ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Α.Π. 2021-2027.

Το Επιμελητήριο Χανίων, ενώνοντας τις δυνάμεις του και με αυτά τις Αιτωλοακαρνανίας, της Άρτας, της Θεσπρωτίας, της Λακωνίας και της Πρέβεζας, απέστειλε σήμερα κοινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με το σχεδιασμό απένταξης των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. 2021-2027.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε σχετικά με την κοινή παρέμβαση: «Μετά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής καταστροφής, η κοινωνία μας, οι επιχειρήσεις της και ο πρωτογενής της τομέας δοκιμάζονται από ένα ισχυρό “κύμα” ακρίβειας. Κορυφαία προτεραιότητα της Ελληνικής πολιτείας οφείλει να είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η έμπρακτη στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων, όπως και τον Έλληνα παραγωγού. Για το λόγο αυτό, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κοινοτήτων έξι (6) περιφερειών της χώρας με μακραίωνη ισχυρή παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα στο Πορτοκάλι, συντονίσαμε αποτελεσματικά τη δράση μας, ζητώντας από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με κοινή μας επιστολή να επανεξετάσει τυχόν σχεδιασμό του για απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση από τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ας δουλέψουμε όλοι ενωμένοι στη στρατηγική προτεραιότητα στήριξης του Ελληνικού Πορτοκαλιού, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τα πολύπλευρα οφέλη του στους Έλληνες καταναλωτές, παραγωγούς και επιχειρηματίες».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Προς:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

κ. Σπήλιο Λιβανό

Κοινοποίηση:

Βουλευτές Π.Ε. Χανίων

Θέμα: ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Κ.Α.Π. 2021-2027.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του υπουργείου σας είναι να προτείνει στην νέα Κ.Α.Π. 2021-2027 να μην είναι τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση στην συνδεδεμένη ενίσχυση.

Το προϊόν πορτοκάλι είναι ο βασικός παράγοντας της οικονομίας των περιοχών μας και στη βιομηχανία χυμού αλλά και στην εξαγωγή εσπεριδοειδών με χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς αλλά και του αγροτικού κόσμου.

Η συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι επιτακτική ανάγκη διότι το πορτοκάλι είναι τροφοδότης μιας σειράς παραγόντων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Όπως :

* Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων * Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.

* Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες,

* Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού πού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.

* Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του Covid19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

* Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β΄ και γ΄ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο, δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον

* Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.

* Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής-προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.

* Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης, όχι μόνο την σταμάτησε, αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Κύριε Υπουργέ

Η χώρα μας έρχεται από μια δεκαετή οικονομική κρίση, από μια διετή κρίση λόγω πανδημίας και τώρα δοκιμάζεται από ένα κύμα ακρίβειας με έντονες πληθωριστικές τάσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι πολιτικές που ζητάμε από εσάς είναι πολιτικές που να στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και τον Έλληνα αγρότη.

Για το λόγο αυτό ζητάμε:

Να επανεξετάσετε το θέμα και να μην προβείτε στην απένταξη του πορτοκαλιού προς χυμοποίηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση αλλά αντιθέτως να βρείτε τρόπους και πρακτικές στήριξης του ελληνικού πορτοκαλιού ώστε να συνεχίσει να συμβάλει θετικά στην ελληνική οικονομία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας ανταπόκριση.

 

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων

 Αιτωλοακαρνανίας: Παναγιώτης Τσιχριτζής

Άρτας : Γκολομάζος Ιωάννης

Θεσπρωτίας : Πάσχος Αλέξανδρος

Λακωνίας : Ιωάννης Παναρίτης

 Πρέβεζας : Ιωάννης Μπούρης

Χανίων : Αντώνης Ροκάκης

 

Για τo Επιμελητήριο Χανίων

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Ροκάκης