ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Τώρα είναι η ευκαιρία μας” | Άρθρο προέδρου ΕΒΕΧ.

Η πλήρης άρση των capital controls αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα σημαντικό και αισιόδοξο γεγονός για την οικονομία της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια, της ύφεσης, των μνημονίων και φυσικά της επιβολής των capital controls αποτέλεσαν ισχυρό εμπόδιο, τόσο για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, όσο και την ώθηση της επιχειρηματικότητας στην ελληνική επικράτεια. Τη θέση της ελπίδας και της σταθερότητας, επί χρόνια είχε πάρει η αβεβαιότητα, η καχυποψία και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας μας. Πλέον, μετά από 9 χρόνια θυσιών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως το κλίμα αλλάζει και γίνεται ευνοϊκότερο για εμάς, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μας αντιμετωπίζουν με θετικό πρόσημο, ενώ ταυτόχρονα η πολυπόθητη αξιοπιστία της χώρας αρχίζει να αποκαθίσταται.

Η άρση των capital controls είναι μια ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, να αποδείξουμε πως θέλουμε και μπορούμε να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε πολύ ανώτερα επίπεδα από αυτά που βρεθήκαμε την τελευταία 9ετία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, γνώση του παγκόσμιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνισμού, σύνεση, στρατηγικές συνεργασίες και φυσικά ρεαλισμό ως προς τις δυνάμεις και τις στοχεύσεις μας.

Σε ότι αφορά δε το τραπεζικό σύστημα, οφείλει από την πλευρά του να λάβει σοβαρά υπόψη, τις θυσίες όλων εκείνων που αυτά τα 9 κρίσιμα χρόνια για την ελληνική κοινωνία, «προστάτευσαν» και θωράκισαν με τις θυσίες τους τις τράπεζες με το να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετώπιζαν. Όλους αυτούς που «στερήθηκαν, αλλά δεν στέρησαν», που ήταν εντάξει εν ολίγοις, οι τράπεζες πρέπει να επιβραβεύσουν εμπράκτως: είτε με την μείωση των επιτοκίων, είτε με τη δυνατότητα χορήγησης νέων επιχειρηματικών δανείων, κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά πάνω όλα πρέπει. Άλλωστε, αυτός ο επιχειρηματικός κόσμος απέδειξε και στα δύσκολα χρόνια, πως ήταν εκεί, συνεπής και φερέγγυος. Να λοιπόν, πως μπορεί να αναδειχθεί ένα ζωντανό παράδειγμα, το οποίο δύναται να συμπαρασύρει την αγορά σε θετικούς βηματισμούς.

Τέλος, σε καμία περίπτωση, τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Είμαι σίγουρος πως τόσο για την πολιτική σκηνή, το τραπεζικό σύστημα, τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας ισχύει η λαϊκή φράση «το πάθημα, έγινε μάθημα» και επομένως ως πιο ώριμοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δημιουργώντας εξαρχής ισχυρά θεμέλια για τα μελλοντικά μας και πάνω απ’ όλα σταθερά, πατήματα.

Αντώνης Ροκάκης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων