Επιστροφή σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα, παρά την ανησυχία που προκαλούν οι σχεδόν 100 θάνατοι την ημέρα από κορωνοϊό, σηματοδοτεί η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου καθώς απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτρέπεται και πάλι η μουσική.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ για τη χαλάρωση των μέτρων, η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εκκλησίες θα πρέπει υποχρεωτικά να επιδεικνύει κατά την είσοδό του:
– πιστοποιητικό εμβολιασμού,
– πιστοποιητικό νόσησης ή
– βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test).
Οι ανήλικοι από 4-17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).
Όπως έχει ανακοινωθεί, παρατείνεται για μία εβδομάδα και συγκεκριμένα έως και την 7η Φεβρουαρίου η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει επτά μήνες από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα λογίζονται ανεμβολίαστοι.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, «η χαλάρωση του μέτρου που γίνεται, δηλαδή η αύξηση του ωραίου είναι προς όφελος υγειονομικό διότι ο κόσμος που θα πηγαίνει για τα εστιατόρια και ταβέρνες θα αραιώνει καθώς αυξάνεται το ωράριο των εστιατορίων. Δε συμπυκνώνεται ο κόσμος δηλαδή σε ένα μικρότερο ωράριο. Αν τηρήσουμε τα πρωτόκολλα και αν έχουμε μια διακριτική, χαμηλή μουσική, δε νομίζω ότι θα έχουμε κάποια επίπτωση εις βάρος της πανδημίας μια αυτή τη χαλάρωση».
«Οι διασωληνωμένοι έχουν πέσει περίπου κατά 100 θέσεις στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο. Οι νοσηλευόμενοι έχουν σταθεροποιηθεί σε κάτω από 480 εισιτήρια καθημερινά, επομένως έχουμε σε αυτούς τους δείκτες τη μεταβατική περίοδο από τη (μετάλλαξη) «Δέλτα» στην «Όμικρον». είπε ο κύριος Τζανάκης.