Πλησιάζει το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την εφορία. Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμένα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίς εξυπηρετεί φορολογούμενους και φοροτεχνικούς. Τους πρώτους καθώς θα λάβουν νωρίτερα τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται – όσοι θα έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό – και τους δεύτερους επειδή θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να μελετήσουν, να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις.

Τα σενάρια για τις δόσεις

Η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο θα επιτρέψει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δοκιμάσει και την πιθανότητα να ξεκινήσει νωρίτερα αλλά σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από όσους θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να πληρωθεί σε τουλάχιστον έξι μηνιαίες δόσεις αντί για τρείς διμηνιαίες που προβλέπεται σήμερα.

Έτσι, όποιος φορολογούμενος υποβάλλει τη δήλωση τον Απρίλιο θα μπορεί να αρχίσει την πληρωμή του φόρου από τον Μάιο και σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι μήνες απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

Προσυμπληρωμένα στοιχεία

Και φέτος οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2018 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους και τα τεκμήρια.

Η εφορία χωρίζει τα… ζευγάρια

Για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα σε συζύγους να υποβάλουν χωριστά φορολογική δήλωση.

Έτσι, όσοι έχουν αποφασίσει να υποβάλλουν φέτος χωριστές δηλώσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να ανοίξει ο δρόμος, απαιτείται ο ένας από τους δυο συζύγους ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης να υποβάλει ανέκκλητη δήλωση στην Δ.Ο.Υ στην οποία υπάγεται έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι βεβαιώσεις στο Taxisnet

Προθεσμία δόθηκε έως τις 28 Φεβρουάριου στους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Taxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2018.

Εξαιρετικά για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής η προηγούμενη μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.

ΠΗΓΗ: IN.GR