ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναζήτηση λύσης για τα πρόστιμα στο λιμάνι. Συσκέψεις σε ΕΒΕΧ και Δημαρχείο.

Από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα καλυφθούν τα πρόστιμα στους καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου για το 2017 αρχικά με στόχο να καλυφθεί και το 2018. Τα πρόστιμα που θα καλυφθούν αφορούν συγκεκριμένα τα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης της “Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου”. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα πρόστιμα για κατάληψη δημόσιου χώρου του Λιμεναρχείου.

Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη στο ΕΒΕΧ και τη συνάντηση στο δημαρχείο Χανίων του Δ.Σ. του Σωματείου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμανιού χθες το μεσημέρι. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (ΔΛΤΧ) κ. Μανώλης Κοτσιφάκης επισήμανε πως για τα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου « με αποφάσεις που πήραμε στα τέλη του 2022 και τον Ιανουάριο 2023 το οικονομικό βάρος που όλοι οι καταστηματάρχες πήραν πάνω τους το έχει αναλάβει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και θα πληρωθεί από εμάς», συμπληρώνοντας πως επί της ουσίας «θα φύγει το βάρος από τους καταστηματάρχες» αφού του το ΔΛΤΧ που εισέπραξε το πρόστιμο θα το επιστρέψει στα καταστήματα ώστε να το δώσουν στην Κτηματική Εταιρεία ή θα το δώσει το ίδιο.

Ο κ. Κοτσιφάκης ξεκαθάρισε πάντως πως άλλο αυτό το πρόστιμο και άλλο το πρόστιμο κατάληψης για αυθαίρετη κατάληψη χώρου που επέβαλλε το λιμεναρχείο. Εκτίμησε πάντως πως θεωρεί πως για το 2017 το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν και για το 2018 θεωρεί πως άμεσα θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Mιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Α. Ροκάκης σημείωσε πως στόχος της σύσκεψης ήταν να καταγραφεί το πρόβλημα και να ξεκινήσει μια προσπάθεια «για να βρούμε λύση στο συγκεκριμένο θέμα» στα πλαίσια της νομιμότητας. Σύμφωνα με καταστηματάρχες και τις γνωματεύσεις από δικηγόρους τα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης της “Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου” δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς έχει παρέλθει η 5ετία και έχουν παραγραφεί. Οι επαγγελματίες δήλωσαν την ενόχληση τους για «την απαξίωση σε βάρος μας» και για το ότι «θεωρούμαστε καταπατητές, ενώ αιτία της όλης κατάστασης είναι πως το ΔΛΤΧ δεν μας έδινε άδεια το 2017 και το 2018 παρότι υπήρχε ο νόμος Κουρουπλή που του έδινε το δικαίωμα να το κάνει».

ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Στη σύσκεψη στο ΕΒΕΧ τέθηκε και το ζήτημα του παραχωρούμενου χώρου στο λιμάνι. Με βάση τη νομοθεσία και τις εγκρίσεις του ΚΑΣ μπορούν να δοθούν 4.550 τ.μ. για τραπεζοκαθίσματα (από 6.000 παλαιότερα), κάτι που δεν εφαρμόζεται επί της ουσίας.

«Τα 4.550 τ.μ δεν μπορούν να αυξηθούν! Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αυξήσουμε τα τετραγωνικά αν μπορούσαμε να είστε σίγουροι πως θα το κάναμε. Βέβαια στα πλαίσια της μελέτης για τα σκιάδια που εκπονείται από το ΔΛΤΧ τα τετραγωνικά έχουν αυξηθεί φτάνοντας περίπου στα 5.000 τ.μ. με τη σύμφωνη γνώμη πάντα της αρχαιολογίας» δήλωσε ο κ. Κοτσιφάκης. Το παρών στη σύσκεψη στο ΕΒΕΧ έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΧ κ. Γ. Παυλάκης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Π. Πετσετάκης, η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Χανίων κ. Δ. Κυριακάκη, το μέλος του ΕΒΕΧ κ. Ν. Βουρλάκης, εκπρόσωποι του λιμενικού σταθμού κα.