ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φεστιβάλ Γης 2021: Άνθρωποι και προϊόντα.

Από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων, στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς από 25 έως 29 Αυγούστου

Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων, διοργανώνουν το «Φεστιβάλ Γης 2021: Άνθρωποι και προϊόντα», από τις 25 έως και τις 29 Αυγούστου 2021 στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς.

Με κεντρικό μήνυμα: «Χανιά, τρόπος να ζεις – τόπος να ‘ρθεις», η φετινή διοργάνωση επιχειρεί να ενδυναμώσει τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ντόπιους παραγωγούς, παρέχοντας επιπλέον αντικείμενα και τομείς, με εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, πέραν της καθιερωμένης έκθεσης των προϊόντων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στο Δημαρχείο Χανίων, οι συνδιοργανωτές παρουσίασαν το νέο εγχείρημα και αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες και τους σκοπούς του Φεστιβάλ, τον τόπο και τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθεί, καθώς και τους τρόπους συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, Γιάννης Νικηφοράκης, ανέφερε: «Ουσιαστικά αγκαλιάζουμε τον θεσμό του “Αγροτικού Αυγούστου” που διοργανώνεται στα Χανιά τα τελευταία 23 χρόνια και φέτος, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας και το Επιμελητήριο Χανίων, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον θεσμό της αγροδιατροφής και τον συνεχίζουμε, με έναν αέρα ανανέωσης ώστε να συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να προβληθούν τα προϊόντα της κρητικής γης, αλλά να ενισχυθούν και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη: να ενημερωθούν, να δικτυωθούν, να βελτιώσουν τις πρακτικές τους».

Όσον αφορά στην τοποθεσία που θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Γης 2021, ο κ. Νικηφοράκης ανέφερε πως: «Λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών της πανδημίας, έχουμε επιλέξει το Εκθεσιακό Αναπτυξιακό Κέντρο Αγυιάς Χανίων, που παρέχει άπλετο χώρο για να διαμορφώσουμε τη χωροταξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία. Πέραν τούτου, πρόκειται για ένα μέρος που διαθέτει χώρους για ομιλίες και σεμινάρια, παρέχει προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς επίσης και ιατρείο που καλύπτει έκτακτες ανάγκες».

Από τη μεριά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Κρήτης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, Αντώνης Παπαδεράκης, ανέπτυξε τους 4 άξονες στους οποίους βασίζεται το Φεστιβάλ: «ο πρώτος άξονας είναι ο εμπορικός, όπου εκεί θα φιλοξενηθούν τοπικές αλλά και γενικότερα κρητικές επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στους ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες της διοργάνωσης. Με σκοπό να ενισχύσουν και την εξωστρέφεια τους και θέλω να τονίσω ότι προοπτική μας είναι και σε επόμενες διοργανώσεις να συμπεριληφθούν και ξένοι πρεσβευτές, εμπορικοί ακόλουθοι, ούτως ώστε να στηρίξουμε στην πράξη αυτή την εμπορική δραστηριότητα.

Στον δεύτερο άξονα θα συμμετέχουν μικροί τοπικοί παραγωγοί, πιστοποιημένοι βέβαια και αδειοδοτιμένοι, οικοτεχνικές τεχνικές δράσης και χειροτεχνικές δράσεις, όπου εκεί θα μπορεί να γίνεται και πώληση προϊόντων.

Ο τρίτος άξονας είναι ο άξονας των ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων, που έχουν να κάνουν με την παραγωγή στον αγροτικό χώρο και αποσκοπεί ώστε να συμβάλει στην ενημέρωση  των παραγωγών για τις νέες εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή. Θέλουμε να τονίσουμε ότι βασικό στοιχείο της συνολικής μας προσπάθειας και σαν Περιφέρεια Κρήτης, είναι να συνδέσουμε την έρευνα  και την καινοτομία με την παραγωγική δραστηριότητα και ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο.

Τέλος, ο τέταρτος άξονας είναι αυτός του Πολιτισμού, όπου θα δώσουμε την δυνατότητα σε πολιτιστικές ομάδες, κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις του πολιτισμού, -όχι μόνο τοπικούς αλλά και ευρύτερα- να αποτυπώσουμε την κουλτούρα μας, τη ζωή μας, τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε και πρέπει σαν Κρητικοί να βλέπουμε τη δράση μας και τη λειτουργία μας και στον αγροτικό χώρο αλλά και στον αστικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδεράκης.

Τέλος, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Χανίων, Δημήτρης Μουντάκης ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων συμμετέχει δυναμικά στην ανανεωμένη αυτή μορφή του θεσμού που στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια τους ανθρώπους και τα προϊόντα του τόπου μας. Καλούμε να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Γης, παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και να δικτυωθούν, εντός και εκτός Κρήτης.

Τα βήματα είναι απλά: κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει την αίτηση στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χανίων ή της Περιφέρειας Κρήτης ή του Δήμου Χανίων. Μόλις τη συμπληρώσει, μπορεί να τη στείλει είτε ηλεκτρονικά στο mail:festivalgis@chania.gr , είτε να την παραδώσει δια ζώσης στα στο Τμήμα Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων, Μέγαρο Πάνθεον-1ος όροφος,  καθημερινά, από τις 08:00 έως τις 15:00».

Οι αιτήσεις, ηλεκτρονικές ή έντυπες, γίνονται δεκτές μέχρι και τις 5 Αυγούστου.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να απευθυνθείτε είτε στο mail: festivalgis@chania.gr είτε στο τηλέφωνο 28210-34200.

*Επισυνάπτονται τα δύο αρχεία με τις αιτήσεις συμμετοχής και την πολιτική χορηγιών

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΗΣ