ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας και πλήθους κόσμου στο ΕΒΕΧ | Η εκδήλωση για την προσέγγιση Κινέζων Τουριστών | Α. Ροκάκης: «Ο ευλογημένος τόπος μας πρέπει να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί».

«Ο ελληνικός πολιτισμός έχει πολύ μεγάλη ιστορία όπως ο κινέζικος και πολλοί είναι οι Κινέζοι που θα ήθελαν να ταξιδέψουν στη Κρήτη. Η Κίνα επιθυμεί μία συνεργασία σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να επεκταθεί και σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η πρέσβειρα της Κίνας στην Ελλάδα Τσανγκ Τσιγιουέ μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΒΕΧ το απόγευμα της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Δ. Γαγάνης» του φορέα με θέμα «τον δρόμο της προσέγγισης του τουριστικού κύματος από την Κίνα».

Η κ. Τσιγιουέ κατά την διάρκεια της ομιλίας της ανέλυσε μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της Κίνας για συνεργασίες στην Κρήτη σε θέματα τουρισμού εκπαίδευσης και επενδύσεων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ο υπεύθυνος του Welcome Chinese Ηλίας Παπαγεωργίου, του φορέα, που πιστοποιεί επιχειρήσεις και οργανισμούς για την υποδοχή Κινέζων Τουριστών.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα για την τουριστική οικονομία από ένα άνοιγμα στην «αχανή» τουριστική αγορά της Κίνας.

Καλωσορίζοντας την πρέσβειρα, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης αναφέρθηκε, στην ιστορία, τον πολιτισμό και στην τεράστια ανάπτυξη της βιομηχανίας της Κίνας και στις χώρες, που επιθυμούν επιχειρηματική συνεργασία μαζί της.

Μίλησε για τα Χανιά και την ξεχωριστή κουλτούρα τους, τον ευλογημένο τόπο –όπως είπε χαρακτηριστικά- που οφείλει να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί.

«Έχω την πεποίθηση είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ροκάκης ότι μέσα από την στρατηγική συνεργασία με την Κίνα θα κάνουμε ένα γενναίο άλμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Παπαγεωργίου

«Για να επωφεληθεί κάποιος από το κινέζικο τουριστικό ρεύμα είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του «Welcome Chinese” θα πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες της κινέζικης αγοράς όπως η γλώσσα και η  κουλτούρα ενώ παράλληλα θα πρέπει να «χτίσει» διαύλους επικοινωνίας καθώς στην Κίνα τα δυτικά μέσα δικτύωσης και πλατφόρμες επικοινωνίας δεν υφίστανται».

Μιλώντας για τις προοπτικές ανάπτυξης του κινέζικου τουρισμού στην Ελλάδα τόνισε πως αυτές είναι μεγάλες καθώς ο αριθμός των Κινέζων που επισκέπτονται την χώρα μας δεν ξεπερνά τις 200.000 ετησίως.

Για τον  «Welcome Chinese” υπογράμμισε ότι αυτό το πρόγραμμα εκπορεύεται από την Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας και στοχεύει στην δημιουργία και ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο προορισμών φιλικών προς τους Κινέζους τουρίστες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εξειδικευμένοι ομιλητές  ανέλυσαν θέματα όπως ο πολιτισμός ως πόλος έλξης τουριστών από την Κίνα, ψηφιακή ξενάγηση και πληροφόρηση, χρήση κινέζικων τρόπων πληροφόρησης κλπ.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις των παρευρισκομένων στους ομιλητές.

Ομιλία προέδρου ΕΒΕΧ

Αναλυτικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων είπε τα εξής:

«Η Κίνα όπως είναι γνωστό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως σε πολλά επίπεδα. Η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της, η τερατώδης ανάπτυξη της στη βιομηχανία ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, η γιγαντιαία οικονομία της, αλλά και ο υπερπληθυσμός, την έχουν καταστήσει σε «μήλον της έριδος» για όλες τις χώρες που επιθυμούν την επιχειρηματική  συνεργασία και συμπόρευση μαζί της.

Απ’ την άλλη πλευρά, τα Χανιά και γενικότερα η Κρήτη, αποτελούν ένα ξεχωριστό μέρος του πλανήτη που διακρίνεται για την απαράμιλλη ομορφιά του, τα μνημεία του, τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό του, τη φύση και τις μαγευτικές παραλίες του.

Η ξεχωριστή κουλτούρα μας, το φιλόξενο πνεύμα και η ιδιοσυγκρασία μας κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη μας, κάνοντας τον να θέλει να μείνει για πάντα εδώ!

Αυτός ο ευλογημένος τόπος όμως, οφείλει να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί. Και πως θα γίνει αυτό; Με το να τον κάνουμε γνωστό, να διαδώσουμε, με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τα πλεονεκτήματά του και τα προϊόντα μας, να δημιουργήσουμε εν τέλει τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνει πόλος έλξης ακόμη περισσότερων χιλιάδων τουριστών, αλλά και νέων πολλά υποσχόμενων αγορών!

Το να συμβάλλει κανείς στη διασύνδεση των δύο αυτών περιοχών δεν είναι κάτι εύκολο, δεν είναι παρόλα αυτά και ακατόρθωτο.

Για να γίνει ωστόσο μια σωστή δουλειά, συνέχισε, ώστε να μπορέσουν αμφότεροι να μείνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη-στόχου, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των τουριστικών ροών που επιθυμούμε να έχουμε, αλλά και τη δυνατότητα να προάγουμε σωστά εκείνο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά, ώστε να είμαστε εμείς αυτοί που θα προτιμηθούν έναντι άλλων περιοχών.

Τα Χανιά αξίζουν να έχουν μια θέση στην ελίτ των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών. Και επειδή συχνά βρισκόμαστε σε αυτή την ωραία θέση, θα έλεγα πως πλέον πρέπει να προσπαθήσουμε για την de facto καθιέρωσή μας στην δεκάδα των top προορισμών παγκοσμίως.

Έχω την πεποίθηση ότι μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα, θα κάνουμε ένα γενναίο άλμα ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Σκοπός επομένως μετά το πέρας των εργασιών της εκδήλωσης, είναι να είμαστε όλοι σοφότεροι, ώστε να προγραμματίσουμε ακόμα καλύτερα κάποια βασικά πράγματα σε ότι αφορά τις προτεραιότητες μας και την ευρύτερη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε ως νομός και ως νησί στο θέμα του κινέζικου τουρισμού στον τόπο μας.

Ως Επιμελητήριο Χανίων κατέληξε ο κ. Ροκάκης, θέλω να ξέρετε ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και ένα από τα πολλά «σκαλοπάτια» που επιδιώκουμε να ανεβούμε.

Με γνώση, σχέδιο και αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε την ποιοτική διαφορά, δίνοντας στο επιχειρείν του τουρισμού ακόμη μεγαλύτερη ώθηση!»

Welcome Chinese

Ο Welcome Chinese certification δίνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα προνόμια στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις.

  • Βασική Δωρεάν Online τοποθέτηση της επιχείρησής σας και στις δύο ιστοσελίδες (hychinese.com) και στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που σχετίζονται με την υπηρεσία “Welcome Chinese”.
  • Προβολή και διανομή πιστοποιημένου επιχειρηματικού εγχειριδίου κατά τη διάρκεια ταξιδιωτικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχει η υπηρεσία “Welcome Chinese”.
  • Όλες οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις θα έχουν ένα ειδικό χώρο στο μηνιαίο ενημερωτικό newsletter. Το ενημερωτικό δελτίο θα στοχεύει σε μεμονωμένους Κινέζους ταξιδιώτες.
  • Όλες οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις θα καταχωρηθούν στο περιοδικό “Welcome Chinese” και θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να προωθήσουν ειδικές προσφορές και κουπόνια για τους Κινέζους ταξιδιώτες.
  • Τα μέλη του προγράμματος έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην πλατφόρμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης σχετικά με την κουλτούρα, τις συνήθειες και ιδιαιτερότητες των κινέζων πολιτών.

Να σημειωθεί ότι την ευθύνη και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο  δημοσιογράφος, προϊστάμενος του οικονομικού ρεπορτάζ του Alpha, Σταύρος Μονεμβασιώτης.