ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Χανίων Δυστυχώς Δικαιώνεται και Υπενθυμίζει τις Προτεραιότητες για να Απεγκλωβιστεί η Επιχειρηματικότητα από το Πρωτοφανές Αδιέξοδο του LockDown

  1. Παράδοση Εντός
  2. Τοπικά-Στοχευμένα Περιοριστικά Μέτρα
  3. Διαγραφή Χρεών Πανδημίας-Μη Επιστρεπτέα Ρευστότητα

Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων:

«Η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να αναστείλει αιφνιδιαστικά τη λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί από τις 13 Δεκεμβρίου 2020. Το Επιμελητήριο Χανίων δυστυχώς δικαιώνεται & οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την ολοκληρωμένη δέσμη 29 προτάσεων που υποβάλαμε εγκαίρως στην Ελληνική Κυβέρνηση (29/09/2020) για το πως θα απεγκλωβιστεί η Επιχειρηματικότητα των Χανίων από το πρωτοφανές αδιέξοδο που κορυφώνεται με την εξελισσόμενη δεύτερη καραντίνα (LockDown).

Στις 13 Δεκεμβρίου 2020, το Επιμελητήριο Χανίων με δημόσια παρέμβασή μας αντιπροτείναμε στην Κυβέρνηση την αναθεώρηση του έκτακτου μέτρου αγορών της «παράδοσης εκτός των καταστημάτων» (click away), ώστε να προβλεφθεί η άμεση δυνατότητα «παράδοσης εντός των καταστημάτων», πάντοτε με την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων (π.χ. εμβαδό καταστήματος, μάσκα, απολύμανση), οι οποίοι επί τόσους μήνες άλλωστε εφαρμόζονται με επιτυχία και από τα Super Market της χώρας. Σήμερα, εξακολουθούμε να επιδιώκουμε ως μόνη επιβεβλημένη διέξοδο για την επιβίωση των εμπορικών καταστημέτων την «Παράδοση Εντός», όσον διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση και επιβάλλονται περιορισμοί για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Η Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, όπως και πολλές άλλες τις χώρας, παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Για το λόγο αυτό, με στόχο τη διάσωση του επιχειρηματικού κόσμου κρίνουμε αναγκαίο να εξεταστεί άμεσα από τις αρμόδιες επιστημονικές αρχές η ευέλικτη εφαρμογή στοχευμένων τοπικών περιοριστικών μέτρων, όπως άλλωστε με επιτυχία εφαρμόστηκε και κατά το παρελθόν.

Από το Επιμελητήριο Χανίων διεκδικούμε τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις μας και σήμερα οφείλουμε να επαναλαβουμε ότι επιβάλλεται επειγόντως να υλοποιηθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κρήτης νέες δραστικές πρωτοβουλίες για την επιβίωση και επανεκκίνηση λειτουργίας ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με έμφαση στη διοχέτευση πρόσθετηςμη επιστρεπτέας ρευστότητας, σε συνδυασμό με τη διαγραφή των συσωρευμένων χρεών από την παρατεταμένη καραντίνα (τελευταία δημόσια επιστολή Επιμελητηρίου Χανίων προς τον Πρωθυπουργό στις 18/11)».