ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Χανίων στο 1ο Διαβαλκανικό Φόρουμ στην Θεσσαλονίκη.

Στις εργασίες του 1ου Διαβαλκανικού Φόρουμ με τίτλο “Διαβαλκανικές Υποδομές & Δίκτυα Συνανάπτυξης, Μοχλοι Προωθησης της Επιχειρηματικοτητας & Καινοτομίας”, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 5 και 6 Απριλιου 2019, συμμετείχε το Επιμελητήριο Χανίων, μετα απο πρόκληση της Υφυπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), κ. Ελευθερίας Χατζηγεωργίου.

Κατά τις δυο μέρες που διήρκεσε το Φόρουμ, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ομιλίες σε οκτώ συνολικά θεματικές ενότητες, οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων:

  • Βαλκανική Συνεργασία & Συν-ανάπτυξη, δυνατότητες και προοπτικές.
  • Πρωτοβουλίες προώθησης της διαβαλκανικής συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας & καινοτομίας
  • Υφιστάμενο επίπεδο επιχειρηματικών, μεταφορικών, βιομηχανικών, τεχνολογικών, και ενεργειακών υποδομών και δικτύων σε επίπεδο βαλκανικής.
  • Αναγκαίες υποδομές και δίκτυα διαβαλκανικού χαρακτήρα & απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Απαραίτητες επιχειρηματικές και τεχνολογικές δικτυώσεις και συνέργειες σε βαλκανικό επίπεδο για την κινητοποίηση και αξιοποίηση του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Δραγασάκης.

Οι ομιλητές προερχόμενοι από Βαλκανικές Χώρες όπως Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ρουμανία, Σερβία αλλά και η Κύπρος, εκπροσώπησαν κυβερνήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κρατικούς φορείς, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Πιστωτικά Ιδρύματα, Ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς του Επιμελητηρίου Χανίων συζητήθηκαν οι προοπτικές συμμετοχής των Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, στην προσπάθεια διεύρυνσης των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων με τις  χώρες της Βαλκανικής και την Κύπρο ακόμα και  μέσω του ΕλληνοΚυπριακού Δικτύου των Επιμελητηρίων όπου το Επιμελητήριο Χανίων έχει ως γνωστόν την Προεδρία του φορέα.

Το Επιμελητήριο εκπροσώπησαν στο φόρουμ, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Νίκος Ηλιάκης και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης.