ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εργαλεία για να ενδυναμωθεί χρειάζεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα» | Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ.

Οι γυναίκες εάν ενδυναμωθούν επαγγελματικά θα ενισχύσουν και την επιχειρηματικότητα τους αρκεί οι ίδιες να πιστέψουν ότι μπορούν να επιχειρήσουν και να αποκτήσουν τα εργαλεία γι’ αυτό. Χρειάζονται όμως και μία θεσμική αλλαγή όπως αλλαγή στο φορολογικό –ασφαλιστικό, χρηματοδοτικά εργαλεία, επιδοτήσεις και προγράμματα εκπαίδευσης.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση με θέμα «Women in business” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 8 Αυγούστου στο ΕΒΕΧ με διοργανωτές τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Χανίων την συνεργασία του Bizrupt και στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Cross EUWBA.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΧ και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Μουντάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι ολο και περισσότερο αναπτύσσεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα και αυτό είναι ευχάριστο, καθώς αποδεικνύεται ότι η ισότητα και στον τομέα του επιχειρείν κερδίζει έδαφος, δίνοντας νέες προοπτικές στη σύγχρονη οικονομία.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα δεν είναι μια εφήμερη μόδα, αλλά μία συνθήκη, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε, να αναπτύξουμε, να δούμε, να μάθουμε και να παραδειγματιστούμε από καλές πρακτικές».

Ομιλήτριες στην εκδήλωση οι κκ. Αλεξάνδρα Χολή, Partner της Metavallon VC (metavallon.vc), η Εύα Παγκάλου, Οικονομολόγος, Μέντορας & Business Coach, Co-Founder Smart Business Consulting (smartconsulting.gr), η Στέλλα Κάσδαγλη, Co-Founder Women On Top (womenontop.gr), και η Χάρις Κοκκιάδη, Ambassador of Buzz & Speakers Coaching του Bizrupt (bizrupt.gr) οι οποίες αναφερόμενες στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επεσήμαναν ότι σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας μέσω της διαδικασίας επενδύσεων από Business Angels (Επιχειρηματικούς Αρωγούς) και βασικοί στόχοι του είναι :

  • Η διευκόλυνση της χρηματοδότησης γυναικών επιχειρηματιών, μέσω της ενεργοποίησης των Γυναικών Επιχειρηματικών Αγγέλων και η συμβολή στη δημιουργία μιας βιώσιμης βάσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη -Ελλάδα.
  • Η υποστήριξη Startup επιχειρήσεων, προσφέροντας υπηρεσίες υποστήριξης και επιχειρηματικής καθοδήγησης το λεγόμενο Mentoring.
  • Οι επενδύσεις από πλευράς των Επιχειρηματικών Αγγέλων, οι οποίες συνιστούν κρίσιμο παράγοντα για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων όταν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Αυτού του είδους η χρηματοδότηση επεσήμαναν, έχει θετική επίδραση συμβάλλοντας μάλιστα στην ανάπτυξη του επιχειρείν όπως επίσης και στην απασχόληση. Οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν αναγνωρισθεί από την Ε.Ε. (Σχέδιο Δράσης Επιχειρηματικότητας 2020) ως πηγή επιχειρηματικής ανάπτυξης, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί και θα έπρεπε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Καταλήγοντας οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στους ειδικούς στόχους του έργου που είναι:

  • Καλύτερη κατανόηση των παραγόντων επιτυχίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προκειμένου να γίνουν Επιχειρηματικοί Άγγελοι με απώτερο σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός τους στην Ευρώπη και ειδικά στις χώρες όπου η συμμετοχή είναι σε χαμηλά επίπεδα.
  • Διερεύνηση του φάσματος, κλάδων που επωφελούνται από τις επενδύσεις των Γυναικών Επιχειρηματικών Αγγέλων.
  • Αύξηση του αριθμού των εγχειρημάτων από γυναίκες επιχειρηματίες, τα οποία είναι έτοιμα για επένδυση, Αποτελεσματική σύζευξη των Γυναικών Επιχειρηματικών Αγγέλων και Γυναικών και Δικτύωση – διαμόρφωση κοινότητας για την προώθηση ευνοϊκού και αειφόρου περιβάλλοντός για τις Γυναίκες Επιχειρηματικούς Αγγέλους.