στη γνώση, στη καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες.

Παράλληλα ο κ. Μαργαρώνης ζήτησε από τα μέλη της αντιπροσωπείας την δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ επαγγελματιών και βιοτεχνών των δύο περιφερειών, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη αεροπορικής σύνδεσης των Χανίων με την Στουτγάρδη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαργαρώνης είπε:

Τουρισμός

«Η Κρήτη, διαθέτει ένα αξιοσημείωτο τουριστικό προϊόν, με πλούσιο φυσικό πε­ριβάλλον (θάλασσα, ορεινούς όγκους, κλπ) και σημαντικά μνημεία πολιτισμού.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που δια­θέτουμε προκειμένου να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση νέων μορφών τουρισμού όπως Αγροτοτουρισμός – Τουρισμός υπαίθρου. Το τουριστικό προϊόν μας δηλαδή να απευθύνεται σε πιο ενήμερους, πιο εκλεκτικούς, πιο απαιτητικούς τουρίστες και μάλιστα για 12 μήνες το χρόνο.

Αυτό προϋποθέτει τη σταδιακή αλλά σύντομη, κατά το δυνατόν, μετάβαση από τον μαζικό, παραθεριστικό τουρισμό της παραλίας, (ο οποίος πάντως θα συνεχίσει να είναι ένα από τα βασικά μας προϊόντα), στον θεματικό – εναλλα­κτικό τουρισμό. Οι ειδικές μορφές τουρισμού, ιδιαίτερα οι ήπιες μορφές μπο­ρούν να συμβάλουν, σε μεγάλο βαθμό, στη σύνθεση και προσφορά μιας συνο­λικής εμπειρίας στον φιλοξενούμενο επισκέπτη.

Για τον σκοπό αυτό, η Κρήτη διαθέτει πλούσιους τουριστικούς πόρους: Φυ­σικό περιβάλλον, πολιτιστικό απόθεμα, πλούσια παραγωγή τοπικών προϊό­ντων, το Κρητικό διατροφικό πρότυπο, ποιοτικές μονάδες φιλοξενίας και κα­λές υπηρεσίες από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Παρουσιάζει όμως ση­μαντικό έλλειμμα σε γενικές υποδομές προσβασιμότητας στους τουριστικούς τόπους αλλά και διακίνησης των προϊόντων της (οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, κ.λπ.).

«Ναυαρχίδα»

H Κρήτη συνέχισε, αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδας. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη και η προστασία και ανάδειξη, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής παραγω­γής, αποτελούν στόχους που όχι μόνο δεν αποκλείονται αμοιβαίως αλλά αντι­θέτως, δρουν συμπληρωματικά και αλληλοενισχύονται.

Το Κρητικό διατροφικό πρότυπο που απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρι­σης, είναι ένας πολύτιμος τουριστικός πόρος που, δυστυχώς, παραμένει σχετικά ανεκμετάλλευτος. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των εναλλακτικών μορφών τουρι­σμού, κορυφαίο ρόλο έχει ο γαστρονομικός τουρισμός.

Πράγματι τόνισε, η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής. Ιδιαίτερα, η παραδοσιακή κουζίνα, και η οινική παράδοση, ως μείζον συνθετικό της τουριστικής προσφοράς, μπορεί να είναι σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να συμβάλει στην απορρόφηση και προβολή των προϊόντων της κρητικής παραγωγής. Στα προϊόντα αυτά περι­λαμβάνονται: Τα προϊόντα ελιάς (ελαιόλαδο, ελιές, πολτός ελιάς, κ.λπ.), κρητικές ποικι­λίες κρασιών και τσικουδιά, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και τυρο­κομικά προϊόντα (ποικιλίες τυριών, ανθόγαλο, γιαούρτι, κ.λπ.), παξιμάδια και άλλα αρτοσκευάσματα (καλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, χορτόπιτες, μουστοκούλουρα κ.λπ), μέλι, αρωματικά φυτά, κ.ο.κ.).

Σ’ αυτή την προσπάθεια, ο πολιτισμός της γεύσης και του οίνου, μαζί με τις άλ­λες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορεί να έχει πρωταρχικό ρόλο. Το Κρητι­κό διατροφικό πρότυπο, η Κρητική κουζίνα, σε αρμονική σύνδεση με τον Κρητικό αμπελώνα, αποτελούν πολύτιμους αν και παραμελημένους τουριστικούς πόρους.

«Σταυροδρόμι»

Οι κρουαζιέρες υπογράμμισε ο κ. Μαργαρώνης, είναι ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των νησιωτικών Δήμων και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας όλων των αρμοδίων φορέων, συλλόγων και επιχειρηματιών του κλάδου. Είναι διαπιστωμένο ότι η κρουαζιέρα είναι από μόνη της ένα μεγάλο κεφάλαιο και δίκαια θεωρείται το μέλλον για τις επόμενες δεκαετίες, αφού το είδος αυτού του τουρισμού δεν απευθύνεται μόνο σε μια επαγγελματική τάξη, αλλά στο σύνολο του επιχειρη­ματικού κόσμου και κατ’ επέκταση στην ίδια τη ζωή του νησιού.

Η Κρήτη έχει το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα να αποτελεί γεωγραφικό σταυροδρόμι στη Μεσόγειο. Αποτελεί σταυροδρόμι πληροφοριών, καθώς βρί­σκεται απέναντι από μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις του κόσμου, το Ισραήλ και απέναντι από την Κύπρο, η οποία είναι πολύ πιο μπροστά από την Ελλάδα συνολικά στην καινοτομία και στις δραστηριότητές της.

«Κόμβος του μέλλοντος»

Πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της γεωγραφικής θέσης, παράλληλα με τις τοπικές δυνατότητες και τη σωστή Περιφερειακή διοίκηση και να συνταχθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με αξιοποίηση των τοπικών συμμαχιών και των γεωγραφικών δυνατοτήτων.

Η Κρήτη πρέπει να προσανατολιστεί προς τη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης, βασισμένου στην έρευνα, στην γνώση, στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, το οποίο να έχει το χαρακτήρα ολοκληρωμένων συστημάτων παραγωγής και συναφών δραστηριοτήτων.

Η Κρήτη πρέπει να γίνει κόμβος του μέλλοντος της περιοχής, με μια στρατη­γική ως ξεχωριστό αναπτυξιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Περιφέρεια της Κρήτης είπε, μπορεί να αναδειχτεί σε πρότυπο ανάπτυξης, εφόσον διαμορφώσει ένα κατάλληλο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Στην επί­τευξη αυτού του στόχου μπορεί να συμβάλει και η πρόταση για το συνδυασμό δυο στρατηγικών περιφερειακής ανάπτυξης της Κρήτης.

Η πρώτη είναι η παραδοσιακή αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζεται στην αξιοποίηση των τοπικών κλασικών συντελεστών παραγωγής και των συ­γκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κρήτη στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η δεύτερη στρατηγική κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης είναι η νέα στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης που στηρίζεται στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, στη δημιουργία νέων δυ­ναμικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, με την αξιοποίηση του εκπαιδευτι­κού και ερευνητικού δυναμικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηρακλείου, ΟΑΚ, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανικής αντιπροσωπείας και με σκοπό την προώθηση των τοπικών νωπών αγροτικών προϊόντων μας Χανιώτες εξαγωγείς πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στο ΕΒΕΧ Β2Β συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της Γερμανικής Εταιρείας Expa Frucht GmbH.