ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Χανίων παρουσίασε το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας «Χανιά-Αλληλεγγύη με Μέλλον», το οποίο ενεργοποιείται με τη σύμπραξη των εθελοντικών συλλόγων του «Ορίζοντα», του «Κυττάρου Χαλέπας» και του «Φιλόπτωχου Συσσίτιου Σπλάντζιας Χανίων»

Σήμερα, στο Επιμελητήριο Χανίων διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε από το πρόεδρο της Επιχειρηματικής κοινότητας, κ. Αντώνη Ροκάκη, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας με την ονομασία «Χανιά-Αλληλεγγύη με Μέλλον».

Στρατηγικός στόχος του Επιμελητηρίου Χανίων είναι να «αγκαλιάσει» όσο το δυνατόν περισσότερους κοινωνικούς συλλόγους της Περιφερειακής ενότητας το επιθυμούν και να τους εντάξει σε ένα κοινό, ολοκληρωμένο και δομημένο σχεδιασμό συνεργασίας, ώστε να πολλαπλασιαστεί η αποτελεσματικότητα και να διευρυνθεί η στόχευση και η ποιότητα των κοινωνικών δράσεων.

Το Επιμελητήριο Χανίων, ενεργοποιεί το πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης «Χανιά-Αλληλεγγύη με Μέλλον», ενώνοντας αρχικά δυνάμεις με τρεις από τους πλέον ιστορικούς και καταξιωμένους συλλόγους φιλανθρωπικής προσφοράς και εθελοντισμού του τόπου: τον «Ορίζοντα», το «Κύτταρο Χαλέπας» και το «Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας Χανίων».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, σημείωσε τα εξής: «Ως φορέας, στο Επιμελητήριό μας πρωτοπορούμε σε πανελλαδική κλίμακα, καθώς δημιουργούμε το δικό μας πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας. Από πλευράς μας, οι Επιχειρήσεις των Χανίων προσφέρουμε κατ΄αρχήν τις εγκαταστάσεις του φορέα μας, συνδυαστικά με υποστήριξη από το προσωπικό και τις υλικοτεχνικές υποδομές μας. Ως επίκεντρο θέτουμε τα γραφεία και τα καταστήματά μας στο κέντρο της πόλης, με στόχο να προωθήσουμε αποτελεσματικά τις πολύπλευρες δραστηριότητες των δυναμικών συλλόγων αλληλεγγύης. Παράλληλα, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε μαζί με τις διοικήσεις των τριών εθελοντικών σχημάτων δράσεις στενής συνεργασίας, αμφίδρομης προσφοράς και αξιόπιστης ενημέρωσης προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις μέλη μας».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι τρεις πρόεδροι των κοινωνικών συλλόγων, οι οποίοι παρουσίασαν μερικές από τις επόμενες δράσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Τραχαλάκης, πρόεδρος του «Φιλόπτωχου Συσσιτίου Σπλάντζιας Χανίων» τόνισε τα εξής: «Το συσσίτιό μας αποτελεί μια από τις πλέον ιστορικές και δραστήριες δομές ανακούφισης της φτώχειας στην πόλη των Χανίων. Σιτίζουμε χωρίς διακρίσεις από 150 μέχρι 200 άτομα την ημέρα. Εγγεγραμμένες είναι και άπορες οικογένειες, τις οποίες υποστηρίζουμε κατά διαστήματα με πρόσθετα συσκευασμένα τρόφιμα. Είναι σημαντικό ότι οι Επιχειρηματίες των Χανίων επιδιώκουν την πιο συστηματική συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας και εμείς θα αξιοποιήσουμε τις σημαντικές τους δυνατότητες στη συλλογή ή αγορά πολύτιμων τροφίμων για τους συνανθρώπους μας».

Από πλευράς του, ο κ. Σπύρος Αδοντάκης, πρόεδρος του «Ορίζοντα» σημείωσε τα εξής: «Οι επιχειρήσεις των Χανίων αποτελούν εξαιρετικό στήριγμα της κοινωνικής μας προσπάθειας για τους ασθενείς συνανθρώπους μας. Είναι σημαντική η ευκαιρία που μας προσφέρεται από το Επιμελητήριο Χανίων για την αξιοποίηση των κεντρικών στην πόλη χώρων του και των αξιόλογων εθελοντών του. Άμεσες δράσεις μας θα είναι η φιλοξενία εκπαιδευτικών δράσεων και φωτογραφικών εκθέσεων. Διοργάνωση δράσης αιμοδοσίας, ευαισθητοποίησης πολιτών και καταγραφής υποψήφιων εθελοντών σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Ενημερωτικές δράσεις για το πολύπλευρο έργο μας και καλοκαιρινό Bazaar για να αξιοποιήσουμε την τουριστική περίοδο».

Η πρόεδρος του «Κύτταρου Χαλέπας», κα Μαρία Κληματσάκη, στη δική της τοποθέτηση είπε και τα εξής: «Ξεκινάμε άμεσα στο ισόγειο κατάστημα του Επιμελητηρίου Χανίων τη Μεγάλη Εβδομάδα με την συλλογή τροφίμων για την ενίσχυση του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης. Μετά το Πάσχα, σε συνεννόηση με τους άλλους εθελοντικούς συλλόγους, στοχεύουμε να σχεδιάσουμε δραστηριότητες για παιδιά, παράλληλες δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας, σε συνεργασία και με άλλες κοινωνικές ομάδες και φορείς. Επειδή τα μέλη μας είναι εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων της Χαλέπας θα δώσουμε την ευκαιρία στην εκπαιδευτική κοινότητα να αλληλεπιδράσει και να μυηθεί στον εθελοντισμό και στην αλληλεγγύη, παρουσιάζοντας στο Επιμελητήριο κάποιες από τις δράσεις από τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων για την ανοιχτή, συλλογική και ευαίσθητη πρωτοβουλία».