ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση πρόεδρου ΕΣΕΕ με προεδρεία εμπορικών συλλόγων

«Για το ελληνικό εμπόριο η ανάπτυξη θα πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί στην ελληνική Μμε επιχείρηση».

«Οι διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είναι πιο καθοριστικές από ποτέ για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού Εμπορίου. Η ενίσχυση του επιχειρηματικού ιστού κάθε Ελληνικής Περιφέρειας θα πρέπει να είναι βασική στρατηγική επιλογή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Στόχος μας να δημιουργηθεί βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας με τελικό σκοπό την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας».

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στη συνάντηση που είχε με τους Προέδρους και μέλη του Δ.Σ. όλων των Εμπορικών Συλλόγων του Ν. Χανίων, το απόγευμα του Σαββάτου 6 Απριλίου σε αίθουσα του ΕΒΕΧ.

Παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων και εκλεγμένου εκπροσώπου της Κρήτης στην ΕΣΕΕ κ. Μαργαρώνη, ο κ. Κορκίδης είπε μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι αναγκαίο να αναζητήσουν νέους τρόπους αναζωογόνησης της δραστηριότητάς τους. Στο σύγχρονο δυσμενές περιβάλλον της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, απαιτείται ευελιξία, προσαρμοστικότητα και διαφοροποίηση του παραδοσιακού εμπορικού προτύπου. Είναι ανάγκη ανέφερε, να προωθηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Για το ελληνικό εμπόριο η ανάπτυξη θα πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί στην ελληνική Μμε επιχείρηση.
Η ΕΣΕΕ είπε ο Πρόεδρος της, έχει καταθέσει προτάσεις DSCF1204στο Υπουργείο Ανάπτυξης για συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν διαθέσιμους πόρους από διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχουμε προτείνει την προώθηση δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης εμπόρων, ώστε να μετεξελίξουν τις επιχειρήσεις τους από μικρο-εισαγωγικές και μικρο-εξαγωγικές. Στον κλάδο του εμπορίου των τροφίμων και των παραδοσιακών προϊόντων μπορούμε να αναπτύξουμε την δράση που ξεκίνησε από την Γαλλία και αντίστοιχα να την ονομάσουμε «η Ελλάδα σπίτι σας» και να την εξειδικεύσουμε ως τα «Χανιά σπίτι σας». Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μιας περιφέρειας και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.
Στο επίπεδο των κέντρων των πόλεων, συνέχισε, ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση και εφαρμογή της δράσης «Δημιουργία ανοικτών εμπορικών κέντρων στα κέντρα των πόλεων» («Οpen Malls»). Η δράση αυτή θα δώσει πολλές ευκαιρίες σε εμπορικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, ενώ θα ξαναζωντανέψει τα κέντρα πολλών πόλεων που έχουν υποβαθμιστεί.
DSCF1205Για τις τουριστικές περιοχές όπως τα Χανιά είναι αναγκαία η υλοποίηση της πρότασης για τα «Summer Shopping Festivals» όπου η εμπορική δραστηριότητα θα συνδυάζεται με τις τουριστικές στρατηγικές κάθε πόλης ή περιοχής. Σκοπός είναι να δοθούν δυνατότητες για την καλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στην αγορά μιας τουριστικής περιοχής και την πολιτισμική και τοπική ιδιαιτερότητα. Όπως αντιλαμβάνεστε κατέληξε προτάσεις υπάρχουν, βούληση μόνο χρειάζεται για να υλοποιηθούν».
Με τη σειρά τους Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων Χανίων, Καστελίου, Παλαιόχωρας, Καλυβών και Πλατανιά αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τοποθετώντας στην κορυφή, το μεγάλο ποσοστό κλεισίματος των καταστημάτων, την έλλειψη ρευστότητας, τις οφειλές στον ΟΑΕΕ και τους ανασφάλιστους εμπόρους, το παραεμπόριο την «πολιτική» ων πολυκαταστημάτων κ.α.
Ο κ. Κορκίδης ζήτησε από τους Προέδρους να καταθέσουν εγγράφως προτάσεις που θα βοηθήσουν στην «ανάσταση» του Ελληνικού εμπορίου.