Η διείσδυση στις νέες αγορές, με αναγνωσιμότητα μέσω ενός ισχυρού brand name, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτή είναι μερικά από τα οφέλη που προκύπτουν για επιχειρήσεις και πελάτες από την εφαρμογή της πιστοποίησης ενώ σήμερα περισσότερο από ποτέ λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις επιβάλλεται η επένδυση στην εξωστρέφεια.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στο σεμινάριο με θέμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε: ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. & ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ» που διοργάνωσε δωρεάν για τα μέλη του την Πέμπτη 27 Ιουλίου το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με την «Black Sea Trade and Investment promotion programme» στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ. Μεταξύ των εισηγητών οι κ. κ. Βασίλης Κρέστος, Διευθυντής Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών του ΕΦΕΤ, Μανώλης Δανιήλ Διευθυντής Ινστιτούτου Συσκευασίας του ΟΠΕ, Γιώργος Νικολάου από την ΤUV Hellas, Viacheslav Sergayev Διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης των Ρωσικών Επιχειρήσεων, Μαρία Παπιδάκη από την Trofoanalysis, Δημήτρης Σωτηρόπουλος της Α-CERT και Barry Kolodkin Περιφερειακός Συντονιστής Προγράμματος UNDD.
Στην ενότητα «Ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών στην εφαρμογή συστημάτων και εμπορίου» μίλησαν οι κ.κ. – Νίκος Καραβιτάκης, Πρόεδρος Οινοποιών Δυτ. Κρήτης (Karavitakis winery – Παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού) Αντώνης Σκυλουράκης Διευθυντής ποιότητας της εταιρείας (Ε. Ρενιέρης & Σια ΕΕΕ – Παραγωγή και εμφιάλωση ελαιολάδου) και Νίκος Ζωάκης – Διευθυντής ποιότητας «Ένωσης Πεζών» (Παραγωγή και εμφιάλωση κρασιού – ελαιολάδου) οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι, τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζονται στην παραγωγή έδωσαν μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές.
Για το μεν λάδι είπαν ότι αυτό, που παράγεται από καλλιέργειες πιστοποιημένες, προσθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό στις αγορές του εξωτερικού, ενώ για λάδι και κρασί υπογράμμισαν, ότι θετικό βήμα για την προώθησή τους ήταν η ενοποίηση όλων των συστημάτων ποιότητας ώστε να περιοριστεί τόσο το κόστος όσο και ο χρόνος που απαιτείται για την εφαρμογή τους. Η παραγωγή έχει αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και αυτό βοηθά και την εμπορία. «Οι πελάτες τόνισαν οι ομιλητές, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία ζητούν πιστοποιητικά και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας».
Αναφορικά με την Ρωσική αγορά, υπογραμμίστηκε ότι αυτοί προτιμούν προϊόντα με Ελληνικές και όχι Ρωσικές ετικέτες για την αποφυγή παραπλάνησης και μεσαζόντων, ενώ έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα προϊόντα με μοναστηριακές ετικέτες γεγονός που δικαιολογεί και την υψηλότερη τιμή. Η Αγγλική αγορά έχει απαιτητικούς πελάτες σε αναλύσεις και οργανοληπτικές δοκιμές ενώ οι Αμερικάνοι έχουν απαντήσεις για FDA.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧΣύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε, να εισέλθουμε στις νέες αγορές είπε μεταξύ άλλων:
«Το Επιμελητήριο μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε εδώ και 5 χρόνια, προσπαθεί να δώσει τις κατευθύνσεις και τα εφόδια στις επιχειρήσεις-μέλη του για να πετύχει τους στόχους της επιβίωσης και της ανάπτυξης. Πολλοί χρησιμοποιούν την λέξη ανάπτυξη χωρίς να γνωρίζουν πως αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Με ευχολόγια ή στον αντίποδα, με ισοπεδωτική κριτική δεν πετυχαίνουμε τίποτα. Η ανάπτυξη θα προέλθει αν και εφόσον εμείς βελτιωθούμε, αν εμείς καταφέρουμε να χαράξουμε κοινή ”εξωτερική” πολιτική, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε συγκεκριμένους στόχους. Έχουμε το πάθος για την δουλειά μας, ρισκάρουμε ως επιχειρηματίες, κουραζόμαστε πολύ με το να παράξουμε προϊόντα, και έχουμε τα καλύτερα προϊόντα, τα πιο ποιοτικά σε όλο τον κόσμο. Τώρα ήρθε η ώρα να τα τοποθετήσουμε στις αγορές, υπάρχουσες και νέες και σε σωστές τιμές.
Σκοπός της εκδήλωσης συνέχισε, είναι να μάθουμε πως θα εισέλθουμε σε νέες ενδεχόμενες αγορές με τον σωστό τρόπο και σε μια βάση μονιμότητας. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε τα ποιοτικά μας προϊόντα με τον καλύτερο τρόπο στις διεθνείς αγορές. Αυτό για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε το know how και τις σωστές διασυνδέσεις. Δουλεύουμε σε αρχικό στάδιο με τις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο αποκαθιστώντας τις μόνιμες και σοβαρές συνεργασίες. Επίσης χρησιμοποιούμε τα διμερή Επιμελητήρια με στόχο το άνοιγμα νέων αγορών. Στο Eπιμελητήριο Χανίων έχουμε αντιληφθεί από την αρχή ότι ο χρόνος είναι πιεστικός και πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, τρέχουμε να τα πραγματοποιήσουμε σήμερα, ταχύτατα και αποτελεσματικά.
Χρησιμοποιούμε την σύγχρονη τεχνολογία, την εμπειρία των παλαιών στελεχών αλλά και την φρεσκάδα και το πάθος των νέων ανθρώπων». Και ο κ. Μαργαρώνης κατέληξε λέγοντας:
«Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου τόσο στους επιχειρηματίες – εξαγωγείς μας που παλεύουν μόνοι τους απέναντι σε αντίξοες συνθήκες όσο και σε κάθε νέο εν δυνάμει εξαγωγέα, ”και να πω: Θα είμαστε κοντά σας” με όλη μας την δύναμη. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από όλους εσάς στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού από το κράτος».
Το διήμερο σεμινάριο έκλεισε την Παρασκευή 28 Ιουλίου με επίσκεψη των συμμετεχόντων στο εργαστήριο της Trofoanalysis και Β2Β συναντήσεις στο Επιμελητήριο, Χανιωτών επιχειρηματιών με τον Ρώσσο διευθύνοντα σύμβουλο της οργάνωσης για την ανάπτυξη των Ρωσικών επιχειρήσεων κ. Viacheslav Sergeyev.