Την ώρα που τρομάζει ο ρυθμός εκτόξευσης των κρουσμάτων, στο προσκήνιο έρχεται το «καυτό» ζήτημα των τεστ και της πιστότητας των στοιχείων που ανακοινώνονται.
Την Τετάρτη 12 Αυγούστου τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα ανέρχονταν στα 262, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 6.177. Προκειμένου να ανιχνευτούν αυτά τα κρούσματα, πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και μέχρι τη 12η Αυγούστου 679.785 τεστ συνολικά στη χώρα.
Το σοκ της ύφεσης: Θετικές προβλέψεις με αρκετά «αν» από Στουρνάρα-Σταϊκούρα
Με δεδομένο ότι περισσότερα από το 1/3 των τεστ που έχουν διενεργηθεί αφορούσαν τους ελέγχους στις πύλες εισόδου, ο συνολικός αριθμός των τεστ που έγιναν εντός των τειχών, όπου και φαίνεται να υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας, κυμαίνεται μεταξύ 400.000 και 450.000. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι επρόκειτο για μοναδιαία δείγματα (πράγμα που δεν ισχύει), αυτά αντιστοιχούν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε περίπου 40 ελέγχους ανά 1.000 κατοίκους. Ποσοστό που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.
Αρκούν άραγε αυτοί οι έλεγχοι για να αποκτηθεί μια καλή εικόνα της διάδοσης του ιού στον πληθυσμό; Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΟΔΥ θεωρεί ότι οι έλεγχοι επαρκούν και σημείωσε στο «Βήμα» ότι τις τελευταίες ημέρες τα δείγματα που ελέγχθηκαν στο εργαστήριό του και τα οποία είχαν προέλευση τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ήταν όλα αρνητικά.
Καταγγελίες για «αιωρούμενα» δείγματα
Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχεται το «καυτό» ζήτημα των τεστ και της πιστότητας των στοιχείων που ανακοινώνονται.
Προκειμένου να υπάρχει μια συνολική εικόνα για τη χώρα θεσπίστηκε και λειτουργεί το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Ολα τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, απ’ όπου και αν προέρχονται (δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς), οφείλουν διά νόμου να καταχωρίζονται στο Μητρώο, το οποίο όμως φαίνεται να εξελίσσεται σε μια άλλη ανοιχτή πληγή για τον ΕΟΔΥ.
Γιατρός, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, κατήγγειλε στο «Βήμα» ότι στο «Μητρώο υπάρχουν χιλιάδες δείγματα που αιωρούνται. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για δείγματα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη ή αν έχουν ελεγχθεί και τα στοιχεία τους δεν έχουν καταχωριστεί».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Βήματος», ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε την κατηγορία για χιλιάδες «αιωρούμενα» δείγματα, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν όλοι οι φορείς τη δυνατότητα ηλεκτρονικής προσθήκης των δειγμάτων στο Μητρώο, πράγμα που αφήνει ένα μέρος της εργασίας να γίνει με το χέρι και έτσι υπάρχει όντως μια σχετική καθυστέρηση».
Τρομάζουν τα στοιχεία: 1.489 κρούσματα σε μία βδομάδα
Στο μεταξύ σοκάρουν τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή για την πορεία της πανδημίας: Σύμφωνα με αυτά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 1.489 κρούσματα.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται Αττική, στην οποία την Κυριακή εντοπίστηκαν τα 73 από τα 217 νέα κρούσματα κοροναϊού που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Στη δεύτερη θέση, με μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, παραμένει η Θεσσαλονίκη, η οποία μετράει 37 κρούσματα.
Επίσης, σταθερά μειωμένα παρουσιάζονται τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία είναι μόλις 18.
Ακόμα αξίζει να σημειωθεί πως από τα 199 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 με γνωστές συρροές.