ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με επιτυχία οι εργασίες της ΓΣ της ΚΕΕΕ στα Χανιά | Κ. Μίχαλος “Χρειαζόμαστε νέες, εγχώριες και ξένες επενδύσεις”.

Τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την επιμελητηριακή κοινότητα και οι λύσεις που πρέπει να προωθηθούν συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου για πρώτη φορά στα Χανιά.

Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ συμμετείχαν με ομιλίες και παρεμβάσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, η πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής, ο αντιπεριφερειάρχης στους τομείς Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας, Κοινωνικής Οικονομίας, κ. Αντώνης Παπαδεράκης, εκπρόσωποι των 59 επιμελητηρίων της χώρας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ξεκινώντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 ενσωμάτωσε μια σειρά από σημαντικές φοροελαφρύνσεις, τις οποίες η αγορά και τα Επιμελητήρια ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό.  Η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες από το 2006 και μετά, είναι μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα στην αγορά. Και θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, μετά από μια μακρά περίοδο δυσπραγίας.

Ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη θα έχει και η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, στη διαμόρφωση του οποίου η Ένωσή μας συμμετείχε ενεργά, καταθέτοντας ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μικρών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που βελτιώνουν αισθητά το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον: απομακρύνοντας γραφειοκρατικά, χωροταξικά και άλλα εμπόδια, απλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις.

Θα αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βελτίωση του πλαισίου ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε αυτά. Για την Ένωσή μας είναι μια σημαντική δικαίωση, αφού όπως γνωρίζετε το θέμα των Επιχειρηματικών Πάρκων έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και συνεπούς διεκδίκησης, τα τελευταία χρόνια.

Και βέβαια έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές διατάξεις, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για αλλαγές που απλουστεύουν τις διαδικασίες ελέγχου και επιτρέπουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των μελών μας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στον κοινό στόχο της επιχειρηματικής κοινότητας και του υπουργείου, που είναι η ανάπτυξη. Τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας «βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον θετικό καθότι έχει σταλεί ένα μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Και σαφώς κάτι αλλάζει γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση φιλοεπενδυτική η οποία θέλει με διάφορα μέτρα να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα μας για να γεννηθούν περισσότερες και καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

Για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,8% το επόμενο έτος, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι προϋπόθεση είναι η επίσπευση εμβληματικών έργων, όπως το Ελληνικό και η αύξηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15%. Επεσήμανε ακόμα ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι αυτό γίνεται μέσω και του νέου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο νέο νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι θα φέρει μια ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, άρει τα επενδυτικά εμπόδιο και δίνει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις, βάζει τη χώρα σε μια ψηφιακή εποχή, θεραπεύει αδυναμίες για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταρρυθμίζει το επενδυτικό περιβάλλον, στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, διασφαλίζει και ενισχύει τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης κ.ά. «Εκείνο όμως το οποίο κυρίως κάνει ο νόμος αυτός είναι ότι θέλει το 90% των (επιχειρηματικών) δραστηριοτήτων να ξεκινούν με απλή δήλωση και κατόπιν με συμμόρφωση», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Η πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θέλει να δώσει λύσεις, που θα ενδυναμώσουν και θα απελευθερώσουν τα επιμελητήρια … Έχουν γίνει πολλά βήματα για την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε. Πρόκειται για μια Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και ξεπηδούν ακόμα δύο. Θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους επιχειρηματίες, για να ανθίσει η επιχειρηματικότητα. Θα το πάμε μέχρι τέλους», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.  Παράλληλα, επεσήμανε, ότι από την πλευρά τους, τα επιμελητήρια πρέπει να περάσουν στην ψηφιακή εποχή. Το όφελος για τις επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο από μια τέτοια μετάβαση. Ενώ, ανέφερε  ότι παρά το ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, πρόκειται να δημιουργηθούν πολλές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να τις εκμεταλλευτούν.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε τα εξής: «Σήμερα τα Χανιά γίνονται το επίκεντρο της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς η Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ε. είναι ένα σημαντικό γεγονός που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις για την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα πρώτα μέτρα τη κυβέρνησης έφεραν μια νέα πνοή αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο,  αλλά και σε όλη την κοινωνία, καθώς είδαμε στη πράξη να ενισχύονται σημαντικά τα δίκαια αιτήματά της… Τόσο τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν όσο και αυτά που έχουν εξαγγελθεί έχουν ένα σαφέστατα αναπτυξιακό χαρακτήρα …».

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ

«Θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω το Επιμελητήριο Χανίων για τη θερμή φιλοξενία και να συγχαρώ τους συναδέλφους, που εργάστηκαν για την άψογη διοργάνωση αυτής της Γενικής Συνέλευσης.

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες παρατηρήσεις, όσον αφορά τις εξελίξεις στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν υπάρξει αρκετά θετικά νέα, τα οποία δημιουργούν προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας στο επόμενο διάστημα.

Έχουμε, κατ’ αρχήν τη δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η οποία αποτυπώνει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πέρα από το ότι σηματοδοτεί τη σταδιακή εξομάλυνση της χρηματοδότησης της χώρας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να βελτιωθεί το χρηματοδοτικό περιβάλλον και για τις επιχειρήσεις.

Σημαντική θετική εξέλιξη – τόσο σε ουσιαστικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο – ήταν και η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήταν το τελευταίο βήμα, θα έλεγε κανείς, για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα.

Επίσης, παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες μια ξεκάθαρη στροφή προς την υιοθέτηση ενός νέου φιλικότερου προς την ανάπτυξη, μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 ενσωμάτωσε μια σειρά από σημαντικές φοροελαφρύνσεις, τις οποίες η αγορά και τα Επιμελητήρια ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό.

Η μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, αλλά και η αναστολή του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες από το 2006 και μετά, είναι μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα στην αγορά. Και θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, μετά από μια μακρά περίοδο δυσπραγίας.

Ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη θα έχει και η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, στη διαμόρφωση του οποίου η Ένωσή μας συμμετείχε ενεργά, καταθέτοντας ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μικρών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που βελτιώνουν αισθητά το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον: απομακρύνοντας γραφειοκρατικά, χωροταξικά και άλλα εμπόδια, απλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις.

Θα αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βελτίωση του πλαισίου ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε αυτά. Για την Ένωσή μας είναι μια σημαντική δικαίωση, αφού όπως γνωρίζετε το θέμα των Επιχειρηματικών Πάρκων έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και συνεπούς διεκδίκησης, τα τελευταία χρόνια.

Και βέβαια έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές διατάξεις, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για αλλαγές που απλουστεύουν τις διαδικασίες ελέγχου και επιτρέπουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των μελών μας.

Ως Επιμελητηριακή Κοινότητα σαφώς καλωσορίζουμε τις θετικές παρεμβάσεις που φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Συνεχίζουμε, όμως, να είμαστε σε εγρήγορση. Να παρακολουθούμε την αγορά, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Και να καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις αναπτυξιακές ανάγκες, αλλά και τις δυνατότητες της χώρας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει σαφώς θετικό κλίμα στην αγορά, η οποία μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αρχίζει ξανά να αισιοδοξεί.

Ωστόσο, ο μεγάλος στόχος, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη βρίσκεται ακόμη μπροστά μας. Η προσπάθεια έχει μόλις ξεκινήσει.

O στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2020, στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου, είναι μεν εφικτός, αλλά παραμένει φιλόδοξος και απαιτητικός με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι κινούμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο γίνεται όλο και πιο αβέβαιο. Το διεθνές σύστημα εμπορίου δοκιμάζεται από τη συσσώρευση των επιπτώσεων του δασμολογικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και άλλων  μεγάλων εμπορικών εταίρων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας εξασθενεί σταθερά, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για μια συγχρονισμένη επιβράδυνση τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην Ευρώπη, ακόμη βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά, σε σχέση με το επικείμενο Brexit. Η προοπτική μιας άτακτης εξόδου φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το τι θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα. Για το ποια εμπορική πολιτική θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο, για το πώς θα κινηθεί η στερλίνα, για το πως θα επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγόμενων στη Βρετανία ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Και βεβαίως, στην ευρύτερη γειτονιά μας έχουμε την τουρκική επέμβαση στη Συρία, η οποία αναμένεται να αυξήσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Αλλά και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που προκαλεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργηθούν επαρκή αναχώματα, απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις.

Χρειαζόμαστε άμεσα νέες, εγχώριες και ξένες επενδύσεις.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετή. Απαιτούνται αποφασιστικές και αποτελεσματικές δράσεις, σε μια σειρά από μέτωπα.

Χρειάζεται ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Χρειάζεται πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Χρειάζεται να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Περιμένουμε, επίσης, περισσότερες και πιο τολμηρές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα: για τη χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης: τη σύνδεση δηλαδή της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.

Περιμένουμε την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής για τη μείωση του κόστους της ενέργειας. Για να πάψει η χώρα να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Περιμένουμε να δούμε περισσότερες παρεμβάσεις για την ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες συγκροτούν τον ιστό της ελληνικής οικονομίας.

Περιμένουμε να δούμε αύξηση των πόρων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες.

Περιμένουμε περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.

Τέλος – και με δεδομένο  ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα σχέδια και επενδύσεις, χωρίς νέες πιστώσεις – περιμένουμε γενναίες αποφάσεις και δραστικές κινήσεις για την αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης της οικονομίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η προσπάθεια για να επουλωθούν οι βαθιές πληγές που άνοιξε η κρίση τα προηγούμενα δέκα χρόνια, έχει μόλις ξεκινήσει.

Για να μπορέσει να μετουσιωθεί η αισιοδοξία σε μετρήσιμο και βιώσιμο κοινωνικό μέρισμα, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, αποφασιστικότητα και συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της αγοράς.

Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να δίνουν ενεργά το παρών σε αυτή την προσπάθεια. Όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και τώρα φροντίζουμε να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και να προωθούμε τις θέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί σιγά σιγά και σε πολλά θέματα, βλέπουμε αγώνες ετών να δικαιώνονται.

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δεν πάψαμε ούτε στιγμή να βρισκόμαστε στο πλευρό των μελών μας. Να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, να μεταφέρουμε την αγωνία τους, να στηρίζουμε τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση. Δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες. Κερδίσαμε πολλές, μπορούμε να δώσουμε και να κερδίσουμε ακόμη περισσότερες.

Τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, παραμένουμε στις επάλξεις. Τα Επιμελητήρια είναι και θα είναι εδώ, για να διασφαλίσουν ότι στην επόμενη ημέρα, η ελληνική επιχείρηση θα έχει το ρόλο που της αξίζει. Θα έχει τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις, για δημιουργία και προκοπή».