ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε 2,5 χρόνια θα είναι έτοιμο το ανοικτό κέντρο εμπορίου στα Χανιά | Κοινή συνέντευξη Δήμου – ΕΒΕΧ.

Η ριζική λειτουργική και αισθητική ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής στο κέντρο της πόλης των Χανίων θα γίνει πραγματικότητα μετά την έγκριση από το Υπ. Οικονομίας της πρότασης του Δήμου Χανίων και του Επιμελητηρίου για την δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (open mall).

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαίου στο Επιμελητήριο ο πρόεδρος του φορέα Αντώνης Ροκάκης, η αντιδήμαρχος Ελπίδα Τσιτσιρίδη και ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης και μέλος του ΔΣ και της ΔΕ του φορέα, Δημήτρης Μουντάκης, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο χρονοδιάγραμμα του έργου, στον προϋπολογισμό και στις τεχνικές λεπτομέρειες του.

Σε περίπου 2,5 χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο επιχειρηματικότητας στο εμπορικό κέντρο της πόλης των Χανίων

Η πρόταση αναδείχτηκε δεύτερη στην βαθμολογία στον πανελλαδικό πίνακα, με τις 56 από το σύνολο των 63 προτάσεων να εγκρίνονται από το ΕΠΑΝΕΚ, και αφορά όλη την περιοχή από την πλατεία 1866 μέχρι και την πλατεία Κοτζάμπαση που περιλαμβάνει τους δρόμους: Κορωναίου, Κορκίδη, Κριάρη, Κόρακα, Μυλωνογιάννη και Καραισκάκη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε  1.660.000 ευρώ από τα οποία  οι 270.000 ευρώ αφορούν στο Επιμελητήριο, που αναλαμβάνει το έργο των αναπλάσεων των προσόψεων των 117 επιχειρήσεων οι οποίες εντάχθηκαν και τα υπόλοιπα σε παρεμβάσεις σε υποδομές που θα γίνουν από τον Δήμο Χανίων.

Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 30 μήνες, ενώ λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται μέχρι την έναρξή του υπολογίζεται πως το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Χανίων θα είναι έτοιμο σε 2,5 περίπου χρόνια.

Στην διάρκεια της συνέντευ6ξης Τύπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης αφού ευχαρίστησε για την συνεργασία τον Δήμο Χανίων και τους συνεργάτες του Επιμελητηρίου, τόνισε πως με την υλοποίηση του έργου «θα δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρηματικότητας στην περιοχή, με την ανάπλαση που θα γίνει, θα δώσουμε μια ώθηση στην επιχειρηματικότητα όσον αφορά στους νέους επιχειρηματίες που θα ήθελαν να επενδύσουν και να ανοίξουν ένα νέο μαγαζί, διότι μιλάμε για μια νέα συνθήκη στην περιοχή ερχόμενη να συνδεθεί και με την ανάπλαση που έγινε στην οδό Χάληδων….»

Από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος  Ελπίδα Τσιτσιρίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ήταν μια άριστη συνεργασία που οδήγησε σε μια πολύ επιτυχημένη υποβολή της πρότασης για το ανοικτό κέντρο εμπορίου στην περιοχή της πλατείας 1866 και των πέριξ δρόμων, κάτι που φαίνεται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Ευχαριστούμε και τους συνεργάτες μας αλλά και τις 117 επιχειρήσεις που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, σε ένα σημείο που για πάνω από 30 χρόνια δεν έχει δεχτεί κάποια παρέμβαση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων

  • αλλαγές στα πεζοδρόμια και στην υπόβαση
  • Θα αντικατασταθεί η άσφαλτος με ψυχρά υλικά και φιλικά στο περιβάλλον
  • Θα αλλάξουν οι θέσεις των ταξί
  • Θα οριστούν στάσεις των λεωφορείων
  • Θα μπουν αισθητήρες περιμετρικά της περιοχής μελέτης, ώστε να γνωρίζουν οι επισκέπτες που υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης με ηλεκτρονικό τρόπο, με πληροφοριακές πινακίδες και μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο.
  • Στον ίδιο τον χώρο του Open Mall θα είναι περιορισμένη η στάθμευση, θα έχει ουσιαστικά προβλεφθεί χώρος για τροφοδοσία, για δίκυκλα και ποδήλατα και όλος ο υπόλοιπος χώρος θα αναπλαστεί.