ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατηγική Συμμαχία του Επιμελητηρίου Χανίων με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης για την Αποτροπή της Καθιέρωσης στην Ε.Ε. του Ελλιπούς Συστήματος Απεικόνισης Διατροφικού Προφίλ “Nutri-Score”.

Κίνδυνος υποβάθμισης μερικών από τα σημαντικότερα προϊόντα της Ελληνικής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές και τα γαλακτοκομικά.

Το Επιμελητήριο Χανίων παρακολουθεί συστηματικά τις δυναμικές εξελίξεις, οι οποίες συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο στον Αγροδιατροφικό κλάδο. Ως θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων αναπτύσσει πολυδιάστατες στρατηγικές συνεργασίες για την αποτελεσματική προώθηση και προσταστία των τοπικών προϊόντων στις Αγορές του εξωτερικού. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης αποτελεί – για μια ακόμη φορά – συνεπή σύμμαχο στην εξελισσόμενη στρατηγική του παρέμβαση σχετικά με το υπό διαμόρφωση ενιαίο Ευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας και για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων απέστειλε επιστολή με τις αναλυτικές θέσεις του θεσμικού φορέα για το κρίσιμο ζήτημα.

Το Επιμελητήριο Χανίων στηρίζει τη στρατηγική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου συστήματος αξιολόγησης της διατροφικής ποιότητας. Η επικράτηση της ετικέτας “Nutri-Score” κατ΄αρχήν φαίνεται ότι πλεονεκτεί ως προς την κατανόησή της από τον Καταναλωτή, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να συγκρίνει τη θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων πιο εύκολα. Από την άλλη μεριά, το Επιμελητήριο Χανίων, διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι το σύστημα απεικόνισης διατροφικού προφίλ και ποιότητας “Nutri-Score”, λόγω του αλγόριθμου αξιολόγησης που εφαρμόζει, καταλήγει σε εσφαλμένα αποτελέσματα και υποβαθμίζει μερικά από τα σημαντικότερα προϊόντα της Ελληνικής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές, τα γαλακτομικά.

Η Χανιώτικη παράδοση αποτελεί διεθνώς μια από τις πλεόν καταξιωμένες προτάσεις γαστρονομικής ποιότητας και ευζωϊας. Τα προϊόντα της αγροδιατροφικής αλυσίδας των Χανίων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το τυρί, το κρέας, τα αρτοποιήματα, τα φρούτα και τα λαχανικά, το κρασί, το μέλι, τα αρωματικά φυτά, σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας COVID-19, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, συντέλεσαν στο 53,5% (€130 εκατ.) του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 16,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Κορυφαία προτεραιότητα η προσταία και η περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ακολουθεί η Επιστολή του Επιμελητηρίου Χανίων:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ