Η υπέρμετρη φορολόγηση που φθάνει και το 52% του κύκλου εργασιών και αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τα «κόκκινα δάνεια» ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί γρήγορα και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται άμεσα η Ελλάδα μερικές από τις επισημάνσεις που έγιναν από τους ομιλητές κατά την διάρκεια του πρώτου φόρουμ επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στα Χανιά, το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χανίων.
Στην γεμάτη συνεδριακή αίθουσα του πολυχώρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Παλιό Λιμάνι, οι διακεκριμένοι εισηγητές αναφερόμενοι στην επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας στάθηκαν ιδιαίτερα στα «αγκάθια» που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του «επιχειρείν» σήμερα στην Ελλάδα. Η υψηλή φορολόγηση το «μεγαλύτερο αγκάθι» και γι αυτό επεσήμαναν, πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της μείωσής της.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης που παρευρέθηκε στο φόρουμ σημείωσε πως στόχος του συνεδρίου είναι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ενώ σε ότι αφορά σε αυτές των Χανίων υποστήριξε πως, «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
«Η ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνο από το ύψος της φορολογίας αλλά και από μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει ή έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, επεσήμανε ο Υπουργός αναφερόμενος στο τι έχει γίνει προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και σε τέσσερις ενότητες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή εξελίσσονται στην ελληνική οικονομία, «Κτηματολόγιο, απλούστευση αδειοδότησης επιχειρήσεων, αναπτυξιακός νόμος και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Παράλληλα, ο Υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, τόνισε την ανάγκη «η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία, να στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην παραγωγική διάσταση της οικονομίας και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας».
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Οι εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι :
Γεώργιος Πατέρας – Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου, Εκπρόσωπος Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Κωνσταντίνος Μίχαλος – Πρόεδρος Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Πρόεδρος ΕΒΕΑ
Μιχάλης Μυτιληνάκης – Πρόεδρος ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας)
Μάρκος Λάμπρου – Διευθυντής Εμπορικής Ανάπτυξης και Σχεδιασμού – Eurobank
Μάρκος Δασκαλάκης- Εκτελεστικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου-JP Morgan (Λονδίνο)
Νίκος Φραγκιάς – CEO – Dynamic Equilibrium System
Γιώργος Κατσανεβάκης – Πρόεδρος ΑΝΕΚ
Συντονιστής της εκδήλωσης : Κυριάκος Κώτσογλου – Μηχ. Παραγωγής και διοίκησης PhD/ Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Για τους βασικούς στόχους της διοργάνωσης του 1ου επιχειρηματικού φόρουμ Χανίων μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη εκδήλωση πρέπει να γίνει θεσμός όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και ολόκληρη την χώρα, ενώ και αυτός επεσήμανε την αναγκαιότητα μείωσης της φορολογίας.
Ο κ. Ροκάκης είπε, ακόμη πως «αν υποθέσουμε ότι είμαστε σε μία μεταμνημονιακή περίοδο, που προσπαθούμε όλοι οι Έλληνες και οι επιχειρηματίες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Εμείς κατά καιρούς έχουμε δηλώσει ότι πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να δει το θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων. Δεν μπορούν ν’ αντέξουν τόσο υψηλά ποσοστά φορολογίας και σε πρώτο και σε δεύτερο επίπεδο. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από το συγκεκριμένο φόρουμ θα μπορέσουμε κι εμείς να δείξουμε και να περάσουμε τα μηνύματα που πρέπει, ούτως ώστε να είναι καλύτερη η επόμενη μέρα».
Η εισήγηση του κ. Ροκάκη
«Αποτελεί μεγάλη τιμή και προνόμιο για το Επιμελητήριο Χανίων, και εμένα προσωπικά, είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το ότι σας καλωσορίζω στο πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ΕΒΕΧ με θέμα, «Η επόμενη ημέρα της Επιχειρηματικότητας».
Σκοπός του Forum και εμάς ως Διοίκηση σήμερα, είναι να τοποθετηθούν τα Χανιά και συνολικά η Κρήτη, στη θέση που τους αξίζει στον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας και όχι μόνο, συγκεντρώνοντας προσωπικότητες του επιχειρείν, με μεγάλη εμβέλεια, από την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και τον διεθνή χώρο. Στόχος του ΕΒΕΧ είναι το συγκεκριμένο Forum να γίνει θεσμός…
Η επιχειρηματικότητα επιδέχεται πολλών ορισμών και προσεγγίσεων, από το «δημιουργείν» ως το «επιβιώνειν», από την ανάληψη ρίσκου έως την άσκηση ηγεσίας και από την επιθυμία αυτοαπασχόλησης, έως την πραγμάτωσή της.
Σύμφωνα µε τον ΟΟΣΑ, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης, «οι επιχειρηματίες είναι οι φορείς της αλλαγής και της ανάπτυξης της οικονομίας της αγοράς, είναι εκείνοι που µε τη δράση τους δημιουργούν, διαχέουν και εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες, δεν επιδιώκουν να αξιοποιήσουν µόνο τις οικονομικές ευκαιρίες, αλλά έλκονται από την ανάληψη κινδύνου και αρέσκονται να βλέπουν την επιβεβαίωση του προαισθήματός τους». Ελπίζω, σήμερα, αρκετά από αυτά τα στοιχεία, να τα ακούσω, από τους ομιλητές μας.
Στην Πράσινη Βίβλο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιχειρηματικότητα αποτελεί κατά κύριο λόγο, νοοτροπία. Πρόκειται για την δραστηριοποίηση και την ικανότητα που έχει ένα άτομο, µεµονωµένα ή στο πλαίσιο ενός οργανισμού, να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες και να τις εκμεταλλεύεται προκειμένου να επιτύχει προστιθέμενη αξία, ή οικονομικό όφελος.
Η επιχειρηματικότητα είναι στενά συνδεδεμένη με την καινοτομία, που αναζητά διαρκώς κάτι νέο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες του ανθρώπου και για το σκοπό αυτό, να αναπλάθει το παλιό. Οφείλει όμως να είναι το ίδιο συνδεδεμένη και με την κοινωνική υπευθυνότητα και το σεβασμό στην οικολογική ισορροπία, προκειμένου να παραμείνει ωφέλιμη και επομένως βιώσιμη.
Σηµαντικός παράγοντας για να γίνει αντιληπτό το µέγεθος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, είναι η θέση που καταλαμβάνει σε σύγκριση µε τις άλλες χώρες, σε διάφορες έρευνες που εκπονούνται κάθε χρόνο, από παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς οικονομικούς οργανισμούς.
ΕΡΕΥΝΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η έρευνα αυτή παρουσιάζει την εικόνα που επικρατεί στην επιχειρηματική δράση, εμφανίζοντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα από την έρευνα προκύπτει ότι η ρηχότητα, η εσωστρέφεια και η µικρή συμβολή στην απασχόληση, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής επιχειρηματικότητας, παρόλο που πλήθος ατόμων αναπτύσσει επιχειρηματική δράση.
Η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα αφορά στο 23,6% του πληθυσμού ηλικίας 18-64 ετών, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το µέσο όρο του συνόλου των χωρών που εξετάζει το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει δημιουργηθεί από επιχειρηματικότητα ανάγκης, επιχειρηματική δηλαδή δραστηριότητα που εκδηλώνεται επειδή ο επιχειρηματίας δεν έχει άλλη δυνατότητα βιοπορισμού. Από το παραπάνω απορρέει ότι σημαντικό τμήμα της Ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν έχει να κάνει µε την εκμετάλλευση των ευκαιριών που εντοπίζει το άτομο στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον αλλά µε την έλλειψη καλύτερων επιλογών εργασίας.
Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας είναι ότι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι η έλλειψη γνώσεων ή ο ανταγωνισμός της αγοράς, αλλά ο φόβος της αποτυχίας και του σχετικού κεφαλαίου επένδυσης.
Από την έρευνα προκύπτει η άποψη ότι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες τυγχάνουν κοινωνικής αποδοχής και σεβασμού στην ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις αναφορικά µε το επίπεδο αυτοπεποίθησής τους σχετικά µε τις γνώσεις, τα προσόντα και την απαιτούμενη εμπειρία για την έναρξη µιας επιχείρησης, όμως ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα της έρευνας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι μεν πρώτοι σε αυτοπεποίθηση (58%) αλλά ταυτόχρονα πρώτοι και σε φόβο αποτυχίας µε ποσοστό 45%, σε παγκόσμια κατάταξη.
Μια άλλη έρευνα του διεθνή Οργανισμού ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την πλέον εχθρική χώρα προς την επιχειρηματικότητα, καθώς εντοπίζει ανελαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιχειρηματική δράση.
Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι το 60% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στη χώρα µας δουλεύει σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αναφέρει, επίσης, ότι οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις παράγουν δυσανάλογα µικρή προστιθέμενη αξία, υπογραµµίζει την μεγάλη εμπλοκή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (το ποσοστό των Ελληνίδων που έχουν επιχείρηση είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη – 15,51% επί του ενεργού πληθυσμού – κι ένατο στην συγκεκριμένη κατάταξη του ΟΟΣΑ), ενώ από την έρευνα προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι µάλλον, έθνος επιχειρηματιών.
Στην έκθεση, ο διεθνής οργανισμός κατατάσσει την Ελλάδα στην χειρότερη θέση για την έναρξη µίας επιχείρησης, καθώς θεωρεί τις απαιτούμενες διαδικασίες ιδιαίτερα επαχθείς και τοποθετεί τη χώρα στην τελευταία θέση, σε σύνολο 30 κρατών (µε την Ισπανία και την Τσεχία να ακολουθούν).
Τέλος, σύμφωνα µε τα ευρήματα έρευνας περί της επιχειρηματικότητας, της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) αυτή τη φορά, η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, µε τις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να εμφανίζονται περισσότερο ελκυστικές για να επενδύσει κάποιος ανοίγοντας µία µικρή ή μεσαία επιχείρηση.
Ας δούμε όμως και την αισιόδοξη πλευρά, με βάση την έκθεση του ΙΟΒΕ. Στις θετικές εξελίξεις, σύμφωνα με την έκθεση, σημειώνονται:
Το μεγάλο στοίχημα για εμάς, για το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων είναι να είναι δίπλα στους επιχειρηματίες να τους στηρίζουμε αλλά και να προωθήσουμε, να αναδείξουμε και να καταδείξουμε τον τρόπο υλοποίησης δράσεων επιχειρηματικότητας. Με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας,
Το γραφείο επιχειρηματικής υποστήριξης,
Την εταιρεία Ανάπτυξης,
Τους συνεργάτες και το στελεχιακό δυναμικό μας,
μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε δίπλα στον επιχειρηματία. Μπορούμε να σχεδιάσουμε και φυτώρια, και υποδομές, και ερευνητικά κέντρα και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και μοντέλα επιχειρήσεων.
Τα Επιμελητήρια πρέπει να παραμείνουν αξιόπιστοι θεσμοί στήριξης της επιχειρηματικότητας. Κρίνοντας από τη χρησιμότητά τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, αν τα Επιμελητήρια δεν υπήρχαν, θα τα γεννούσε η ίδια η ανάγκη της αγοράς. Με το δίκτυο των επιμελητηρίων, τα οποία με αλλαγή της πολιτικής τους αντιμετώπισης, μπορούν να αναλάβουν τεράστιο έργο. Τα επιμελητήρια δεν είναι, όπως τα εξανάγκασαν οι κυβερνήσεις να γίνουν, κάτι σαν συνδικαλιστικά, διεκδικητικά όργανα. Για τη δουλειά αυτή υπάρχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα επιμελήτρια είναι για να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση οικονομικών και επιχειρηματικών σχεδίων.
Σκοπός των Επιμελητηρίων, μέσα στα όρια της περιφέρειάς τους, είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, των επαγγελμάτων, του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής. Η παροχή προς την Πολιτεία γνωμοδοτικών εισηγήσεων για κάθε οικονομικό θέμα, περιλαμβανομένων και των σχετικών νομοσχεδίων, με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας. Η παροχή στα μέλη τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο γνωμοδοτικών εισηγήσεων και πληροφοριών για κάθε οικονομικό θέμα».
Αν αυτές οι αρμοδιότητες συνοδευτούν από τροποποιήσεις στην κατεύθυνση ανάληψης πραγματικού έργου υλοποίησης προγραμμάτων ερευνών, ανάπτυξης, επαγγελματικής κατάρτισης και διαχείρισης επιχειρηματικών υποδομών, όπως η ηλεκτρονική επιχειρηματική διακυβέρνηση, τότε θα έχουν φτάσει τυπικά τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά επιμελητήρια και αυτό που θα μείνει θα είναι η έναρξη μια νέας εποχής και νέου αναπτυξιακού ρόλου για τον επιμελητηριακό θεσμό.
Σήμερα τα περισσότερα επιμελητήρια είναι μικρά και χωρίς δυνατότητα πραγματικών δράσεων. Η αλλαγή στο θεσμό μαζί με την οικονομική ενίσχυση και τη διασύνδεση όλων των επιμελητηρίων με την επιχειρηματική ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα τα αναβαθμίσει και θα δώσει τη δυνατότητα να αλληλοσυμπληρώνονται σε υψηλού επιπέδου δράσεις και λειτουργίες.
Κλείνοντας και αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα να σταθώ σε μια αλήθεια και με βάση όλα όσα προείπα. Δεν χρειάζονται όλες οι παραπάνω μελέτες, για να διαπιστώσουμε ότι ζούμε σε εποχή κρίσης που έκανε πολλούς ανθρώπους να εστιάζουν στις αρνητικές εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, η αγορά έχει συρρικνωθεί καθώς οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης.
Μια από τις δραματικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης είναι ότι έχει μειωθεί η αισιοδοξία, το χαμόγελο, η πίστη, ότι όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Επηρεασμένοι από την καθημερινή πάλη για την επιβίωση, ξεχνάμε να βλέπουμε τις “μικρές νίκες”, κάποια σημάδια ότι «ναι, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη», ότι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, ότι μπορούμε να ανορθώσουμε την πληγωμένη οικονομία.
Η σημερινή μας εκδήλωση έχει ακριβώς αυτό τον στόχο: να εστιάσουμε στα θετικά μηνύματα που στέλνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και άνθρωποι που κατάφεραν να ανθίσουν μέσα σε αυτή την κατάσταση, και όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αυξήσουν τα μεγέθη τους και να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα.
Απώτερος στόχος μας είναι η δράση αυτή να γίνει η απαρχή μιας σειράς γόνιμων συζητήσεων σε σύνδεση με τις πρακτικές εκείνες που θα προάγουν την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινότητας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας και Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά, για την παρουσία σας,
Οι χορηγοί της εκδήλωσης
Χρυσός Χορηγός : ΑΝΕΚ LINES
Μεγάλοι Χορηγοί : MOBIAK, EULER HERMES, EURBANK, OKAA, FOOD EXPO GREECE
Χορηγοί: AMBASSADORS RESIDENCE, WINES OF CRETE, TERRA CRETA, STATHAKISFAMILY, A/S, Petroff coffees.
To φόρουμ έκλεισε τις εργασίες του μουσικοχορευτικά με το συγκρότημα του Μάνου Μαλαξιανάκη.
Σ.Σ. Πλήρες ρεπορτάζ με όλες τις εισηγήσεις των ομιλητών και VIDEO του φόρουμ εντός των επόμενων ημερών.