ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έως την Πέμπτη 30/8 στην πλατεία 1866 | «Όταν η παράδοση πιστοποιείται» στον «Αγροτικό Αύγουστο 2018».

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου θα κλείσει τις «πύλες» του στην πλατεία 1866 στα Χανιά ο «Αγροτικός Αύγουστος 2018» η 20η έκθεση κρητικών προϊόντων που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Αντιπεριφέρεια Χανίων και το Επιμελητήριο.

Ο «Αγροτικός Αύγουστος» αποτελεί πλέον έναν θεσμό που διαρκώς ενδυναμώνεται και προωθεί τα κρητικά προϊόντα του τόπου. Η έκθεση είναι ένα «εργαλείο» προώθησης του εμπορίου στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής αφού φέρνει κοντά παραγωγούς, μεταποιητές, πωλητές, αγοραστές, εκθέτες και επισκέπτες και φέτος, περιλαμβάνει σαράντα (40) περίπτερα με πιστοποιημένα παραδοσιακά προϊόντα της Κρητικής γης, που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της πλατείας 1866.

Όπως υπογράμμισε κατά την διάρκεια των εγκαινίων το βράδυ της Παρασκευής 24 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης:

«Είναι μια σημαντική διοργάνωση αποτελώντας πλέον θεσμό, ένα σημαντικό γεγονός, ένα τόπο συνάντησης των φορέων της αγροτικής οικονομίας του τόπου μας, των παραγωγών, των ανθρώπων του πολιτισμού, των εμπόρων και των καταναλωτών»
«Από την ίδρυση της Αγροδιατροφικης σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης μέχρι και σήμερα, που η λειτουργία της αναβαθμίζεται και διευρύνεται έχουμε επενδύσει στο τρίπτυχο της ποιότητας, της ταυτότητας και της  ανταγωνιστικότητας.
Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, ενισχύουμε την ταυτότητά τους μέσα από την καθιέρωση ενός ισχυρού ονόματος, εφαρμόζουμε οριζόντιες πολιτικές για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική θέση των ντόπιων παραγωγών, των εμπόρων και των μεταποιητών.

Την ίδια στιγμή θέτουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας και το ζήτημα της πιστοποίησης, καθώς σήμερα εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη και τον κόσμο στρέφονται προς τα πιστοποιημένα προϊόντα.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και εντείνεται, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη συμμετοχή μας στον Αγροτικό Αύγουστο, μια διοργάνωση που αποδεικνύει πως ο αγροτικός κόσμος, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αξιοποιεί με σταθερό βηματισμό τα πλεονεκτήματα και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς».

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας με την σειρά του, στον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «με ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη, είχε αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι επιλογή της παρούσας δημοτικής αρχής είναι ο προσδιορισμός της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας του «Αγροτικού Αυγούστου», επιμένοντας στη συμμετοχή αποκλειστικά κρητικών παραγωγών και εταιρειών, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα, διαθέτοντας μάλιστα τις ανάλογες άδειες τυποποίησης.

Ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετακίνησης της διοργάνωσης σε άλλο πιο πρόσφορο σημείο της πόλης, το οποίο θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους επισκέπτες».

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΧ Χρήστος Τσοντάκης που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αντώνη Ροκάκη στην εκδήλωση, και μετέφερε τον χαιρετισμό του στον οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων τα εξής:

«Για ακόμη μια χρονιά, ο Αγροτικός Αύγουστος είναι γεγονός! Με πλούσιες δράσεις και εκδηλώσεις, περίπτερα παραγωγών και εκθετήρια τοπικών προϊόντων, «υπόσχεται» να μας χαρίσει, όπως κάθε χρόνο γίνεται, υπέροχες στιγμές και αναμνήσεις.

Φέτος το θέμα του Αγροτικού Αυγούστου είναι «όταν η παράδοση πιστοποιείται», ένας όρος για τον οποίο πασχίζουμε και προσπαθούμε με ενωμένες δυνάμεις να διαφυλάξουμε! Άλλωστε, ο πλούτος μας είναι το προϊόν που γεννά ο τόπος μας! Αυτή είναι η βιτρίνα μας, αυτή είναι και η αξιακή μας διαφορά σε σχέση με άλλους προορισμούς μαζικών και μη παραγωγών.

Έτσι, η προστασία και ανάδειξη του τοπικού προϊόντος είναι ένα στοίχημα, το οποίο θέλουμε να κερδίζουμε καθημερινά.

Ο Αγροτικός Αύγουστος, που πλέον έχει γίνει θεσμός για την πόλη μας, φέρνει κοντά τον παραγωγό με τον επισκέπτη του νομού μας, αναδεικνύει την κουλτούρα μας και την παράδοσή μας, αποκτά το δικό του brand name, δημιουργεί μελλοντικές προσδοκίες, κάτι που όλοι οφείλουμε να δούμε σοβαρά και επί της ουσίας!

Εύχομαι να περάσετε όμορφα, να ταξιδέψετε για ακόμη μια χρονιά στους ήχους της μακραίωνης χανιώτικης παράδοσης, να μείνετε ευχαριστημένοι από τις ντόπιες γεύσεις και προϊόντα».

Στο πλαίσιο του «Αγροτικού Αυγούστου» οργανώνονται και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά έως τις 30 Αυγούστου, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.