ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση Προέδρου Επιμελητηρίου Χανίων: «Έκκληση Προστασίας του Φυσικού & Επιχειρηματικού Πλούτου του κόλπου της Κισσάμου μετά την προσάραξη του πλοίου Manassa Rose».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, μετά τη σημερινή προσάραξη του πλοίου “Manassa Rose”, σημαίας Κομόρες, στην παραλία του Δραπανιά δήλωσε τα εξής:

«Στο Επιμελητήριο Χανίων με ανακούφιση παρακολουθήσαμε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες την επιτυχημένη έκβαση της διάσωσης του 11-μελούς πληρώματος του πλοίου Manassa Rose, το οποίο προσάραξε στην παραλία Δραπανιά του κόλπου της Κισσάμου. Αξίζει να συγχαρούμε θερμά τις λιμενικές και δημοτικές αρχές, τους ναυαγοσώστες και τα παραπλέοντα σκάφη που βρέθηκαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, από την πρώτη στιγμή στο σημείο του ατυχήματος.

Από μαρτυρίες επιχειρηματιών της περιοχής ενημερώθηκα πριν λίγο ότι στην παραλία Δραπανιά επικρατεί έντονη οσμή από πετρέλαιο και εκφράστηκαν φόβοι ότι πιθανώς να είναι αποτέλεσμα του ατυχήματος και της διαρροής καυσίμων στη θάλασσα. Συνεπώς, απευθύνουμε έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας να προβούν σε επείγουσα αποτίμηση της κατάστασης.

Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την αποτροπή ενδεχόμενης ρύπανσης από διαρροή καυσίμων του πλοίου για την ασφάλεια της θάλασσας και του ήδη επιβαρυμένου οικοσυστήματος του κόλπου της Κισσάμου. Επιπλέον, κάθε αρνητική εξέλιξη θα είχε ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες και για την ήδη βαριά πληττόμενη τουριστική και επιχειρηματική κοινότητα της Δυτικής Κρήτης λίγους μήνες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων οφείλω να απευθύνω έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για την άμεση και μέγιστη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων προστασίας, σε συνδυασμό με την αναγκαία επαυξημένη ετοιμότητά τους και στενή παρακολούθηση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής για την εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης πιθανού περιστατικού ρύπανσης».