ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάρτιση Ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» της Π.Ε. Χανίων πρότεινε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων στη Σύσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τους Θεσμικούς Φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Επιπλέον, πρόταση δημιουργίας «Παρτηρητηρίου για την Προστασία Παράκτιου Φυσικού Πλούτου της Κρήτης» με προτεραιότητα στην αποτελεσματική αναχαίτιση της διάβρωσης των ακτών.

 

Στη σύσκεψη βουλευτών, δημάρχων και τοπικών φορέων, η οποία συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη στην Πριφερειακή Ενότητα Χανίων, πραγματοποίησε παρέμβαση και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης. Στην τοποθέτησή του ο κος Ροκάκης κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάκαμψη του ναυτικού Τουρισμού και την προστασία του παράκτιου φυσικού πλούτου της Π.Ε. Χανίων:

«Η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων αντιμετωπίζει σημαντικές στρατηγικές προκλήσεις στο δύσκολο αγώνα της για ανάκαμψη την επόμενη ημέρα της πανδημίας, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε σε στενή συνεργασία η Πολιτεία και οι τοπικοί φορείς με σχέδιο, σκληρή δουλειά και επίγνωση του κατεπείγοντος. Για τον λόγο αυτό εκτίμησή μας είναι ότι τρεις μείζονος σημασίας προκλήσεις, οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οφείλουν να αποτελέσουν στρατηγικές μας προτεραιότητες:

  1. Η δημιουργία ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου (master plan) για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» του ναυτικού Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων με τρεις βασικούς πυλώνες.

 

Αξίζει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς με την ενεργό υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και πολυεπίπεδο στρατηγικό σχέδιο (master plan) ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού στην Π.Ε. Χανίων. Από το masterplan θα προκύψουν όλα τα αναγκαία, σύμφωνα με την νομοθεσία, στοιχεία για τις αναγκαίες χωροθετήσεις, όπως για παράδειγμα η γενική διάταξη των λιμενικών έργων, η δυναμικότητα και η κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών, τα όρια και το μέγεθος των θαλάσσιων και των χερσαίων ζωνών, οι προτεινόμενες νέες οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, η διαμόρφωση των χερσαίων ζωνών με τις προβλεπόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα δίκτυα και τις λοιπές υποδομές, ο κατ’ εκτίμηση προϋπολογισμός των έργων. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε προέρχονται από Κοινοτικούς είτε από κρατικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους. Με βασικούς πυλώνες  μελέτης του master plan:

 

  • Κατασκευή Σύγχρονης Μαρίνας με Δυνατότητα Φιλοξενίας Super & Mega Yachts στην Πρωτεύουσα των Χανίων.
  • Δημιουργία Υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Κισσάμου.
  • Αναβάθμιση του Λιμανιού της Σούδας σε Λιμάνι Αφετηρίας (Home Port) Κρουαζιέρας με Ολοκλήρωση του Επιβατικού Σταθμού & της Επέκτασης της Προβλήτας «ΑΔΡΙΑΣ» σε Συνδυασμό με την Επένδυση στο Νέο Ραντάρ Προσέγγισης και την Οδική Διασύνδεση του Αεροδρομίου Χανίων.

 

  1. Η Ναυτιλιακή Εμπορευματική Διασύνδεση των Χανίων και της Κρήτης με τη Βόρεια Αφρική.
  2. Παρατηρητήριο Προστασίας Παράκτιου Φυσικού Πλούτου της Κρήτης με την Επιστημονική Υποστήριξη του ΕΛΚΕΘΕ και του Πολυτεχνείου Κρήτης.