ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Οι Κρήτες του εξωτερικού μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι “πρεσβευτές” στην προώθηση των προϊόντων μας” | Επιτυχής η εκδήλωση για την επιστροφή στις ρίζες στην Αγιά | Α.Ροκάκης: “Να ενισχύσουμε το brand name Κρήτη”.

Η αξιοποίηση του ισχυρού brand name που διαθέτει η Κρήτη και η πιστοποίηση των προϊόντων της θα τους δώσουν το «πράσινο φως» για να κατακτήσουν τις ξένες αγορές. Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση τους θα παίξουν οι Κρήτες ομογενείς αφού αυτοί μπορούν να γίνουν οι πρεσβευτές μας, οι καλύτεροι διαφημιστές για τα προιοντα, και είναι εκείνοι  που μπορούν να δώσουν κατευθυντήριες εντολές στους κατά τόπους συλλόγους να στραφούν στα πρώτης ποιότητας προιοντα που παράγει η κρητική γη.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση με θέμα: «Επιστροφή στις ρίζες μας» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Αυγούστου στον πολιτιστικό σύλλογο Αγιάς, με διοργανωτές την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, το Επιμελητήριο και τον πολιτιστικό σύλλογο Αγιάς σε συνεργασία με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Στην συνεργασία όλων, παραγωγών, φορεων, ομογενών στην προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων στις ξένες αγορές αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης καλωσορίζοντας τους ομογενείς στην Κρήτη, ενώ επεσήμανε ταυτόχρονα την σημαντικότητα της εκδήλωσης και την συμμετοχή τους σε αυτή.

Ο κ Αρναουτάκης, είπε ότι “Χρειάζονται συνέργειες μεταξύ των παραγωγών, μεταξύ όλων των φορέων του αγροτικού κόσμου και θεωρώ, τόνισε, ότι εσείς και όλοι οι Κρήτες του εξωτερικού μπορείτε να είστε οι καλύτεροι πρεσβευτές μας για την προώθηση των προϊόντων. Έχω δει σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού ότι υπάρχουν κρητικά προϊόντα, όμως αυτό που χρειάζεται είναι να επενδύσουμε περισσότερο στην ποιότητα και την ταυτότητα των προϊόντων. Είναι ένας στόχος που έχουμε βάλει και κάθε χρόνο γινόμαστε και καλύτεροι. Βέβαια, πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί αυτό το σύστημα. Είναι ένα στοίχημα της Περιφέρειας αλλά και όλων των ανθρώπων της παραγωγής και πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό.”

Ο Περιφερειάρχης επίσης ανέφερε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια απ’ όλους τους φορείς για την προώθηση των κρητικών προϊόντων, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας η οποία εχει πιστοποιήσει περισσότερα από 600 προϊόντα και επιχειρήσεις με το σήμα ποιότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΧ

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή βραδιά είναι αφιερωμένη στον απόδημο ελληνισμό, για τα αδέρφια μας που μέσα από δοκιμασίες, προβλήματα, εμπόδια και την πίκρα της ξενιτιάς, κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μεγαλουργήσουν σε τόπους μακριά από την πατρίδα.

Στην αντίπερα όχθη μαθαίνουμε μέσα από έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα, πως το 82% των Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή δεν σκέφτεται καν να γυρίσει πίσω στην πατρίδα μας, κυρίως για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τη γνωστή φράση «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της».

Τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτό το σημείο είναι συγκεκριμένα: Αντέχουμε να βλέπουμε το brain drain να διογκώνεται; Αντέχει ο τόπος μας να αποχαιρετά τα παιδιά του;

Από την πλευρά μας ως αρμόδιοι οφείλουμε να πράξουμε άμεσα και αυτό το ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά: ο καθένας από τη θέση του και με τις δικές του δυνάμεις, ώστε να αντιστρέψουμε την εικόνα.

Τι πρέπει να κάνουμε; Την Ελλάδα δυνατή και πάλι.

Πως θα γίνει αυτό; Με το να στηρίξουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες, με το να αναδείξουμε τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας, με το να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε το brand name Κρήτη!

Στο πλαίσιο αυτό, ως Επιμελητήριο Χανίων έχουμε αναλάβει ήδη κάποιες πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο οικονομικό υπόβαθρο που θα σηκώσει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης, του αξιοπρεπούς βίου, της σταθερότητας της τοπικής οικονομίας.

Στοχεύουμε, Σχεδιάζουμε, Εκτελούμε! …και δεν σταματάμε μέχρι να τα καταφέρουμε!

Εύχομαι σε όλους σας να έχετε μια υπέροχη βραδιά και σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να συνεχίσουν να μεγαλουργούν και να μας κάνουν περήφανους!»

Στην εκδήλωση εκ μέρους του ΕΒΕΧ παρευρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΔΣ κκ. Χρήστος Τσοντάκης –ο οποίος βράβευσε τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβούλιου Κρητών Μανώλη Κουγιουμτζή- Γιώργος Πατεράκης, Στράτος Μπαλαντίνος και Ανδρέας Φυντικάκης.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση, παραδοσιακό κρητικό δείπνο και γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου και του Χάρη Παντερμάκη.

ΟΜΙΛΙΕΣ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ-ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗ

 

Στην εκδήλωση που έφερε τον τίτλο «Επιστροφή στις ρίζες μας» οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους λόγους της μετανάστευσης, στις σχέσεις των απόδημων με την Κρήτη, στην ιστορία της Παγκρητικής και στα κρητικά προϊόντα που έχουν διεισδύσει στην αμερικάνικη αγορά.

Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα υπήρξε από τις χώρες που πρόσφερε στις Η.Π.Α το περισσότερο δυναμικό́ της καθώς, από το 1900 έως το 1921 μετανάστευσαν συνολικά́ 384.000 άτομα. Τα κενά που δημιούργησε όμως η υπερπόντια αυτή μετανάστευση ήρθε να καλύψει, στην Ελλάδα, ο πληθυσμός που μετακινήθηκε με την Μικρασιατική καταστροφή.

«Η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν και είναι χώρα μεταναστών από τις αρχές του αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του ’60

  • Περίοδος 1900 – 1921: Παρατηρείται μεταναστευτική κίνηση με αποκλειστική σχεδόν κατεύθυνση τις Η.Π.Α για λόγους κυρίως οικονομικούς και σχετική πληθυσμιακή πίεση
  • Περίοδος 1945 – 1950: Υποχρεωτική μετακίνηση για πολιτικούς λόγους 1.000.000 Ελλήνων περίπου προς τις γειτονικές χώρες του ανατολικού μπλοκ, σαν αποτέλεσμα του εμφύλιου πολέμου. Παράλληλα, υπήρξε μετακίνηση μέρους του πληθυσμού προς τις Η.Π.Α.
  • Περίοδος 1950 – 1960: Παρατηρείται μετακίνηση Ελλήνων μεταναστών λόγω της ανεργίας και της υποαπασχόλησης στην χώρα, προς την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά. Ταυτόχρονα, και ειδικά το 1955 υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική κίνηση προς τις δυτικό – Ευρωπαϊκές χώρες.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι Έλληνες που μεταναστεύουν στην ∆υτική Ευρώπη προέρχονται κυρίως (70% περίπου) από τις αγροτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι Έλληνες που ξενιτεύονται στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία προέρχονται κυρίως από την Νότια Ελλάδα και τα νησιά. Το μεγαλύτερο όμως, ποσοστό (60% περίπου) των Ελλήνων μεταναστών είναι άντρες από 15 – 44 ετών και το 55% – 60% απ’ αυτούς πριν από την αναχώρηση τους ήταν στην χώρα οικονομικά ενεργοί».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

“Ένας από τους κυριότερους λόγους που ωθούν τους αγρότες της Κρήτης στο εξωτερικό είναι τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων ετών. Εκέινο που έχει σημασία δεν είναι το μέγεθος των χρεών όσο η διασπορά τους μέχρι τα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού. Ειναι χαρακτηριστικό οτι σε διάστημα μηνών από τον Νοέμβριο του 1907 μέχρι το Φεβρουάριο του 1908 δημοσιεύονται στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΧΑΝΙΩΝ για λογαριασμό του Κοινοφελούς ταμείου , 151 προγράμματα ή επαναληπτικές ειδοποιήσεις πλειστηριασμών ,που αφορούν στην πλειοψηφία τους αγρότες των επαρχίων Κυδωνίας και Κισάμου .

Πρόκειται για μια εποχή κοινωνικών εντάσεων ,που συνοδευόταν απο αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς την Αμερική.

Τα 2/3 των προγραμμάτων πλειστηριασμών αφορούν τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες της Επαρχίας Κισάμου .

Το υπόλοιπο 1/3 αφορά κυριως την επαρχία Κυδωνίας ενω μικρό ποσοστό οφειλετών προέρχεται από τη επαρχία Σελίνου .

ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Οι Κρήτες της Αμερικής απο το 1929 διατηρούν με ακαμάτη προσπάθεια και βρισκόταν αδιάκοπα στο πλευρό των συμπατριωτών τους ,στις δοκιμασίες τους στην αναπτυξιακή τους προσπάθεια να κατασκευάσουν και προσφέρουν καθοριστικά στο κοινωνικό γιγνεσθαι του νησιού μας.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μεταναστες και η ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ τους οδήγησαν στη δημιουργία των Κρητικών Συλλόγων στη Νέα Υόρκη, στη Νέα Αγγλία, στο Σικάγο, στον Αγιο Φραγκίσκο, στο Πίτσμπεργκ, στο Salt Lake… Οι Σύλλογοι αυτοί ήταν οι κρητικές τους εστίες και ο σύνδεσμός τους με την αγαπημένη Κρήτη καθώς μέσα τους κυριαρχούσε πάντοτε η νοσταλγία για την γενέθλια γη και το όνειρο για επιστροφή.

Το 1929 η «Ομόνοια» της Νέας Υόρκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την Πρώτη Συνέλευση των Κρητικών Σωματείων όπου και ετέθησαν τα θεμέλια για την ίδρυση της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι η Παγκρητική υπήρξε η πρώτη Ομοσπονδία που συστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώνοντας τα κατά τόπους Κρητικά σωματεία.

Η ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗ

Με την ίδρυσή της η Παγκρητική άρχισε να διευρύνει τους σκοπούς των μελών της και ασχολήθηκε με την φιλανθρωπία, την παιδεία και τον πολιτισμό και πολύ αργότερα, όταν βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης των, έστρεψε το βλέμμα της στη γενέτειρα. Μεταξύ άλλων:

Το 1939 η ΠΕΑ αρχίζει έναν ιερό αγώνα εράνου για τη δημιουργία ενός εκ των μεγαλυτέρων της έργων, του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κρήτης. Και με τη συμμετοχή της Αμερικανικής κυβέρνησης, μέσα σε λίγα χρόνια συγκέντρωσε το ποσό των $350,000 και μαζί με τον εξοπλισμό του νοσοκομείου δαπάνησε συνολικά $450,000. Το 1940 δημιούργησε και πάλι επιτροπές εράνου για να συνδράμουν οι Κρήτες της Αμερικής στο Greek War Relief με το τεράστιο για την εποχή εκείνη ποσό των $120,000.

Όσο συνεχίστηκε ο πόλεμος με πολλά Κρητικόπουλα, παιδιά μεταναστών, να μάχονται κάτω από την Αμερικανική σημαία η ΠΕΑ ξεκινά νέο έρανο για τα ορφανά της Κρήτης που απέφερε

πάνω $130,000. μέχρι το 1947.

Την δεκαετία 1940-1950 η ΠΕΑ συνεχίζοντας το φιλανθρωπικό της έργο διέθεσε σημαντικά ποσά για την ανοικοδόμηση και εξοπλισμό των Νοσοκομείων Ρεθύμνης και Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και για διάφορα κοινωφελή ιδρύματα της Κρήτης.

Το 1970 οι Κρήτες της Αμερικής πραγματοποιήσαν ένα από τα μεγάλα τους οράματα: συνεισφέραν οικονομικά στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Π.Ε.Α. το 1972 ζητούν και πετυχαίνουν από τους τότε Κυβερνούντες της δικτατορίας να περάσει ο νόμος για την ίδρυση του πανεπιστημίου. Με την αναγγελία της σχετικής αποφάσεως η Παγκρητική ψήφισε τη δωρεά $350,000 και τη διενέργεια σχετικού εράνου. Το ποσό αυτό απoτέλεσε την «μαγιά» για το Παγκρήτιο Κληροδότημα για τα Α.Ε.Ι. της Κρήτης το οποίο μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει επιτυχώς την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων, του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης, Υποτροφιων, κτλ. με συνολικό ποσό της τάξεως του ενος και πλεον εκατομμηριων δολλαριων.

Το 1974 συγκλονισμένοι από τα γεγονότα της Κύπρου η Π.Ε.Α. παρεμβαίνει δυναμικά στην Αμερικανική κυβέρνηση και συνεισφέρει $50,000 στους πρόσφυγες της Κύπρου. Το 1980 χρηματοδοτεί τη δημιουργία του πρώτου και πρωτοποριακού για τα Ελληνικά δεδομένα Ιατρικού Κέντρου συλλογής πληροφοριών για τα Κρητικόπουλα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και προσφέρει $275,000 για την αγορά μηχανημάτων αιμοκάθαρσης εξοπλίζοντας νοσοκομεία της Κρήτης.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη γενέτειραν το 2007 για μια ακόμη φορά δεν τους βρίσκει αδιάφορους! Σύλλογο με Σύλλογο, χορό με χορό, οβολό με οβολό, κατάφεραν και συγκεντρώσαν το σεβαστο ποσό των $135,000, και μ’ αυτά χρηματοδότησαν την αγορά ενός πυροσβεστικού οχήματος στην Αρκαδία και ενός Γεωπονικού Εργαστηρίου στη Ηλεία.

Έφεραν στην Αμερική τις κρητικές γεύσεις και προϊόντα και ανέδειξαν το θαύμα της Κρητικής διατροφής που αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Δίαιτας, διοργανώνοντας διαλέξεις σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια και γευσιγνωσίες σε διάφορες πόλεις καθως επισης ειδικο συμποσιο στα Ηνωμενα Εθνη με μεγαλη διεθνη συμετοχη. Η Κρητική διατροφή στην Αμερική θεωρείται ως ευεργετική για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου και τα Κρητικά προιόντα διεισδύουν ολοένα και περισσότερο την Αμερικανική αγορά!

Πρόσφατα, ανταποκρινόμενοι στην δυσβάσταχτη για πολλούς συμπατριώτες μας οικονομική κρίση στη γενέτειρα, η ΠΕΑ ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε τα μέλη της με εράνους και άλλες εκδηλώσεις και συνέλεξε ενα σεβαστό ποσό το οποίο προσέφερε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης για τις άμεσες ανάγκες στα ιδρύματα του νησιού! Επίσης σε συνεργασία με τον Διεθνή Ορθόδοξο Οργανισμό IOCC, προχώρησε στην αποστολή υγειονομικού υλικού αξίας $2.5 και πλεον εκατομμυρίων, για τα νοσοκομεία της Κρήτης!