ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις Α. Μουζάκη σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | «Σκοπός του νομοθέτη ο συνετισμός και όχι η εξόντωση»

Άδικες και αντίθετες με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα χαρακτήρισε τις αλλαγές που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών ο φοροτεχνικός και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ, Αντώνης Μουζάκης εισηγητής στην εκδήλωση για φορολογικά θέματα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων το απόγευμα της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου στην αίθουσα διαλέξεων του φορέα.
Όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάκης «η αύξηση των φόρων και τα πρόστιμα που προβλέπονται από τις αλλαγές στη φορολογία θα δώσουν την χαριστική βολή στον επιχειρηματικό κόσμο, επισημαίνοντας, ότι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος που παραμένει ζητούμενο είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία ανάπτυξης».

«Τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις τόνισε, σε αντίθεση με παλαιότερα προβλέπουν DSCF1513προσαύξηση υπό τη μορφή τόκου, αυτοτελές πρόστιμο, πρόστιμα εκπροθέσμου καταβολής ή υποβολής δήλωσης, ισόποσο πρόστιμο όταν δεν έχει υποβληθεί δήλωση καθώς και ισόποσο πρόστιμο για τους παρακρατούμενους φόρους. Δηλαδή, έχουμε συρροή προστίμων, ενώ στο παρελθόν τα πράγματα ήταν απλά και διαχειρίσιμα. Τώρα είπε, ούτε αναλογικότητα στο πρόστιμο υπάρχει, ούτε δικαιοσύνη και υπάρχει συρροή προστίμων που απαγορεύεται από το Σύνταγμα».
Το Υπουργείο Οικονομικών είπε, πρέπει να ξαναδεί τις διατάξεις περί προστίμων και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις ώστε να μπορεί η επιχείρηση και το νοικοκυριό να αντεπεξέλθουν, γιατί σκοπός του νομοθέτη δεν πρέπει να είναι η εξόντωση, αλλά ο συνετισμός».
Αναφορικά με την άποψη του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο φοροτεχνικός υπογράμμισε: «Η άποψή μας είναι αντίθετη, γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι επί σειρά ετών ο τρόπος με τον οποίο φορολογούμε το εισόδημα είναι δυσβάσταχτος σε σχέση με τη φορολόγηση των αντίστοιχων εισοδημάτων στο εξωτερικό. Φορολογούμαστε με μεγαλύτερους φόρους ως ποσοστό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και που δεν έρχονται ξένοι επενδυτές». Παράλληλα υπογράμμισε, ότι ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις είναι και η δαιδαλώδης νομοθεσία. Κι αυτό το δείχνουν οι συνεχείς διαταγές που βγαίνουν καθημερινά προκειμένου να ερμηνεύσουν το νομοσχέδιο που συνέταξαν το καλοκαίρι, κατέληξε.
DSCF1514Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης στο σύντομο χαιρετισμό του χαρακτήρισε εξοντωτικά τα πρόστιμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβίωσαν μετά από 5 χρόνια κρίσης, πτώσης τζίρου, μηδενικής ρευστότητας και εφαρμογής των μνημονίων ήρθε η ώρα, να «λυγίσουν» κάτω από τα εξοντωτικά μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών».
Στην εκδήλωση, συμμετείχαν το Οικονομικό Επιμελητήριο (Τμήμα Δυτικής Κρήτης), η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ν. Χανίων, οι Σύλλογοι Λογιστών Ν. Χανίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων