ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) ιδρύει το Περιφερειακό Παράρτημα της Κρήτης στα Χανιά.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, υποδέχτηκε στο Επιμελητήριο Χανίων τον πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας των Ελληνικών νησιών και των Χανίων συζήτησαν κατά κύριο λόγο τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους υπό το βάρος της εντεινόμενης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης και τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ανάκαμψης. Στο τέλος μάλιστα της συνάντησής τους, ανακοίνωσαν τη στρατηγική τους συμφωνία για την ίδρυση στα Χανιά του Περιφερειακού Παραρτήματος Κρήτης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Ε.Ν.), το οποίο θα φιλοξενείται σε γραφείο του Επιμελητηρίου Χανίων.

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) αποτελεί αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, την οποία ίδρυσαν τα Ελληνικά νησιωτικά Επιμελητήρια, στην κοινή τους προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που βιώνουν οι νησιώτες, εξ΄ αιτίας της γεωπολιτικής μειονεξίας των νησιών. Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1994, μέλη του είναι τα 21 νησιωτικά Επιμελητήρια της Ελλάδος, τα οποία είναι αμιγώς νησιωτικά ή στη δικαιοδοσία τους ανήκουν νησιά. Έδρα του είναι η πόλη της Χίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) και του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, δήλωσε: «Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στη νεότερη ιστορία της Ελληνικής Οικονομίας, εξαιτίας της απρόβλεπτης πανδημίας Covid-19, η νησιωτική Κοινωνία και Επιχειρηματικότητα δίνουν άνισο αγώνα επιβίωσης. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ακόμα στενότερος συντονισμός και συνένωση δυνάμεων μεταξύ των θεσμικών φορέων της νησιωτικότητας της χώρας μας. Συνεπώς, στον Ε.Ο.Α.Ε.Ν.  αποφασίσαμε πρόσφατα να προωθήσουμε την ίδρυση περιφερειακών παραρτημάτων μας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τα τοπικά Επιμελητήρια κάθε νησιωτικής περιφερειακής ενότητας. Επιδιώκουμε και την από κοινού με τα Επιμελητήρια κάθε περιοχής υποβολή προτάσεων και υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δυναμικότερη ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Κρήτης. Είμαστε περήφανοι που η στρατηγική μας προσπάθεια ξεκινά από την περιφέρεια Κρήτης και ιδιαίτερα τα Χανιά, γιατί το νησί πάντοτε αποτελούσε την κινητήριο δύναμη της νησιωτικής Οικονομίας της πατρίδας μας. Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων για την εξαιρετική συνεργασία και υποστήριξη».