ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη νέα τουριστική σεζόν ο Υπουργός Τουρισμού Χ.Θεοχάρης. Συνάντηση με τους εμπλεκομένους φορείς στο Επιμελητήριο Χανίων.

Οι υποδομές, η προσέγγιση νέων αεροπορικών εταιρειών η επέκταση της τουριστικής περιόδου, και η ύπαρξη μιας στοχευμένης εθνικής τουριστικής στρατηγικής σε βάθος χρόνου μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν υπ όψιν του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην συνάντηση που είχαν μαζί του το πρωί της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου στο ΕΒΕΧ οι φορείς των Χανίων.
Τουριστικοί, επαγγελματικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση έθεσαν στον Υπουργό τα αιτήματα τους και κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για διάφορα θέματα.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης καλωσορίζοντας τον Υπουργό τον οποίο συνόδευε ο ΓΓ του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης υπογράμμισε την ανάγκη πολύπλευρης στήριξης και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, σε όλα τα επίπεδα.
Για τον ΒΟΑΚ μίλησε ο Αντιπεριφερειαρχης Νίκος Καλογερής τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική η πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει το έργο του ΒΟΑΚ και το δρόμο σύνδεσης του, με το Αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης. Ο κ. Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων επεσήμανε ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του ιδιωτικού τομέα και να πραγματοποιήσει μια σειρά επενδύσεων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν έργα υποδομών.

«Υστερεί σε υποδομές εδώ και χρόνια η Κρήτη», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το χωροταξικό του τουρισμού. Τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής τουριστικής προβολής για το νομό Χανίων ζήτησε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού του δήμου Πλατανιά Γιάννης Γιαννακάκης, ενώ ο πρόεδρος της ένωσης καταστηματαρχών ενετικού λιμένα Σταύρος Μαρινάκης έθεσε το θέμα της αποκατάστασης του λιμενοβραχίονα στο ενετικό λιμάνι.
Ένα δίκαιο πλαίσιο στην AirBnB λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενοικιαζομένων δωματίων Γιώργος Μαραθάκης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιώργος Τοπολιανάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προσέλκυσης αεροπορικών εταιρειών στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων για τη χειμερινή περίοδο με τη μείωση των τελών από τη Fraport Greece.
Το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Σήφης Χιωτάκης τόνισε ότι «είναι ανύπαρκτος ο εθνικός σχεδιασμός» και επεσήμανε την ανάγκη το έλλειμμα αυτό να καλυφθεί πλήρως και στοχευμένα, εντός του 2020.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Χανίων Ηλίας Καραπατάκης με τη σειρά του σημείωσε ότι «στο χώρο μας έχουν μπει τα οχήματα με οδηγό, θα θέλαμε να γίνεται ένας έλεγχος, γιατί ένα ποσοστό 50-60% αυτών των οχημάτων είναι στον δρόμο τελείως παράνομα».


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Χανίων Γιάννης Παυλάκης, είπε ότι «στα Χανιά δυστυχώς έχουμε σε έντονο επίπεδο μόνο τον οργανωμένο τουρισμό» και επεσήμανε ότι «οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που εκπροσωπεί ενισχύονται πολύ από τον ελεύθερο τουρισμό».
Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΚ και πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων Κώστας Μπροκαλάκης αναφέρθηκε στα θέματα του θαλάσσιου τουρισμού (κρουαζιέρα, μαρίνες, υδατοδρόμια – υδροπλάνα κ.λπ.).
Το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μανώλης Κοτσάκης αναφέρθηκε με τη σειρά του στο θέμα των εισαγόμενων προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είμαστε ικανοί να διαθέσουμε τα προϊόντα που παράγουμε, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να καταναλώνουν εισαγόμενα».
Τέλος, το θέμα της στήριξης του αγροτουρισμού έθεσε ο κ. Νίκος Φραντζεσκάκης εκ μέρους του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας.
Ο Υπουργός Τουρισμού κλείνοντας την συνάντηση τόνισε ότι: “Φέτος ήταν θετικό το πρόσημο, αλλά μονοψήφιο, τα έσοδα είναι σε διψήφια αύξηση, οπότε η χώρα πρέπει να είναι ευχαριστημένη. Τα Χανιά έχουν τα ζητήματά τους, αλλά οι προοπτικές είναι πολύ καλές».