ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χανίων στη Σύσκεψη της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας.

Χαραμάδα αισιοδοξίας σε σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο για το ενδεχόμενο μετατροπής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που τις έλαβαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη προέδρων από τα Επιμελητήρια της χώρας, την οποία διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της Οικονομίας και ειδικότερα των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις προοπτικές και τις προσδοκίες τις επιχειρηματικής κοινότητας για το επόμενο διάστημα. Η τηλεδιάσκεψη συντονίστηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Μπρατάκο.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, κατά την τοποθέτησή του εξέθεσε στους επικεφαλείς του κυβερνώντος κόμματος την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της εμπορικής αγοράς των Χανίων, και εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με την ομαλοποίηση των συνθηκών και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Έθεσε ως μέγιστη προτεραιότητα να μην κλείσει ξανά η εμπορική Αγορά των Χανίων στο πλαίσιο ενός καθολικού καταστροφικού LockDown καθώς τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα στα Χανιά το επιτρέπουν. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη στοχευμένου πακέτου στήριξης από την Πολιτεία για τη διάσωση απαξιωμένων επιχειρηματικών κλάδων από την υγειονομική κρίση, όπως η Εστίαση.

Ο Αντώνης Ροκάκης υπογράμμισε ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων κινούνται στη σωστή κατεύθυνση όμως σε καμία περίπτωση δεν έχουν σπάσει μέχρι σήμερα το αδιέξοδο. Επανέφερε την ολοκληρωμένη και ομόφωνη δέσμη προτάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων προς την Πολιτεία, με κρίσιμες στρατηγικές προτεραιότητες την άμεση υιοθέτηση νέων και δραστικών παρεμβάσεων για την διοχέτευση επαρκούς – μη επιστρεπτέας ρευστότητας, τη διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας και την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στο κλείσιμο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην ανάγκη στρατηγικής αναθεώρησης του παραγωγικού μοντέλου της Κρήτης, παράλληλα με αυτό της χώρας, για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση αμέσως μετά την υγειονομική κρίση με συγκεκριμένους στόχους και σχέδιο. Πρότεινε στην ηγεσία των παραγωγικών τομέων της Νέας Δημοκρατίας ιδιαίτερη έμφαση στην κυβερνητική προσπάθεια για παράταση της Τουριστικής περιόδου πέραν του Νοεμβρίου, από τη στιγμή που οι πρώτες πληροφορίες του Επιμελητηρίου Χανίων σχετικά με τη φετινή σεζόν δείχνουν ότι θα καθυστερήσει να ξεκινήσει ουσιαστικά λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής πίεσης στις βασικές Αγορές της Κρήτης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μπρατάκος, συμφώνησε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων ότι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασύνταξης απαιτείται να εξειδικευτεί και σε περιφερειακό επίπεδο και άφησε χαραμάδα αισιοδοξίας σε σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται σε κυβερνητικό επίπεδο για το ενδεχόμενο μετατροπής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που τις έλαβαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ο Γιάννης Μπρατάκος συμφώνησε με την πρόταση του Αντώνη Ροκάκη ότι η ανάγκη επέκτασης της Τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, οφείλει να αποτελέσει κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα.