ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμμετοχή του Επιμελητηρίου | Στην καινοτόμο πρόταση για την αξιολόγηση αποβλήτων των ελαιουργείων.

Μια ιδέα – πρόταση που ξεκίνησε και συντονίστηκε από Ιταλούς ερευνητές, συνεχίστηκε με την συνεργασία του Χανιώτη γεωπόνου – ερευνητή Κώστα Χαρτζουλάκη και αφορά μια καινοτόμο και βιώσιμη λύση για τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων υποβλήθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο της πρόσκλησης Horizon 2018-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρόταση από την Ελλάδα συμμετέχει και το Επιμελητήριο Χανίων ενώ σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

«Υποβλήθηκε με επιτυχία η πρόταση “Circular bio-based models as tools for a re-novation in olive oil agrifood systems” (PROMITOR), στην ενότητα CE-RUR-10- 2019 της πρόσκλησης Horizon 2020-RUR- 2018-2020 της E.E.

Η ιδέα ξεκίνησε από Ιταλούς ερευνητές του ΕΝΕΑ (Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development), που συντονίζει την πρόταση, σε συνεργασία με το γεωπόνο – ερευνητή Κ. Χαρτζουλάκη, και αποτελεί μια νέα προσπάθεια για καινοτόμο και βιώσιμη λύση, ιδιαίτερα για τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα Χανιώτικης εφημερίδας στην πρόταση από την Ελλάδα συμμετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για το Περιβάλλον και την Οικονομία (ICRE8 ) και από τα Χανιά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ), η επιχείρηση «ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΚΟΤΣΑΚΗΣ ΟΕ» και η εταιρεία συμβούλων ZEN AGRO PC, που διαμόρφωσαν τις δράσεις που θα γίνουν στα Χανιά και την Κίσαμο.

Την πρόταση στηρίζουν με έγγραφη δήλωση (Expression of Interest) η Αντιπεριφέρεια Χανίων, ο δήμος Αποκόρωνα, η Πανελλήνια’Ενωση Ελαιουργείων (ΠΑΣΕΛ) και ο Σύνδεσμος Ελαιουργών Ν. Χανίων.

Η πρόταση αφορά την πλήρη αξιοποίηση στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας των υποπροϊόντων των ελαιουργείων (υγρά και στερεά) για παραγωγή νερού άρδευσης, παραλαβή πολυφαινολών, παραγωγή βιο-εντομοκτόνων και εδαφοβελτιωτικών και πιλοτικές εφαρμογές και δράσεις αγροτουρισμού στην Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Ιορδανία.

Στην πρόταση συμμετέχουν ερευνητικά ιδρύματα, Επιμελητήρια και εταιρείες από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Αλβανία και Ιορδανία».