ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, Κληρονομιά και Διάλογος» | Συνέντευξη Τύπου – Εισήγηση Προέδρου Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνη Ροκάκη.

Αντώνης Ροκάκης: “Για εμάς, την Επιχειρηματική Κοινότητα των Χανίων, σήμερα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα.

Γιατί υποδεχόμαστε έναν από τους σημαντικότερους και πιο ιστορικούς διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής μας ηπείρου, στο πλαίσιο του εμβληματικού του προγράμματος των Πολιτιστικών Διαδρομών.

Έχουμε την τιμή μετά από πολύμηνη και πολυδιάστατη προετοιμασία να συνδιοργανώνουμε στον τόπο μας ένα γεγονός διεθνούς κύρους και προβολής, το «11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης» με τη συμμετοχή εκατοντάδων σημαντικών Ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων.

Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» από το 1987 παρέχουν σημαντικά εργαλεία για την εφαρμογή των αρχών και των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Απόδειξη οι 48 πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές και τα περισσότερα από 3.000 μέλη δικτύου σε περισσότερες από 60 χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Και το πρόγραμμα συνεχίζει να διευρύνεται δυναμικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νέα διαδρομή των “Ιστορικών Καφέ” της Ευρώπης, στην όπου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και το Ιστορικό Καφέ των Χανίων «Κήπος».

Για την Κοινωνία και την Οικονομία των Χανίων έχει εξαιρετική σημασία ότι εδώ σήμερα συναντιούνται – μετά από καιρό – θεσμικοί εκπρόσωποι των κρατών μελών, φορέων πολιτιστικών διαδρομών, υποψηφίων δικτύων στην πιστοποίηση «Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης», διεθνείς οργανισμοί, τοπικές και περιφερειακές αρχές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εμπορικά επιμελητήρια, ιδρύματα, οργανισμοί δωρητών και οργανώσεις, πλατφόρμες πολιτιστικής κληρονομιάς και τουρισμού.

Οι εργασίες του φετινού Forum δεν θα μπορούσαν να έχουν πιο επίκαιρο και νευραλγικό θέμα για το Αύριο της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας και Ευημερίας: «Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, Κληρονομιά και Διάλογος».

Οι λαοί της Ευρώπης, μετά από δεκαετίες ειρηνικής σταθερότητας, διανύουμε μια ταραγμένη χρονική περίοδο, αντιμέτωποι με πολυεπίπεδες στρατηγικές απειλές για την Ειρήνη, την Πρόοδο και την Ευημερία μας.

Σήμερα, θεμελιώδεις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές κατακτήσεις σφυρηλατημένες με θυσίες μέσα από τους αιώνες, τίθενται σε ευθεία αμφισβήτηση από πολυεπίπεδες απειλές ολοκληρωτισμού και οπισθοδρόμησης.

Οφείλουμε λοιπόν σήμερα να αναστοχαστούμε με ειλικρίνεια και να αναμετρηθούμε ακόμα και αυτοκριτικά σχετικά με τις πρόσφατες παρεκκλίσεις μας από το όραμα των εμπνευσμένων ιδρυτών των Ευρωπαϊκών θεσμών και οργανισμών, οι οποίοι υπήρξαν «καρπός» Ειρηνικής συμβίωσης, Δημοκρατικού Πολιτισμού και Κοινωνικής Ευημερίας, μετά από δύο αιματηρούς παγκόσμιους πολέμους.

Η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων έχουμε θέσει ως κεντρική στρατηγική μας προτεραιότητα τη βιώσιμη Ανάπτυξη του τόπου μας, υλοποιώντας ήδη δράσεις και προγράμματα για την αειφόρο Τουριστική Αναβάθμιση, την ισόρροπη Γαλάζια Οικονομία και τον μακραίωνο Διατροφικό Πολιτισμό.

Στο Επιμελητήριο Χανίων, καθώς η Κρητική Γαστρονομία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα εξωστρέφειας, παίρνουμε την πρωτοβουλία, στα πλαίσιο του «11ου Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης, να διοργανώσουμε επιπλέον και ειδική προωθητική εκδήλωση γευστικής εμπειρίας των εξαιρετικών Χανιώτικων Τροφίμων και Ποτών, με το τίτλο “Φεστιβάλ Κρητικής Γαστρονομίας”.

Καταξιωμένοι επαγγελματίες της Διατροφής θα υποστηρίζουν την εκδήλωση με δρώμενα και εκπλήξεις.

Επιδίωξή μας, η ανάδειξη της μακραίωνης παράδοσης και της υψηλής ποιότητας των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς προσωπικότητες και διαμορφωτές της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Η Χανιώτικη Κοινωνία και η Επιχειρηματική της Κοινότητα είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εργασίες του «11ο Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης» θα αναδείξουν με επιτυχία την αυξανόμενη σημασία της μεθοδολογίας και των πρακτικών των Πολιτιστικών Διαδρομών του καταξιωμένου Οργανισμού για την προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διαπολιτισμικού διαλόγου της Ευρώπης.

Σήμερα, είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ για να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προόδου για να απαντήσουμε ουσιαστικά στην αγωνία των εκατομμυρίων Ευρωπαίων συμπολιτών μας για το ασφαλές Μέλλον της Ευρώπης των λαών, των Αξιών του Πολιτισμού και της Ειρηνικής συμβίωσης, χτίζοντας σημαντικό ανάχωμα στις δυνάμεις της βίας, της οπισθοδρόμησης και της παρακμής”.