ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ένταξη της Κρήτης στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου | Θέμα συνάντησης των προέδρων ΕΒΕ Κρήτης με Αν. Υπουργό Αιγαίου.

Προγραμματισμένη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιό με τους Προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη,  στον Πειραιά, στο Γραφείο του Υπουργού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Γεώργιος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Θωμάς Χαριτάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λασιθίου και Σταύρος Χατζηδημητρίου, Α’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Χανίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών κκ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης και Νικόλαος Ρεϊζάκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης.

Αίτημα της συνάντησης ήταν ή ένταξη της Κρήτης στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Όπως είναι γνωστό, η Κρήτη εξαιρείται ρητά από την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου που θεσπίστηκε πρόσφατα με τις διατάξεις του Ν. 4551/2018, με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.

Η ρητή αυτή εξαίρεση παραγνωρίζει το νησιώτικο χαρακτήρα της Κρήτης και τα μειονεκτήματα που αυτός συνεπάγεται για την οικονομική της ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές που ευνοούνται από το μέτρο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύτηκε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης του κόστους μεταφοράς προϊόντων από και προς την Κρήτη στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, με την προϋπόθεση ότι το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης θα εκπονήσει μελέτη, από την οποία να προκύπτει το αναγκαίο κόστος του μέτρου.