ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτικες εξαγωγές επιμένουν ανοδικά με 44% και στο Α΄5μηνο του 2021 με καταλύτη τον κλάδο των Τροφίμων – Ποτών.

Σύμφωνα με την προσωρινά στοιχεία την «Ελληνικής Στατιστικής Αρχής» και μετά την επεξεργασία του «Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης» προκύπτουν ιδιαίτερα αισιόδοξα στοιχεία από την αυξητική πορεία των Κρητικών εξαγωγών και για τη χρονική περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου – Μάϊου 2021.

Το α’ 5μηνο του 2021 οι εξαγωγές της Κρήτης αυξήθηκαν κατά 38,3%, φτάνοντας τα 291,8 εκ. ευρώ έναντι των 211 εκ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020. Ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών, που αποτελεί το 60,9% των εξαγωγών της Κρήτης κατά το συγκεκριμένο διάστημα, άγγιξαν τα 177,7 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 53,1%.

Όσον αφορά στις αγορές του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών, πρώτη βρίσκεται η Ιταλία με 11,7 εκ. ευρώ και μερίδιο 20,1%, δεύτερη η Γερμανία με 3,9 εκ. ευρώ και μερίδιο 6,7%, και ακολουθεί η Ολλανδία με 2,5 εκ. ευρώ και μερίδιο 4,3%. Την πεντάδα κλείνουν η Γαλλία (2,3 εκ. ευρώ και 4%), και η Ισπανία (2,1 εκ. ευρώ και 3,6%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά 2020 σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση των Κρητικών εξαγωγών για πρώτη φορά μετά το 2015. Το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης έφτασαν το ποσό των 463,2 εκ. ευρώ και τους 420.925 τόνους, έναντι των 406,9 εκ. ευρώ και 385.513 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 13,8% σε αξία και 9,2% σε ποσότητα.

Ο Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, τόνισε: «Στο Επιμελητήριο Χανίων συνεχίζουμε αδιάκοπα να προωθούμε την εξωστρέφεια με στρατηγικό σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας συμμετείχαμε δυναμικά σε εμπορικές εκθέσεις, διοργανώσαμε στοχευμένες προωθητικές δράσεις, επιδιώξαμε διαρκή συνεργασία με διπλωματικές αντιπροσωπείες και διεθνείς συνδέσμους και διεκδικήσαμε στρατηγικά κίνητρα για τα μέλη μας, όπως το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, δυναμώνοντας τις επιχειρήσεις μας και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην κατάκτηση της θέσης που πραγματικά αξίζουν τα υψηλής ποιότητας Χανιώτικα προϊόντα στην παγκόσμια Αγορά. Δεν εφησυχάζουμε με τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των Κρητικών εξαγωγών γιατί το περιβάλλον είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο και οι οικονομικές συνθήκες της πανδημίας Covid-19 πρωτοφανείς. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι στις ίδιες στρατηγικές προτεραιότητες της Διοίκησής μας, την εξωστρέφεια και τον αγροδιατροφικό πλούτο με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στο Μέλλον του τόπου μας».