ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τη συμμετοχή του ΕΒΕΧ ως επικεφαλής εταίρου του έργου Interreg – Adrion Συνάντηση στη Χίο της ομάδας διαχείρισης του έργου και του Διακρατικού Εργαστηρίου Δικτύωσης.

Με την συμμετοχή του Επιμελητηρίου Χανίων ως επικεφαλής εταίρου, πραγματοποιήθηκαν   στις 6 και 7 Ιουνίου στην έδρα του INSULEUR (ΔΙΚΤΥΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) στην Χίο, η 3η Συνάντηση της Ομάδας Διαχείρισης Έργου (Steering committee meeting) καθώς και το 3ο  Διακρατικό Εργαστήριο Δικτύωσης (Τransnational Νetworking Workshop) του προγράμματος Innovagro (InterregAdrion).

Κατά την διάρκεια των εργασιών, παρουσιάσθηκε από το Επιμελητήριο η πρόοδος του έργου,  συζητήθηκαν διάφορα διοικητικά θέματα όπως η έγκριση της 6άμηνης επέκτασης του έργου και οι απαιτούμενες σχετικές ενέργειες, καθώς και ο σχεδιασμός των προσεχών δράσεων μέχρι την νέα ημερομηνία λήξης του έργου τον Απρίλιο του 2020. Επίσης αναλύθηκαν λεπτομερώς τα επιμέρους πακέτα εργασιών και οι υποχρεώσεις του κάθε εταίρου για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.

Κατά την διάρκεια του Διακρατικού Εργαστηρίου Δικτύωσης πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από Εμπειρογνώμονες σε θέματα Συνεργατικών Σχημάτων (Clusters) και συζητήθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις από τις οποίες εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με δυνατά και αδύνατα σημεία της ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Παράλληλα συζητήθηκαν τα απαραίτητα βήματα και οι απαιτήσεις για την δημιουργία ενός Αγροδιαατροφικού Cluster το οποίο αποτελεί στόχο του έργου INNOVAGRO.

Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησαν τόσο ο πρόεδρος του Insuleur , κ. Τζόζεφ Μπόργκ ο οποίος είναι και πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου του Γκότζο στη Μάλτα,  όσο και ο Γεν. Γραμματέας του Insuleur κ. Άντονι Γκριμάλτ που προέρχεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Μαγιόρκα στην Ισπανία.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.060.000 ευρώ, διάρκεια 30 μήνες και στοχεύει στην ανάπτυξη

ενός καινοτόμου δικτύου για την προώθηση της εξωστρέφειας των αγροδιατροφικών

εταιρειών και στην εξεύρεση τρόπων προώθησης και δικτύωσης της επιχειρηματικότητας στον

αγροδιατροφικό κλάδο, μέσα από την ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών μεταξύ των

αγροδιατροφικών επιχειρήσεων, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των πανεπιστημίων.

Οφελούμενοι θα είναι οι επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού Κλαδου όλων των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και βεβαίως της Κρήτης η οποίά συμμετέχει ως γνωστόν με 3 φορείς (Επιμελητήριο Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης). ¨Ηδη κρητικές επιχειρήσεις έχουν μεταβεί στα Τίρανα σε δραστηριότητες του προγράμματος και θα ακολουθήσουν επόμενες σε Ιταλία και Βελιγράδι καθώς και στα Χανιά όπου θα κληθούν επιχειρήσεις από όλα τα συμμετέχοντα κράτη.

Το Επιμελητήριο Χανίων εκπροσώπησαν στην συνάντηση που φιλοξενήθηκε από το INSULEUR, το μέλος

του ΔΣ και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης και

ο διευθυντής της Εταιρίας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου και Υπεύθυνος του Εργου κ. Θοδωρής Τσιμρικίδης.

Να υπενθυμίσουμε ότι επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Επιμελητήριο Χανίων και

συμμετέχουν Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, INSULEUR, Επιμελητήριο Σερβίας,

Ινστιτούτο για Ολοκληρωμένες Λύσεις Ανάπτυξης – Ε-zavod  από την Σλοβενία, τρείς φορείς από την Ιταλία: Επαρχία της Potenza, Πανεπιστήμιο Basilicata και Γενική Συνομοσπονδία Γεωργίας και τέλος η Ένωση Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων Αλβανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://innovagro.adrioninterreg.eu/