Στις μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών ποιοτικών προϊόντων από την Κρήτη προς τις αγορές της Ασίας και του Αραβικού κόσμου, αναφέρθηκαν οι διακεκριμένοι ομιλητές κατά την διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Εισαγωγή στις Εξαγωγές» που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου το Επιμελητήριο ,στην αίθουσα διαλέξεων «Δ. Γαγάνης» του φορέα.
Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων η Σαουδική Αραβία αποτελεί την μεγαλύτερη και πλέον δυναμική και ανταγωνιστική αγορά στον αραβικό κόλπο , ενώ οι Σαουδάραβες εισάγουν απ όλο τον κόσμο.
Για τις Ασιατικές αγορές υπογραμμίστηκε ότι είναι ο αιώνας των Ασιατικών αγορών γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις πρέπει να «τροχοδρομήσουν» προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ήδη Ιταλοί και Ισπανοί έχουν μπει σ’ αυτές τις αγορές.
Όπως τονίστηκε με τις Αραβικές χώρες έχουμε μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα λόγων γειτνίασης, λόγω πολύ συγγενών καταναλωτικών συνηθειών και λόγω καλής σχέσης. Επίσης έχουν το πλεονέκτημα της κλίμακας καθώς κάποιες από αυτές τις χώρες δεν είναι τόσο μεγάλες.
“Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας γι’ αυτό και έχουν μεγάλη αναγνώριση σε όσες αγορές έχουν καταφέρει να μπουν. Υπάρχει ένα μειονέκτημα λόγω της μικρής κλίμακας παραγωγής και του υψηλού κόστους παραγωγής σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Πάντως, τονίστηκε, υπάρχει μια σταθερή αύξηση και σιγά – σιγά έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν οι επιχειρηματίες ότι με την εξωστρέφεια θα ισχυροποιήσουν και την θέση τους και στην εγχώρια αγορά”.
Όπως επισημάνθηκε στη συνέχεια, οι Ασιατικές αγορές είναι οι πιο δυναμικές τώρα. Είναι η νέα εποχή, ο αιώνας των Ασιατικών Αγορών. Για τις Κρητικές επιχειρήσεις όμως δεν είναι άγνωστες. Η εταιρεία “Πλαστικά Κρήτης” ήδη έκανε εγκαίνια στην Κίνα.
Προφανώς όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στη μαζική ζήτηση πάντοτε η στόχευση είναι σε υψηλής ποιότητας πελάτες, στο delicatessen έχουμε μεγάλες δυνατότητες και το ζητούμενο είναι η υψηλή τιμή και να μην πωλούνται τα προϊόντα μας χύμα”.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των κρητικών και χανιώτικων επιχειρήσεων και υπογράμμισε ότι ειδικά για τα Χανιά οι εξαγωγές καταγράφουν ανοδική πορεία. «Βέβαια δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Εμείς ως ΕΒΕΧ θα είμαστε δίπλα σε αυτούς που ήδη κάνουν εξαγωγές αλλά και σε αυτούς που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι: Θεόδωρος Ξυπολιάς (Υπουργείο Εξωτερικών- Αραβικές αγορές), Κωνσταντίνος Δασκαλόπουλος (Υπουργείο Εξωτερικών – Ασιατικές Αγορές), Αντώνης Γραβάνης (Γ. Διευθυντής διεθνών εκθέσεων – Enterprice Greece), Ιουλία Δροσινού (Διεθνείς Σχέσεις Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) και Ιωάννης Γκιώνης (Εμπορικός Διευθυντής- Euler Hermes).
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης είπε αναλυτικά στην ομιλία του: «Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η εξωστρέφεια και η εξαγωγική διαδικασία προϊόντων και υπηρεσιών έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της εθνικής μας οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται και ως ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, παρατηρείται έντονα το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος απ’ τις απαρχές της ελληνικής οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών, έθεσε στο επίκεντρο τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα έγιναν σημαντικά βήματα ενημέρωσης και ώθησης της διαδικασίας, χωρίς βέβαια να λείπουν τα προβλήματα και τα εμπόδια.
Το να επενδύσει μια επιχείρηση στις εξαγωγές δεν είναι κάτι που απλά γίνεται, δεν είναι ωστόσο και κάτι ακατόρθωτο. Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι και εδώ, κάθε αρχή κρύβει τις δυσκολίες της. Παρόλα αυτά, το σωστό στρατηγικό σχέδιο, η πίστη και η επιμονή στο στόχο και φυσικά η μελέτη του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποτελούν εκείνα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν μια ιστορία επιτυχίας.
Σε ένα βασικό ερώτημα που οφείλουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και πριν μπούμε στη διαδικασία της εξαγωγής προϊόντος είναι αν το προσφερόμενο προϊόν αξίζει, αν έχει τις προδιαγραφές που ζητά και θέλει ο πελάτης, αν είναι ανταγωνιστικό και αξίζει της προσοχής και φυσικά της αγοράς.
Η αλήθεια είναι πως τα κρητικά προϊόντα και δη τα χανιώτικα, είναι αρκετά ποιοτικά, έχουν χαρακτηριστικά που ζητάνε οι αγορές, μπορούν να πάρουν την υπεραξία που τους αξίζει στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτό δεν φτάνει. Labels, branding, τυποποίηση, marketing αποτελούν κυρίαρχα και μη διαπραγματεύσιμα στοιχεία ενός εξαγώγιμου προϊόντος που θέλουμε να βρίσκεται στο ράφι των αγορών, να έχει ζήτηση και να πωλείται επιτυχώς.
Ως Επιμελητήριο Χανίων, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Ροκάκης, στοχεύουμε στην συνεχή ενημέρωση και στην ενίσχυση με κάθε τρόπο, είτε μέσω πιέσεων, είτε μέσω δράσεων εξωστρέφειας, της εξαγωγικής διαδικασίας, ώστε το χανιώτικο προϊόν να λάβει τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά».