ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Ανέπτυξε τις Θέσεις της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων στην Ψηφιακή Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με Θέμα τον Τουρισμό.

Εχθές, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, ως θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, συμμετείχε στην ανοιχτή ψηφιακή συζήτηση, την οποία διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με κεντρικά ζητήματα «Ο Τουρισμός στην σημερινή πραγματικότητα και οι ανάγκες της επόμενης μέρας», το οποίο ανέπτυξε η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού & «Αντιμετώπιση της οικονομικής ασφυξίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» με εισηγήτρια την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.  

Παράλληλα, στην εκδήλωση ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι αρμόδιοι θεσμικοί εκπρόσωποι για την Οικονομία & τον Τουρισμό της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τους επικεφαλείς των Επαγγελματικών και Συνδικαλιστικών φορέων του Τουρισμού των Χανίων.

Ο Αντώνης Ροκάκης, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση έδωσε έμφαση στα εξής:

«Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας βαρύνονται ήδη από ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπορούν ούτε να πληρώσουν χωρίς ρευστό, ούτε να περιμένουν άμεσα ότι θα καλύψουν από αύξηση τζίρου στο εγγύς μέλλον:

  • 1 στις 3 δεν θα μπορέσει ως το τέλος του 2021 να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές,
  • 1 στις 2 δεν θα μπορέσει να ανταποκρθεί μέχρι το τέλος του 2021 ως προς την πληρωμή υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Το Επιμελητήριο έχει καταθέσει προς την Κυβέρνηση ολοκληρωμένη δέσμη 29 προτάσεων, την οποία ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων έχει εγκαίρως (29/09/2020) αποστείλει προς την Ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος από αυτές δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.

Οι στρατηγικοί άξονες των προτάσεών μας:

Α. μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Β. διαγραφή του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο, εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 για την επιβίωσή τους.

Γ. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση κλάδων, όπως η Εστίαση και ο Τουρισμός, με την προϋπόθεση να μη μειωθεί το προσωπικό τους.

Η Ε.Ε., η Ελληνική κυβέρνηση και η Περιφέρεια Κρήτης έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της κρίσιμης επιδότησης των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά δυστυχώς οι πολύ μικρές και οι ατομικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα στηριχθεί επαρκώς. Στον πιεστικό άξονα της ανάγκης διαγραφής ιδιωτικού χρέους προς τον Δημόσιο τομέα η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει άμεσα το παράδειγμα του τ. προέδρου της Ε.Κ.Τ. και νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υλοποιεί γενναίο πρόγραμμα οριζόντιας διαγραφής ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο.

Από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς κρίσης στο Επιμελητήριο Χανίων δεν αιφνιδιαστήκαμε! Αν και αντιμέτωποι ως Προορισμός με τη σχεδόν διαρκή διακοπή πτήσεων της πλεον προνομιακής μας Αγοράς εισερχόμενου Τουρισμού, της Σκανδιναβικής, «συμβαδίσαμε» με τη μέση πτώση που καταγράφηκε στο σύνολο των αφίξεων της υπόλοιπης χώρας. Σε διαρκή επικοινωνία με το σύνολο των φορέων του Τουρισμού και της Κοινωνίας, εν μέσω πρωτόγνωρου Lockdown, αφουγκραστήκαμε αμέσως την ανάγκη να αναλάβουμε το στρατηγικό μερίδιο που μας αναλογούσε για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Χανιώτικης Τουριστικής Αγοράς με ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα – πρόσκληση προς κάθε υποψήφιο πελάτη, κάθε προβληματισμένο από την πανδημία ταξιδιώτη: “CΗΑΝΙΑ, Always Pure

Τα δυναμικά αποτελέσματα της ψηφιακής Διαφημιστικής Εκστρατείας 2020 του Επιμελητηρίου Χανίων:

Ελληνική Αγορά:  580.000 μοναδικοί χρήστες

Ευρωπαϊκή Αγορά: 4.667.173 μοναδικοί χρήστες

Παρά τις επανειλημένες εκκλήσεις μας, κρίσιμα έργα υποδομής για την ποσοτική ανάκαμψη και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των Χανίων δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια από την Ελληνική πολιτεία, χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • ο νέος πύργος ελέγχου και το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου Χανίων,
  • η αναβάθμιση και επέκταση του «φονικού» Βόρειου Οδικού Άξονα,

σε συνδυασμό με τη σύνδεση του Αεροδρομίου με τη Σούδα & τον κόμβο της Σούδας,

  • οι βιολογικοί καθαρισμοί Παλαιόχωρας, Αλμυρίδας, Γεωργιούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Χανίων, σε πρόσφατη συζήτησή μου με τον Υφυπουργό Οικονομικών & Φορολογικής Πολιτικής, κ. Βεσυρόπουλο, έθεσα το ώριμο πλέον ζήτημα της μείωσης του Φ.Π.Α. στο 6% στην Εστίαση και στη Τουριστική Διαμονή με στόχο την αύξηση εσόδων Δημοσίου & Επιχειρήσεων εξαιτίας της ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας και ανάκαμψης των πωλήσεων».