ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ | Το ΕΒΕΧ εκπροσώπησε η Ασπασία Λουπάκη μέλος του ΔΣ του φορέα και ΔΣ του Δικτύου.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Στη Γ.Σ. παρευρέθηκαν γυναίκες επιχειρηματίες – εκπρόσωποι από τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας, που αποτελούν μέλη του ΕΕΔΕΓΕ και πολλοί ακόμα σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας.

Μετά το πέρας των κλειστών εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΕΕΔΕΓΕ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Συρεγγέλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Βασιλική Λαζαράκου, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος της ΚΕΕ  και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σταύρος Καφούνης.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης το ΕΕΔΕΓΕ τίμησε την ιδρύτρια και επίτιμη πρόεδρο του, κα Σοφία Οικονομάκου. Η Πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου απένειμε το τιμητικό βραβείο και ευχαρίστησε την κα  Οικονομάκου για την πολύτιμη συμβολή της στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ξεκινώντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Το EEΔΕΓΕ, εκπροσωπώντας 250.000 γυναικείες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στην ισόρροπη συμμετοχή των φύλων και στην προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Είναι o θεσμοθετημένος φορέας στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, μιας και το εννεαμελές Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από εκλεγμένες επιχειρηματίες από τα Επιμελητήρια όλης της χώρας. Αυτή είναι η δύναμή μας, το εκτενές δίκτυο επιμελητηρίων που καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα.

Από τον Απρίλιο που συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο έως σήμερα σε συνεργασία με τα μέλη μας καταγράφουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναικεία επιχειρηματικότητα, αξιολογούμε τις προκλήσεις των επόμενων ετών και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των γυναικών..

Σήμερα, πιστεύουμε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να αναλάβουμε ακόμη πιο ουσιαστική δράση. Διότι το αίτημα για αξιοποίηση και κυρίως ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας δεν αποτελεί μόνο μέρος των ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων. Είναι πάνω απ’ όλα η δική μας συνεισφορά στην προσπάθεια οριστικής εξόδου από την κρίση και επίτευξης υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης».

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει στο προσεχές διάστημα το ΕΕΔΕΓΕ. Ανάμεσα σε αυτές και στοχευμένες δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης των γυναικών αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις που θα αφορούν επίσης τον επιχειρηματικό τομέα και τις δημιουργικές βιομηχανίες με διάχυση σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι: «Η ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην οικονομία δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιωμάτων και ισότητας των φύλων. Αν εμπλέξουμε περισσότερο τις γυναίκες, που είναι το ήμισυ του πληθυσμού, με την ενεργή οικονομία δίνοντας τους κίνητρα και εκπαιδεύοντας τες, αυτό θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για μεγαλύτερη ανάπτυξη». Τέλος, δεσμεύθηκε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ΕΕΔΕΓΕ.

Μετά το τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν σε έκθεση με δημιουργίες από επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μια σημαντική πρωτοβουλία του ΕΕΔΕΓΕ, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας, με στόχο την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.