ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ούγγρος Πρέσβης στην Επιχειρηματική Κοινότητα των Χανίων σε σύσκεψη εργασίας για την αναζήτηση στρατηγικών ευκαιριών Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Σήμερα, ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, υποδέχτηκε στα γραφεία του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας τον Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα κ. Erik Haupt, ο οποίος συνοδευόταν από τον επίτιμο Πρόξενο της Ουγγαρίας στην Κρήτη, κ. Πάρι Επιτροπάκη, όπως και στελέχη του Ουγγρικού Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (HEPA).

Στη σύσκεψη εργασίας συζητήθηκαν εκτενώς τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της Οικονομίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της παρατεταμένης υγειονομικής και γεωπολιτικής κρίσης και αναζητήθηκαν ευκαιρίες ενδυνάμωσης της πολύπλευρης Οικονομικής σχέσης των δύο πλευρών. Ο πρέσβης της Ουγγαρίας τόνισε τον στρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής ηπείρου, μια κρίσιμη εμπορική και αναπτυξιακή γέφυρα με σημαντικές αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες για τα Χανιώτικα προϊόντα και επιχειρήσεις. Το βιοτικό επίπεδο της Ουγγρικής Αγοράς σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης σημειώνει σημαντική πρόοδο στην Καινοτομία των «Έξυπνων Πόλεων» (π.χ. φωτισμός, πρόσβαση, διαχείριση κυκλοφορίας) και του Περιβάλλοντος (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωσης, δομικών υλικών) και “Electromobility”.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων παρουσίασε στους εκπροσώπους της Ουγγαρίας  την εξαιρετική ποιότητα και διεθνή φήμη των Χανιώτικων Αγροδιατροφικών προϊόντων, τα οποία συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζουν και στη διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ πρότεινε την κατάρτιση στοχευμένου προωθητικού προγράμματος για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης της Κρητικής Διατροφής. Οι δύο πλευρές συζήτησαν διεξοδικά και τις ευκαιρίες περαιτέρω ενδυνάμωσης των Τουριστικών ευκαιριών, καθώς η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη αποτελούν για τους Ούγγρους καταναλωτές το δεύτερο σε προτίμηση Τουριστικό προορισμό. Οι χιλιάδες Ούγγροι που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Χανιά ήδη αποτελούν τον πλέον αξιόπιστο «πρεσβευτή» της ποιότητας των μοναδικών προϊόντων της Κρητικής Γης.

Ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης εργασίας: «Είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχτούμε στην έδρα της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων τον Ούγγρο πρεσβευτή και τους εμπορικούς συνεργάτες του για να σχεδιάσουμε από κοινού έναν αποτελεσματικό «οδικό χάρτη» για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών. Η Ουγγαρία αποτελεί δυναμικό εταίρο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και εκφράστηκε σήμερα η στρατηγική πρόσκληση και επιθυμία της χώρας αυτής για κοινές επενδύσεις και εμπορικές συνεργασίες με τις επιχειρήσεις των Χανίων. Έμφαση δώσαμε στην αναζήτηση στοχευμένων ευκαιριών για τη συνδυαστική αξιοποίηση συμπληρωματικών εμπορικών δικτύων μεταξύ ομοειδών Ουγγρικών και Χανιώτικων επιχειρήσεων, όπως και για τη συμπαραγωγή προϊόντων στη βάση της συνένωσης τεχνογνωσίας. Μετά τη διερεύνηση και καταγραφή των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων για στρατηγικές συμπράξεις από κάθε πλευρά, συμφωνήσαμε τη διοργάνωση ολοκληρωμένου προγράμματος με επιχειρηματικές αποστολές συνδυαστικά με την αναγκαία εκπαιδευτική υποστήριξη».