ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύσκεψη Εργασίας του Επιμελητηρίου Χανίων με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.κ. Μανώλη Κουτουλάκη και Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.

Σύγκλιση απόψεων στην αναγκαία κατάρτιση ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» της Π.Ε. Χανίων, μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου Χανίων

Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, μαζί με τον κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, Γενικό Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο Χανίων και συμμετείχαν σε ειδική συνεδρίαση εργασίας της Διοικητικής Επιτροπής του, με επικεφαλής τον Προέδρο κ. Αντώνη Ροκάκη και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα, κ. Γιώργου Ζυμβραγάκη και του Οικονομικού Επόπτη, κ. Νίκου Ηλιάκη.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο πλευρών τέθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων η αναγκαιότητα προώθησης ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου της νησιωτικής επιχειρηματικότητας των Χανίων, το οποίο οφείλει να βασιστεί σε ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη, η οποία οφείλει να εκπονηθεί με την αξιοποίηση και του ακαδημαϊκού πλούτου των Χανίων. Η «Γαλάζια Ανάπτυξη» των Χανίων οφείλει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την πρόοδο της Οικονομίας, καθώς το 25% του τοπικού Α.Ε.Π. προέρχεται από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με επίκεντρο τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό απαιτείται στρατηγική μελέτη και σχέδιο, τα οποία οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν εμπράκτως σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων, όπως και τους ενδιαφερόμενους τοπικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Οικονομίας των Χανίων.

Ειδική ενημέρωση έγινε από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα έργα αναβάθμισης πέντε λιμανιών της Π.Ε. Χανιών, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τα έργα αυτά αφορούν το λιμάνι της Σούδας, το λιμάνι Σφακών, το λιμάνι της Αγίας Ρούμελης, το λιμάνι της Γαύδου και το λιμάνι της Παλαιοχώρας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, εξετάστηκαν οι προοπτικές και τρόποι για την αναβάθμιση μερικών από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάγκης δημιουργίας ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου (master plan) για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» του ναυτικού Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων, από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων τέθηκαν ως μερικοί βασικοί πυλώνες:
Κατασκευή Σύγχρονης Μαρίνας με Δυνατότητα Φιλοξενίας Super & Mega Yachts στην Πρωτεύουσα των Χανίων.
Ολοκλήρωση του Υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Κισσάμου.
Αναβάθμιση του Λιμανιού της Σούδας σε Λιμάνι Αφετηρίας (Home Port) Κρουαζιέρας με Ολοκλήρωση του Επιβατικού Σταθμού & της Επέκτασης της Προβλήτας «ΑΔΡΙΑΣ» σε Συνδυασμό με την Επένδυση στο Νέο Ραντάρ Προσέγγισης και την Οδική Διασύνδεση του Αεροδρομίου Χανίων.
Θαλάσσια Εμπορευματική Διασύνδεση των Χανίων και της Κρήτης με τη Βόρεια Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άριστο επίπεδο συνεργασίας και στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με το στρατηγικό ζήτημα της σταδιακής επέκτασης στο σύνολο των επιχειρήσεων της Κρήτης του κρίσιμου χρηματοδοτικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Ανταγωνιστικότητα και την Εξωστρέφεια του νησιού. Σύμφωνα με τον πίνακα συνολικών στοιχείων πληρωμής Μεταφορικού Ισοδύναμου που αφορούν σε επιχειρήσεις (εντός δείγματος ελέγχου Α’ εξαμήνου 2021, καθώς και εντός και εκτός δείγματος ελέγχου Β’ εξαμήνου 2021), ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων για την Π.Ε. Χανίων στις 183 με συνολικό ποσό πληρωμών 716.186,63 ευρώ.

Παράλληλα, από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων παρουσιάστηκε στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση της αειφορίας και της προστασίας της λιμνοθάλασσας του Μπάλου, και συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι ενεργού συμμετοχής και της Πολιτείας στην προστασία αυτής και άλλων προστατευόμενων παράκτιων περιοχών του φυσικού πλούτου των Χανίων.