ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυξάνονται τα “λουκέτα” στο νομό Χανίων

Αυξάνονται τα “λουκέτα” στις βιοτεχνίες και καλπάζει η ανεργία και  στο νομό Χανίων, σύμφωνα με στοιχεία από το Επιμελητήριο Χανίων και με εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Σε άρθρο της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”, δίνονται στοιχεία για τις έγγραφες και τις διαγραφές επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο Χανίων για το τελευταίο 7μηνο. Συγκεκριμένα, με βάση τις εγγραφές – διαγραφές στο μητρώο του ΕΒΕΧ, από τον Ιανουάριο του 2010 έγιναν 99 εγγραφές στον εμπορικό τομέα, 58 στο βιοτεχνικό και 331 στον επαγγελματικό. Την ίδια περίοδο, οι διαγραφές στον εμπορικό τομέα ήταν 93, στο βιοτεχνικό 74 και στον επαγγελματικό 206 αντίστοιχα.οι άνεργοι το μήνα Αύγουστο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τις 6000.

“Αν μελετήσουμε τα φετινά στοιχεία εγγραφών – διαγραφών, θα καταλάβουμε ότι η βιοτεχνία συρρικνώνεται και οι επαγγελματίες αυξάνονται”, σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Βαγγέλης Σπανουδάκης και πρόσθεσε:

“Εμείς ερμηνεύουμε αυτό το φαινόμενο, που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια ως εξής: Και η πιο μικρή βιοτεχνεία σήμερα για να ξεκινήσει και να έχει όλες τις προϋποθέσεις που θα την κατα στήσουν βιώσιμη, θα πρέπει να κάνει μια σοβαρή επένδυση της οποίας τουλάχιστον το 60% ο επιχειρηματίας θα πρέπει να το καταβάλει σε μετρητά ή να δανειστεί από την τράπεζα. Οι αναπτυξιακοί νόμοι, που δούλευαν μέχρι και πριν από δύο χρόνια, σου έδιναν ένα σοβαρό κίνητρο αφού η επιδότηση έφτανε μέχρι και το 60%. Τα τελευταία, όμως, δύο χρόνια τα προγράμματα αυτά έχουν συρρικνωθεί και ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο έχουν καταστεί ανενεργά, αφού ο χρόνος που έχει περάσει για να βγουν στον αέρα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Εκτός αυτού, στα προγράμματα τα οποία έχουν βγει δειλά-δειλά, η επιδότηση δεν υπερβαίνει το 40 με 45%”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο