ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η υψηλή ποιότητα είναι το ζητούμενο για το κρητικό λάδι | Επισημάνσεις σε ημερίδα ελαιουργών στο ΕΒΕΧ.

«Στόχος όλων των ελαιοπαραγωγών να διαφυλάξουν την ποιότητα του λαδιού από το χωράφι μέχρι την αποθήκευση και ευθύνη όλων να διατηρήσουν την ποιότητα.» Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες τάσεις και προκλήσεις για το ελαιόλαδο» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελαιουργών Ν. Χανίων στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ το απόγευμα της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε η Υπεύθυνη Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Αξιολόγησης Ελαιολάδου Ρεθύμνου και διεθνής κριτής Ελευθερία Γερμανάκη: «Η Κρήτη είναι μια προνομιούχα περιοχή που παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως. Από εκεί κει μετά εμείς έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε αυτή την ποιότητα. Στόχος είναι να διαφυλάξουμε την ποιότητα από το δικό τους μετερίζι. Ποιότητα παντού, από το χωράφι, το ελαιοτριβείο, την τυποποίηση μέχρι την αποθήκευση.

Θεωρούμε δεδομένη την ποιότητα η οποία υπάρχει από το δέντρο, αλλά δεν διαφυλάσσουμε στα επόμενα στάδια.

Φταίει η έλλειψη γνώσης ώστε να ξεχωρίσουμε τις παρτίδες μας. Δηλαδή, έχει ο καταναλωτής κριτήριο και δεν έχουμε εμείς που το παράγουμε γιατί θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα.

Θεωρούμε ότι, ό,τι μάθαμε από τους παππούδες και τους πατεράδες, ισχύει. Δεν ισχύει όμως και αυτό αποτυπώνεται στα βραβεία και τις διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς στους οποίους βλέπουμε να παίρνουν βραβεία χώρες που παραδοσιακά ποτέ δεν ήταν στον χάρτη της ποιότητας το ελαιολάδου και να αναδεικνύονται πρώτες και εμείς επαναπαυόμαστε».

«Βρισκόμαστε σε καλό στάδιο όμως χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και κυρίως απόκτηση εθνικής στρατηγικής στο ελαιόλαδο, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Ν. Χανίων Μιχάλης Χαιρετάκης, ο οποίος έκανε λόγο επίσης και για ανάγκη καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών ως προς το έργο της δακοκτονίας: «Θέλει συνεχόμενη προσπάθεια τόνισε ο κ. Χαιρετάκης. Το πρόβλημα μας σαν χώρα είναι ότι δεν έχουμε εθνική στρατηγική στο ελαιόλαδο. Όταν θα αποκτήσουμε τότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Μέχρι τότε επαφίεται στην επιχειρηματικότητα των εταιρειών και στο πόσο είναι διατεθειμένες να επενδύσουν χρήματα για την προώθηση του προϊόντος. Στην Κρήτη υπάρχουν αξιόλογες προσπάθειες τις οποίες προσπαθούμε σαν σύλλογος να στηρίξουμε προτιμώντας να διαθέσουμε τα λάδια μας πρώτα στους ντόπιους τυποποιητές και μετά σε αγορές του εξωτερικού». Τέλος σε θέματα βελτίωσης της καλλιέργειας της ελιάς, της λίπανσης του δέντρου και της συγκομιδής του καρπού αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ. Σπύρος Λιονάκης ομότιμος καθηγητής δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης.