Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου) προκειμένου να εξετάσει και να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα, συνεκτιμώντας τις πολλές παραμέτρους των εξελίξεων στο πεδίο της πανδημίας.
Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
Του προγράμματός της για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών υπεραμύνεται η Νέα Δημοκρατία. Όπως επισημαίνουν πηγές, η κυβέρνηση, τηρώντας δεσμεύσεις της, για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, προχώρησε σε μέτρα περίπου 43 δισ. ευρώ καθώς και σε αναστολές καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων. Επιπλέον για να απαλύνει τις συνέπειες των ενεργειακών ανατιμήσεων έχει ήδη πάρει μέτρα που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μείωση φόρων υπενθυμίζονται ανάμεσα στ’ άλλα:
-Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από το καλοκαίρι του 2019 και επιπλέον μείωση κατά 13% από φέτος.
-Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%.
-Μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 29% στο 22%.
-Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
-Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, για ακίνητες και κινητές αξίες, έως 800.000 ευρώ.
-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες.
-Απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022.
-Μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, και η κατάργησή του για τους νέους έως 29 ετών.
-Επέκταση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, έως τον Ιούνιο του 2022.
-Μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα στο 6%.
Στοιχεία που εκπέμπουν αισιοδοξία για το μέλλον
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουνε επίσης πως παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία και τις ανατιμήσεις που προκαλούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης η ελληνική οικονομία κινείται σε στέρεες ράγες και εκπέμπει απόλυτη αισιοδοξία. Τεκμηριώνουν την εκτίμηση αυτή τα επίσημα στοιχεία για το 2021 και οι προβλέψεις της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ.. για το επόμενο διάστημα. Επισημαίνεται, ανάμεσα στα άλλα, ότι:
-Η ανάπτυξη για το 2021- όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- εκτιμάται στο 2021 στο 8,5% και ότι θα συνεχιστεί το 2022 με ρυθμό 4,9% και το 2023 με ρυθμό 3,5%.
-Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών -σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- σημείωσε ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 0,8%.
-Η ανεργία στη χώρα μας -όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση- παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Από 17,3% το 2019 έπεσε στο 12,7% τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των ανέργων κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010.
-Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με το 52% της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.
-Η Ελλάδα -σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου- αναδεικνύεται παγκόσμια πρωταθλήτρια των επενδύσεων. Από τελευταία στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2019, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως.
-Παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Pfizer, η Volkswagen, η Boehringer, η CISCO και η JP Morgan επενδύουν στη χώρα μας, δημιουργώντας νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και εκπέμποντας ηχηρο μήνυμα εμπιστοσύνης στην πορεία της οικονομίας μας.
– Η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2021 -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- κατέγραψε ιστορικό υψηλό. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 39,89 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29,5% σε σύγκριση με το 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, διαμορφώθηκε σε 28,74 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 19,9%.
-Η βιομηχανική παραγωγή το 2021 αυξήθηκε κατά 9,9%, σε σχέση με το 2020 και αναμένεται να συνεχίσει δυναμικά.
-Τα έσοδα από τον Τουρισμό έφτασαν πέρσι τα 10,5 προς 11 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσουν φέτος πολύ υψηλότερα.
-Ο πληθωρισμός το 2021 στην Ελλάδα -σύμφωνα με τη Κομισιόν- υπολογίζεται στο 0,6% το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,1% και το 2023 στο 1,1%.
-Το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0, με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις και 100 επενδύσεις, αναμένεται να διοχετεύσει έως το 2026 περίπου 32 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, να ενισχύσει το Α.Ε.Π. κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και να δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας.
Πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ έως τις 18 Φεβρουαρίου
Την καταβολή της ενίσχυσης στους εργαζόμενους που ήταν ενταγμένοι στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον μήνα Ιανουάριο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, για την εβδομάδα 14-18 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:
– 18,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 680 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
– 250.123 ευρώ θα καταβληθούν σε 251 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα.
2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
– 32 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
– 21 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
– 2,2 ευρώ θα καταβληθούν σε 20.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
– 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 6.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
3. Τέλος, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, θα γίνουν οι πληρωμές για τη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» Ιανουαρίου.
Διαγωνισμός για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις
Την ευκαιρία να διεκδικήσουν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ, καθοδήγηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης θα έχουν όσες καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, Envolve Award Greece 2022, του Envolve Entrepreneurship (https://greece.envolveglobal.org/el).
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον φετινό επετειακό διαγωνισμό, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται. Υποβάλλοντας αίτηση έως τις 8 Μαρτίου 2022, οι συμμετέχοντες διεκδικούν χρηματοδότηση έως 50.000 ευρώ, υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης, καθώς και καθοδήγηση για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους εγχειρημάτων. H συμμετοχή στο Envolve Award Greece 2022 πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας αιτήσεων του Envolve https://bit.ly/EAG2022.
Παράλληλα, ο οργανισμός διοργανώνει τα Envolve Open Days, όπου ενδιαφερόμενοι και συμμετέχοντες μπορούν να κλείσουν ραντεβού με την ομάδα του Envolve για μία διαδικτυακή συνάντηση. Στις συναντήσεις αυτές, η ομάδα του Envolve προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για τη συμμετοχή στο Envolve Award Greece 2022, καθώς και σχόλια για τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν το δικό τους ραντεβού ηλεκτρονικά στο https://bit.ly/envolveopen.