ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | «Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου τροχοπέδη στον αγροτουρισμό»

Το κενό από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, για τον τουρισμό υπαίθρου λειτουργεί αρνητικά, απορριπτικά για τις επενδύσεις γιατί κανείς ακόμα και εάν το επιθυμεί, δεν θέλει να επενδύσει σε κάτι που επίσημα δεν υπάρχει. Όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στη Κρήτη για τις συγκεκριμένες μορφές τουρισμού οι οποίες εφόσον αξιοποιηθούν μπορούν να δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που χρειαζόμαστε.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Χανίων και η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης το απόγευμα της Πέμπτης 6 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΧ με θέμα «Τα κριτήρια ένταξης στον τουρισμό υπαίθρου – αγροτουρισμό».

Θεσμικό πλαίσιο όπως εξήγησαν οι εισηγητές σημαίνει ότι δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει τι σημαίνει αγροτουρισμός και τι τουρισμός υπαίθρου. Ο αγροτουρισμός έχει να κάνει με τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό ενώ για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρισμού Υπαίθρου το 18% αποτελεί ο αγροτουρισμός ως κομμάτι του τουρισμού υπαίθρου.
Η πολιτεία τόνισαν δεν προχώρησε το νομικό πλαίσιο γι’ αυτό και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κάτω από την «ομπρέλα» του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτουρισμού «Eurogites», η οποία διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία για να τους βοηθήσει. Η κατάταξη μιας επιχείρησης στον τουρισμό υπαίθρου – αγροτουρισμό προϋποθέτει την δημιουργία ενός εμπορικού προϊόντος με κοινά χαρακτηριστικά, κοινή ταυτότητα και απαιτεί την απόκτηση ειδικού ποιοτικού σήματος τουρισμού υπαίθρου – αγροτουρισμού, το οποίο από δω και στο εξής μπορούν να λαμβάνουν οι επιχειρηματίες προσωρινά μετά από αυτοαξιολόγηση και με βάση τα κριτήρια του Συνδέσμου και της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ.

Επιχειρήσεις
DSCF1292Αναφερόμενοι στην επιχείρηση Τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμού, τόνισαν ότι αυτή είναι μια διαφοροποιημένη τουριστική επιχείρηση που αναπτύσσει έργα υποδομής μικρής κλίμακας με ήπιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες : φιλοξενίας, εστίασης, περιήγησης, ξενάγησης, αναβίωσης του παραδοσιακού τρόπου ζωής, γνωριμίας με παραδοσιακά επαγγέλματα, αγροτικές μεθόδους παραγωγής και καλλιέργειας καθώς και παραγωγικές διαδικασίες που έχουν εκλείψει. Στην πώληση από την επιχείρηση, κυρίως τοπικών αγροτικών προϊόντων και τεχνημάτων, με στόχο να γνωρίσει ο επισκέπτης την ύπαιθρο, τον αγροτικό χώρο και τις αγροτικές ασχολίες, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του τόπου, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων τις υπαίθρου.

Μορφές επιχειρήσεων
Ως επιχειρήσεις Τουρισμού Υπαίθρου – αγροτουρισμού – όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του Συνδέσμου – χαρακτηρίζονται οι ακόλουθες μορφές και κλάδοι επιχειρήσεων:

– Τουριστικά καταλύματα όλων των μορφών, με δυνατότητα πρωινού, μέγιστης δυναμικότητας σαράντα (40) κλινών

– Επισκέψιμα αγροκτήματα, αγροκάμπινγκ, αχυροκαλύβες, δεντρόσπιτα, καταλύματα από αχυρόμπαλες και πηλό, με πισίνες απόλυτα οικολογικές, με φυσικούς βιολογικούς καθαρισμούς, με πράσινες στέγες.

–  Εστιατόρια, ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.

– Εργαστήρια παραγωγής, έκθεσης και πώλησης παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, τοπικών εδεσμάτων και προϊόντων λαϊκής τέχνης.

– Μικρές επισκέψιμες παραγωγικές μονάδες, όπως οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία κ.α. με εκθετήριο και χώρο γευσιγνωσίας εκτός χώρου παραγωγής
– Επισκέψιμα βιομηχανικά μνημεία στην ύπαιθρο, μουσεία, αναστηλωμένες πρώην μονάδες παραγωγής που έχουν αλλάξει χρήση και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενδοχώρας συνδέοντας τον πολιτισμό με τον τουρισμό αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.

Κριτήρια αξιολόγησης επιχειρήσεων

– Να είναι Οικογενειακές Επιχειρήσεις (Υποχρεωτική Ενασχόληση και παρουσία των ιδιοκτητών η των μελών της οικογένειας)
–  Να βρίσκονται σε οικισμούς με λιγότερους από 3.000 κατοίκους. (Εξαίρεση αποτελούν οι παραδοσιακοί οικισμοί)
– Ιστορικά αγροκτήματα, διατηρητέα κτίσματα και κτίρια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που έχουν αλλάξει χρήση τα οποία μπορούν να βρίσκονται σε οποιαδήποτε μέρος
– Τα κτίσματα να είναι προσαρμοσμένα στην τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στον χαρακτήρα και τις ανάγκες εξυπηρέτησης της φιλοσοφίας του τουρισμού υπαίθρου – αγροτουρισμού.
–  Να προβάλλουν τον τοπικό πολιτισμό να διατίθεται ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες για την χλωρίδα, την πανίδα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται.
–  Να υπάρχει περιβαλλοντική διαχείριση (μέσα εξοικονόμησης ενέργειας π.χ. οικονομικές λάμπες, φωτοβολταικά, ηλιακός θερμοσίφωνας κ.α.)
–  Να διαθέτουν στις επιχειρήσεις ενιαίο διαφημιστικό φυλλάδιο του ΣΕΑΓΕ και να αναφέρεται σε κάθε έντυπο καθώς και στην ιστοσελίδα τους, ότι είναι μέλη της Ένωσης Αγροτουρισμού της περιοχής τους, προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίσουν τη φιλοσοφία και τις δυνατότητες του τουρισμού υπαίθρου – αγροτουρισμού σε όλη την επικράτεια. Πρέπει επίσης να φέρουν το λογότυπο της Ένωσης σε εμφανές σημείο στον χώρο και στην Ιστοσελίδα τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αγροξενία και του ΣΕΑΓΕ.

Εισηγητές – χαιρετισμοί
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, Νίκος Φραντζεσκάκης, ο Πρόεδρος της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ και μέλος του Δ.Σ. της Eurogites, Πάνος Πούλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης, Κορίνα Μηλιαράκη και ο Μανώλης Ζερβάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Ν. Ηρακλείου.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης στο σύντομο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων ότι ο αγροτουρισμός είναι ένας τομέας ανεξάντλητος με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και πως το Επιμελητήριο στηρίζει τις ενέργειες της Ένωσης.
Αναλυτικά είπε:
«Πριν από ένα χρόνο περίπου πραγματοποιήθηκε εδώ στα Χανιά το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού. Για τρείς μέρες ακούσαμε, μάθαμε και συζητήσαμε για μια νέα μορφή ανάπτυξης η οποία κάνει πράξη το όνειρο της σύζευξης, πρωτογενή με τριτογενή τομέα παραγωγής.
Ο Αγροτουρισμός είναι ένας τομέας ανεξάντλητος με πολύ μεγάλες προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης στο νησί μας.
Η Κρητική διατροφή και τα υπέροχα τοπικά μας προϊόντα θα βρίσκουν σημείο επαφής με τους επισκέπτες – τουρίστες μας μέσω και του αγροτουρισμού.
Το Επιμελητήριο μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της Ένωσης, στηρίξαμε δυνατά την διοργάνωση του συνεδρίου, μεταφέραμε το μήνυμα σ’ όλη την Κρήτη και συνεχώς από τότε δίνουμε ως τομέα επένδυσης, τον τουρισμό υπαίθρου.
Επίσης πιέσαμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ψήφιση του νομοσχεδίου.
Το Επιμελητήριο Χανίων είναι παρών στις προσπάθειες της Ένωσης και με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίζουμε τις ενέργειες της γιατί πιστεύουμε πραγματικά σ’ αυτό που κάνει.
Ο Αγροτουρισμός – Τουρισμός υπαίθρου ταιριάζει στην Κρήτη μας, στο κλίμα μας, στη διατροφή μας στην κουλτούρα μας, στο πολιτισμό μας».