ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τετρακόσιες τέσσερις Χανιώτικες επιχειρήσεις στο ΕΣΠΑ | Ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα στο ΕΒΕΧ

Παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 16 Δεκεμβρίου η ενημέρωση των δικαιούχων για το πρόγραμμα “ΕΣΠΑ 2007-2013” που αφορά την ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης – τουρισμού – εμπορίου και υπηρεσιών. Η ενημέρωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων 4ου ορόφου του ΕΒΕΧ.
«Το πρόγραμμα όπως είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης, ήταν από τον αρχικό του σχεδιασμό, περίπου 1,5 χρόνο πριν, μια θετική «άσκηση εργασίας».

Σε στενή συνεργασία με τα 4 Επιμελητήρια της Κρήτης η αιρετή Περιφέρεια DSCF1440υπέβαλε την πρότασή της για στοχευόμενη δράση ενίσχυσης του τομέα των ΜΜΕ η οποία αντικατόπτριζε τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες της τοπικής οικονομίας.
Η θετική ανταπόκριση των επιχειρηματιών της Κρήτης στην πρόσκληση αποδεικνύει ότι η άσκηση αυτή είχε αποτέλεσμα.
Κοινό μας στόχος τόνισε ο κ. Αρναουτάκης εξαρχής, ήταν η δράση αυτή να είναι ευέλικτη, αποτελεσματική και η αξιολόγηση των προτάσεων να είναι άμεση. Όλα τα ανάλογα προηγούμενα Προγράμματα χρειάστηκαν 16 με 18 μήνες για να αξιολογηθούν. Αυτό το Πρόγραμμα που δόθηκε στις αιρετές Περιφέρειες να το τρέξουν, ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή του σε 4 μήνες.
Κι εδώ θέλω να πω ότι η επικοινωνία και η συνοχή, η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς φέρνει το καλό αποτέλεσμα.
DSCF1441Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων 404 επιχειρήσεις (130 Εμπόριο – Υπηρεσίες, 51 Μεταποίηση και 223 Τουρισμός) σε καιρό κρίσης κάνουν την υπέρβαση και επιδιώκουν να επενδύσουν σε έργα με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκατ. Ευρώ περίπου, έργα που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση.
Εμείς συνέχισε, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες μας, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τα τραπεζικά ιδρύματα που στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Διότι είναι κρίσιμο στο σημείο που βρισκόμαστε να πάμε γρήγορα.
Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση από το Επιμελητήριο των Χανίων να ξεκινάμε έναν κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων για την διευκόλυνση των υφιστάμενων όσο και των νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων, να ξεκινήσουν την επένδυσή τους αξιοποιώντας την επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ.
Ως αιρετή Περιφέρεια θέλουμε και επιδιώκουμε να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα και πραγματικά θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι σε επίπεδο νησιού 1.464 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 197 εκατ. Ευρώ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν.
Πιστεύουμε στο πρόγραμμα αυτό, όπως πίστεψαν και πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά πρέπει σύντομα να δούμε και τα απτά μετρήσιμα αποτελέσματα.
Κλείνοντας κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Κρήτης για την άριστη συνεργασία μας καθώς και καθένα από εσάς που παρά την δύσκολη συγκυρία παράγει, επενδύει καινοτομεί προσφέροντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες και ποιοτικά προϊόντα.
Η οικονομία του νησιού μας είσαστε εσείς».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης αναφερόμενος στο πρόγραμμα είπε ότι αυτό προκηρύχθηκε στις 11/1/2013 στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Φορέας Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης.
Είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, έτσι λοιπόν ο σχεδιασμός, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής καθώς και τα στοιχεία των προϋπολογισμών που διατίθενται είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις Περιφέρειες, με σκοπό να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες τους και να αναδειχτούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είπε ο κ. Μαργαρώνης εντάσσονται 404 επιχειρήσεις συνολικού Π/Υ 54.907.098 και συνολικής Δ/Δ 26.842.337 ευρώ.
Προκειμένου να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα, αποφασίστηκε η παροχή δυνατότητας ενίσχυσης και στα έργα τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50, αλλά δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες άμεσα ενταγμένων έργων λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος ύψους 22,5 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά, οι ενταγμένες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης, ανά θεματική ενότητα, έχουν ως εξής:

Snap 2013-12-17 at 15.45.32

Υπό προϋποθέσεις κατέληξε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ, θα γίνεται η ένταξη για τις υπόλοιπες 1091 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού».