ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέργειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου «αναζήτησαν» Επιμελητήριο και Ελληνογερμανική Συνέλευση | Στο επίκεντρο της συνάντησης οι διεθνείς επενδυτικές ευκαιρίες από το νέο ΕΠΙΧΕΙΠΑ και η επαγγελματική κατάρτιση – πιστοποίηση επαγγελματικών κλάδων και προϊόντων των Χανίων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με επικεφαλής τη Διευθύντρια του συντονιστικού γραφείου της στην Αθήνα, κ. Μαρία-Λουϊζα Μαντζαφλάρη και τον Συντονιστή Έργου, κ. Δημήτριο Σωπίκη και εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Χανίων με επικεφαλής τον Α’ Αντιπρόεδρο, κ. Σταύρο Χατζηδημητρίου, τον Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρη Μουντάκη και τον Διευθυντή του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων, κ. Νίκο Μουντάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας αλλά και της τοπικής οικονομίας των Χανίων μετά την καταστροφική πανδημία του κορωνοϊού. Τα τελευταία χρόνια και στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας της Ελληνικής και της Γερμανικής κυβέρνησης, η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει ως αποστολή την εμβάθυνση της πολυεπίπεδης διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών πεδίων, από τη μεταφορά γνώσης και την άμεση ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών έως την ενέργεια ή τις υποδομές, υγειονομικά ζητήματα ή τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, είναι σημαντικό να ανταλλάσουν με δομημένο τρόπο απόψεις και εμπειρίες οι πολίτες, οι θεσμοί, οι επιχειρήσεις και οι πολιτικοί με στόχο να εντοπίζουν πεδία κοινού ενδιαφέροντος και να καταρτίζουν προγράμματα ανάληψης συντονισμένης δράσης.

Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χανίων έθεσαν ως στρατηγική προτεραιότητα στον τομέα του Τουρισμού την επέκταση του τουριστικής περιόδου και συμφώνησαν με την Ελληνογερμανική Συνέλευση τη στενή τους συνεργασία με στόχο την άμεση αναζήτηση συνεργειών. Από πλευράς των εκπροσώπων της Ελληνογερμανικής  Συνέλευσης εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης του θεματικού Τουρισμού μέσω της βελτιστοποίησης της αξιοποίησης του περιβαλλοντικού, γαστρονομικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου των Χανίων.

Επιπλέον, ο κ. Νίκος Μουντάκης, Διευθυντής του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων, παρουσίασε αναλυτικά στους εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης τη δυναμική πρόοδο των εργασιών της στρατηγικής επένδυσης, η οποία βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο πριν την κρίσιμη ενεργοποίησή της με στόχο την επιχειρηματική ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης και την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι διαβουλεύσεις με αντικείμενο την«πράσινη ανάπτυξη» και την «κυκλική οικονομία» με έμφαση σε καινοτόμες μορφές παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα διαμορφώσουν βιώσιμες προοπτικές για την κοινωνία και την οικονομία των Χανίων στο μέλλον.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χανίων προώθησαν τη στρατηγική αναγκαιότητα ανάδειξης της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων που προσφέρουν συνδυαστικά ο δυναμικός πρωτογενής και μεταποιητικός τομέας των Χανίων μέσω της αξιοποίησης της σημαντικής Γερμανικής τεχνογνωσίας που προσφέρει η Ελληνογερμανική Συνέλευση στους τομείς της πιστοποίησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, αναζητήθηκαν δυνατότητες για την προώθηση στοχεμένων συνεργασιών με περιφερειακούς και αυτοδιοικητικούς οργανισμούς της Γερμανίας με στόχο την επιδίωξη αμοιβαίων αναπτυξιακών ευκαιριών. Έμφαση δόθηκε από τους εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στα βιολογικά προϊόντα και τις προοπτικές τους, δεδομένης της δυναμικής ζήτησης η οποία καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Γερμανική αγορά.

Ο Ά Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Σταύρος Χατζηδημητρίου, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Το Επιμελητήριο Χανίων, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας που εξελίσσει δυναμικά τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε εποικοδομητική συνάντηση με την Ελληνογερμανική Συνέλευση κατά την οποία διαπιστώσαμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να μεγιστοποιήσουμε τις στρατηγικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η εύρωστη Γερμανική αγορά προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου μας. Δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε συντονισμένα σε τεχνική προετοιμασία των στρατηγικών τομέων, τους οποίους κατ’ αρχήν προσδιορίσαμε στη σημερινή μας συνάντηση, με την ελπίδα σύντομα να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένα προγράμματα επίτευξης των αναπτυξιακών μας στόχων προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας και των εργαζομένων των Χανίων».